30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

(VIDEO) Petkovi kolesarji v bizarnem konfliktu s policijo – Jenull po megafonu vpil, da je blokada cest njegova “ustavna pravica

Piše: T. F. (Nova24tv)

Petkovi kolesarji, ki jim je primat protivladnih protestov v minulih tednih prevzela stranka Resnica, še vedno v manjšem številu vztrajajo pri svojih zahtevah za odstop aktualne slovenske vlade. V petek zvečer je pred ministrstvom za kulturo nastal manjši konflikt s policijo, ki je protestnikom prepovedala hoditi po cesti. Jaša Jenull, najvidnejši obraz neprijavljenih protivladnih shodov, je bil sicer nad to odločitvijo policije ogorčen in je po megafonu zbrano množico hujskal, da je hoja po cesti in posledična blokada ljubljanskega prometa njihova “ustavna pravica.”

Takšne anarhije je sicer Ljubljana v zadnjih tednih vajena predvsem s sredinih protestov Zorana Stevanović in njegove stranka Resnica. Sredini protestniki, ki se niso strinjali z odločitvijo vlade o uvedbi strožjih pogojev PCT, so med drugim blokirali tudi ljubljansko obvoznico. No, tudi Jenullovi podporniki so v preteklosti že znali blokirati promet v središču mesta, najbolj vidno je bilo to 27. aprila na t. i. “vstaji” naroda, ko so okupirali križišče med Tivolsko in Gosposvetsko cesto.

In če se Zoran Stevanović zaveda, da je blokada cest nedovoljena, pa so se je vseeno poslužili, svet očitno povsem drugače dojema Jaša Jenull, ki meni, da je zavzetje ulic celo dovoljeno z ustavo. “Dol s pločnikov,” je po megafonu vpil petkov politkolesar. Sin priviligiranega državnega tožilca več kot očitno ne pozna niti osnovnih pravil in prometnih predpisov, ki jasno pravijo, da je cesta namenjena motornemu prometu, pločniki pa so namenjeni pešcem. Noben člen ustave ne govori o tem, da imajo pešci pravico ovirati promet, zakon pa prepoveduje oviranje prometa in posledično ogrožati varnost udeležencev v prometu.

Ker osrednji mediji takšnega početja in razumevanja slovenske ustave ne problematizirajo, s tem dajejo legitimnost anarhičnemu lastninjenju ceste, ki je tudi slab zgled za sodržavljanke in sodržavljane. Takšnega početja se torej lahko poslužuje sleherni slovenski državljan. “A je potem moja ustavna pravica, da po tej isti cesti tudi vozim s poljubno hitrostjo,” se je na Twitterju na posnetek Jenullovih zahtev odzval prof. dr. Miro Haček, politolog s Fakultete za družbene vede.

Davorin Kopše, nekdanji kandidat SDS za evropskega poslanca, pa je Jenullu in Stevanoviću sporočil, da so ulice od vseh. “Tudi naše! Ne želite si, da pridemo še mi. Morda s kamioni, delovnimi stroji, traktorji … ” Odzval pa se je tudi premier Janez Janša“Dobro poslušajte. To je kul alternativa Vladi Republike Slovenije.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine