13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(VIDEO) Peter Jančič za Nova24tv: “Če ne bi bilo naveze SDS-SLS, bi SDS dobila manj glasov, v Evropski parlament pa bi lahko prišla na primer Violeta Tomič!”

Rezultate nedeljskih evropskih volitev, na katerih je v Sloveniji gladko zmagala skupna lista SDS in SLS, sta za Nova24TV komentirala politični analitik in urednik Spletnega časopisa Peter Jančič ter predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. Oba sogovorca sta poudarila, da so evropske volitve potrdile, da Slovenci še vedno najbolj zaupamo SDS. Po drugi strani sta oba opozorila na dejstvo, da je Slovenija še vedno na samem repu EU glede volilne udeležbe.

 

Gosta tokratne oddaje Tema dneva na Nova24TV sta bila analitik in urednik Spletnega časopisa Peter Jančič ter predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. V pogovoru z Marjanco Scheicher sta oba poudarila, da so evropske volitve pokazale, da Slovenci še vedno najbolj zaupamo SDS. Po drugi strani sta oba sogovornika opozorila na dejstvo, da je Slovenija še vedno na samem repu EU glede volilne udeležbe.

Zmagovalci volitev
Jančič je poudaril, da je jasni relativni zmagovalec evropskih volitev v Sloveniji stranka SDS v koaliciji s SLS. Kot je izpostavil, omenjena lista ni dosegla samo najvišjega deleža glasov, ampak tudi precej višji delež, kot so ji napovedovale javnomnenjske raziskave pred volitvami. O tem je povedal: “Tokrat smo že tretjič priča fenomenu, da najvišji rezultat stranka doseže na dan volitev, pred tem pa ji javnomnenjske raziskave ves čas kažejo manj.” Jančič je poudaril, da je SDS, tokrat sicer v koaliciji s SLS, dosegla celo višji delež glasov kot pred petimi leti, ko je bila levica zaradi razpada vlade Alenke Bratušek v popolnem razsulu: “Kot kaže, se je SDS koalicija s SLS izplačala. Če ne bi bilo te koalicije, bi SDS dobila manj glasov, v Evropski parlament pa bi lahko prišla na primer Violeta Tomič.” Kot glavna razloga, da je Romana Tomc prejela več preferenčnih glasov kot dr. Milan Zver, je Jančič navedel dejstvo, da je predlani precej uspešno kandidirala na predsedniških volitvah, ter dejstvo, da je imel Zver pred volitvami težave z negativnim poročanjem nekaterih relativno desnih medijev, ki so bližje NSi. Z Jančičem se je strinjal tudi Cukjati, ki je v povezavi s stranko SDS poudaril: “Zagotovo je to ena redkih slovenskih strank, ki se je etablirala, ki ima tradicijo, določen krog volivcev, ki ji zaupajo, ne glede na osrednje medije, ki so mnogokrat negativistično usmerjeni do nje. Morda pa se bodo ljudje počasi navadili, da ni dobro kupovati mačka v žaklju in da je za ustaljeno demokracijo vendarle potrebno, da imamo stranke, ki so preizkušene v zgodovini.”

Poleg SDS je po mnenju Jančiča druga zmagovalka volitev stranka SD, katere glavna kandidatka Tanja Fajon je zbrala največ glasov, a lesk tej zmagi odvzema dejstvo, da je bil s prednostnimi glasovi izbran Milan Brglez. Za to bo namreč SD plačala ceno s tem, ko bo v parlamentu izgubila enega poslanca. Glede na to, da je bil Brglez na lanskih parlamentarnih volitvah še izvoljen na listi SMC, bo namreč po njegovem odhodu v Bruselj nadomestni poslanec pripadel tej stranki. Gre za Dušana Verbiča, ki je po mnenju Jančiča znan po veliko manj radikalnem levem prepričanju kot Brglez.

Poraženci volitev
Glavni poraženec volitev je po mnenju Jančiča “povezava DeSUS-Igor Šoltes, ki je v predvolilno obdobje vstopila z dvema kandidatoma, po volitvah pa nima nobenega evropskega poslanca. Velik poraženec je tudi Levica, ki je imela glavno kandidatko Levice na evropski ravni, gospo Tomić, ki pa ni prišla v Evropski parlament“. Ob tem je po Jančičevo čista katastrofa tudi rezultat SMC, “ki jo je še pet let nazaj na parlamentarnih volitvah volilo 34 odstotkov ljudi, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa je dobila okoli 10 odstotkov glasov. SAB na drugi strani ni imela možnosti. Želeli so le pritegniti pozornost, kar jim je s svojo kandidatko tudi uspelo.” Jančič je poudaril, da je spopad na levi dobila LMŠ z dvema poslancema. Ob tem je dodal: “V vrstah LMŠ je precej poslancev, ki konkurirajo poslancem Levice z idejami, ki so radikalno leve. Gre za nenavaden spopad. LMŠ se je z dvema sedežema za novo stranko sicer odrezala dobro, a za vladajočo stranko je to ne glede na vse že četrti zaporedni poraz.” Ne glede na to, da je kup manjših strank vladne koalicije na volitvah popolnoma pogorel, je Jančič prepričan, da vlada zaradi tega ne bo razpadla, kot je to običajno v nekaterih drugih evropskih državah. Podobnega mnenja je tudi Cukjati, ki je prepričan, da so vse manjše stranke v sedanji vladni koaliciji, z izjemo DeSUS, obsojene na propad. Enako napoveduje celo LMŠ.

Katastrofalna volilna udeležba
Oba sogovorca sta se strinjala, da je bila udeležba na evropskih volitvah v Sloveniji tudi tokrat katastrofalna. Jančič je o tem povedal: “Udeležba pod 30 odstotki je kritična. Gre za nezaupnico, ki jo volivci izrekajo celotni eliti in tudi EU, ki je za nas pomemben projekt.” Ob tem je Jančič opozoril na sramotno delovanje RTV SLO, ki na dan volitev ni napravila niti ene analize. V povezavi s slednjim se je vprašal: “Kako bodo sedaj utemeljevali višanje prispevka?”

Še bolj neposreden v povezavi z nizko udeležbo je bil Cukjati, ki je poudaril: “Še vedno smo na repu EU glede volilne udeležbe, ki je skoraj 15 odstotkov nižja od povprečja. Za to je več razlogov. Eden od teh je, da imamo osrednje medije preveč enoglasno oblikovane /…/ po drugi strani pa je to verjetno tudi dediščina prejšnjega režima, v katerem se je globoko v podzavest slovenskega volivca zabetoniralo, da se ne da nič narediti. Ta pesimistični pogled je še vedno prisoten.” Ob tem se je Cukjati s svojimi mislimi posvetil tudi prihodnji sestavi Evropskega parlamenta. V povezavi s tem je povedal: “Manfred Weber bo težko sestavil koalicijo, ne da bi pritegnil širši nabor strank. Dosedanja koalicija dveh strank, Evropske ljudske stranke in socialdemokratov, ni več možna, kar samo po sebi ni slabo.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine