13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

(VIDEO) Podpredsednik SDM Nejc Brence glede prijave Inštituta 8. marec: “Šli bomo do konca”

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Da je tako imenovani raziskovalni Inštitut 8. marec financiran iz tujine, se je šušljalo že dolgo. Večinski mediji so jim bili tako rekoč na poziv. Le na Facebooku jim je bilo potrebno napovedati, pa so že bili vsi – od POP TV-ja do RTV-ja in Odlazkove hobotnice – z mikrofoni pred Državnim zborom RS. Sedaj se jim je zareklo preko strani Open Democracy. Nika Kovač je namreč povedala svojo verzijo zgodbe, kako je pomagala premagati desnega predsednika vlade, pri tem pa nehote razkrila, da so njene kampanje financirali iz tujine.

Podpredsednik SDM Nejc Brence je v oddaji Tema dneva povedal, da potem ko se je Nika Kovač javno pohvalila okrog financiranja kampanje proti tretji Janševi vladi, so šli prebirat dokumente in prišli do nemške fundacije Guerrilla Foundation. Odkrili so prav posebno podstran z imenom Inštitut 8. marec, kjer je zapisano, da so leta 2021 dodelili 30 tisoč evrov za namene kampanj. “Ko smo prebirali to poročilo, je bilo v enem sektorju jasno napisano, da je bila s tega denarja financiranja kampanja za referendum zakona o vodah.”

Po besedah Brenceta se je logično poklopilo, da je denar za notranjepolitične potrebe prihajal iz tujine. Torej, za izvedbo kampanje proti zakonu o vodah. “Po zakonu o volilni in referendumski kampanji je kakršnokoli financiranje iz tujine nezakonito. Je pa zanimivo, da je inštitut oddal poročilo za Ajpes in je pod nedovoljen vir prispevkov zapisana 0. V primeru, da bi donacijo dobili direktno na volilni račun, bi morali ta sredstva avtomatsko nakazati na humanitarne organizacije,” je pojasnil.

“Na eni strani mediji nekritično povzemajo informacije, četudi so lažne, na drugi strani pa, ko so javno priznali, da so se financirali iz tujine, tega v medijih ni,” je izpostavil Brence in dodal, da so v inštitutu pijani od moči in mislijo, da lahko počnejo vse, kar želijo, in da nihče ne bo opazil. “V primeru, da bo nekdo opazil, kot smo mi, ki smo naznanili sum kršitve zakona, da bo pa to odgovorna institucija pometla pod preprogo in bo vse v redu.”

Glede Guerrilla Foundation, ki je financirala Nikin inštitut, gre po besedah Brenceta za fundacijo, ki spodbuja skrajne ideje za spremembo sveta. Če pa pogledamo druge medije, ki so poročali o njenih aktivnostih, lahko vidimo, da gre za financiranje skrajno levih organizacij in aktivistov. “Očitno so se v tem v Inštitutu 8. marec prepoznali,” je poudaril in ob tem pojasnil, da ima fundacija sedež v Nemčiji. Ker ni podružnic v nobeni drugi evropski državi, je jasno, da je denar prišel iz tujine. V podmladku stranke SDS so tako na računsko sodišče kot tudi na policijo naznanili sum storitve prekrška zakona o volilni in referendumski kampanji.

Nika Kovač predstavlja civilno iniciativo, sedaj pa je postala uradni podpornik vlade. Brence je izpostavil, da so že prej  veliko denarja vlagali v nevladne organizacije. “Če pogledamo samo Glas ljudstva, kjer najdemo tudi Inštitut 8. marec, lahko vidimo, da je bilo v zadnjih letih na njihove račune izplačanih 140 milijonov evrov. Če pogledamo samo podatke od nastopa te vlade, torej od 1. 6. prejšnjega leta, gre za 9,3 milijona evrov.” Vlada se po njegovih navedbah z denarjem in funkcijami, kot jo je bila deležna Nika Kovač, zahvaljuje vsem tem nevladnim organizacijam, ki so ji pomagale na oblast. “Zametki strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora nakazujejo, da bo šlo bolj za neko spletno policijo, kot so jo napovedali Socialni demokrati leta 2018,” je prepričan.

Prioritete te vlade so drugje

V okviru Glasa ljudstva, ki združuje 100 organizacij, najdemo tudi Slovensko filantropijo, ki je druga po nakazanem znesku. Do sedaj je prejela dobrih 13 milijonov in pol, direktorica do volitev pa je bila sedanja poslanka Gibanja Svoboda. V 20 letih, odkar Erar beleži sredstva, so te organizacije prejele 140 milijonov. Veliko teh organizacij se je po besedah podpredsednika SDM začelo vzpostavljati 2010, postopoma pa so rasle in prerasle v takšno shemo. Teh nevladnih organizacij je sicer še več. “Največjo škodo delajo ostalim nevladnim organizacijam, kot so gasilci. Večina jih meče v isti koš. Gasilcem in medicinskem sestram pravijo, da ni denarja, kako ni, denar je, ampak prioritete vlade so drugje.”

Foto: Nova24TV

Brence je povedal, da pričakuje, da se pristojne institucije ne bodo zganile. “Mi bomo šli do konca in iskali pravne možnosti,” je napovedal, saj tukaj ne gre zanje ali kogar koli, ampak za davkoplačevalski denar, ki odteka za take organizacije, od katerih Slovenci nimamo nič oziroma imamo celo škodo. “Referendum o vodah so zlorabili. Testirali so, kako množično lahko ljudi spravijo na volitve, verjetno so si pripravili bazo podatkov, da so lažje nagovarjali pred državnozborskimi volitvami. Sedaj, ko pa se gre v primeru kanala C0 za vodo Ljubljančanov, pa v Inštitutu 8. marec naenkrat pravijo, da niso strokovnjaki za vodo. Tukaj je sigurno povezava med Niko Kovač in Jankovićem. Vemo, da ji je takrat uredil službo, tukaj gre za konflikt interesov in se noče mešati,” je zaključil in dodal, da kdor molči, na tiho potrdi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine