4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(Video) Pariška katedrala Notre-Dame v plamenih! Požar, katerega vzrok še ni znan, simbolično naznanja konec krščanske Evrope in prehod na islam?

V znameniti katedrali Notre Dame v središču Pariza je danes izbruhnil požar, so sporočili pariški gasilci. Povezan bi bil lahko z obnovitvenimi deli, ki trenutno potekajo na cerkvi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara preložil za danes načrtovani govor o ukrepih po razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev.

Požar, katerega obsega še niso ocenili, je izbruhnil v ostrešju cerkve, so sporočili gasilci, ki so klic na pomoč prejeli okoli 18.50. Po poročanju francoske televizije BFMTV so zgradbo evakuirali in zavarovali območje okoli nje. Na kraju požara so številna gasilska vozila z več lestvami.

“V pariški katedrali Notre-Dame je izbruhnil grozljiv požar. Pariški gasilci skušajo pogasiti ogenj,” je na Twitterju zapisala županja francoske prestolnice Anne Hidalgo. Ljudi je pozvala k spoštovanju zavarovanega območja.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih medijih, je videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe te gotske katedrale.

Katedrala Notre-Dame, ki je bila večinoma dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Vsako leto jo obišče okoli 13 milijonov turistov.

Francoski predsednik je zaradi požara preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Predviden je bil za 20. uro.

Video https://www.youtube.com/watch?v=9wuE7AaJhp8

Janez Janša o požaru v cerkvi Notre-Dame: “Grozljiva simbolika goreče katedrale ravno pred Veliko nočjo.”  (TUKAJ)

Zadnje novice

Sorodne vsebine