6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

(VIDEO) Od bulmastifov do radiatorjev: obe aferi povezujejo politične zveze ter droge. Ter dejstvo, da se vpleteni niso hoteli testirati – takrat je bila to Kresalova, danes Mesec

Piše: Tomaž S. Medved

Medtem ko na dan prihajajo vedno nove in nove umazane podrobnosti glede »radiatorske« afere s Fotopubom, se odpira tudi čedalje več vzporednic med afero z bulmastifi iz leta 2010 ter aktualno afero s seksualnim razvratom v Fotopubu na Tivolski 44 v Ljubljani.

Kot je znano, se je dogodek, ki je sprožil škandal z bulmastifi, zgodil februarja 2010, čeprav so že prej napadli Tržičana, nato pa so pse, ki niso bili socializirani, preko zvez vrnili lastniku Saši Baričeviču. Prav zanj so bili trije bulmastifi usodni. Takrat je predvsem izstopala nenavadna vloga tedanje predsednice LDS in notranje ministrice Katarine Kresal in njenega zasebnega partnerja, vplivnega odvetnika Mira Senice. Oba sta namreč prijateljevala s pokojnim Baričevičem, vendar na njegov pogreb zaradi »nenadne« poti v tujino nista prišla. Ta nenavadna odsotnost nikoli ni bila povsem pojasnjena.

Uzakonitev testiranja na droge ni uspela

Že pred tem dogodkom pa se je pojavljala tudi domneva, da je uporaba drog, zlasti kokaina, zelo prisotna tudi v vrhovih slovenske politike. Nekateri so s prstom pokazali na tedanjega premierja Boruta Pahorja, sedaj predsednika republike. Vendar je zatrdil, da bi v eni uri odstopil, če bi mu dokazali jemanje drog. No, precej več sumov je vzbudila že omenjena Katarina Kresal, predvsem zaradi govoric, da so jo zaradi predoziranja reševali na urgenci v Ljubljani. Kresalova se je šla – po lastnih besedah – testirat in za MMC RTVS sredi marca 2011 zatrdila: »Sama sem test na nedovoljene droge opravila v laboratoriju Inštituta za sodno medicino, ki je referenčen za Slovenijo. Bil je negativen in sem ga tudi predstavila medijem, s čimer sem jasno pokazala, da s testiranjem nimam težav in ga kadar koli lahko tudi ponovim.« Test naj bi izvedla že proti koncu leta 2010.

Poslanska skupina SDS-a je ravno v tistem času v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, po katerem bi se morali vsi državni funkcionarji enkrat na leto po naključnem vzorcu obvezno testirati na prepovedane droge. Seveda predlog ni dobil potrebne podpore, tedanji pravosodni minister Aleš Zalar je celo trdil, da je to protiustavno. Proti je bil tudi predsednik republike Danilo Türk. Večkratni poskusi uzakonitve testiranja na droge tudi v naslednjih letih niso uspeli.

Miro Senica in Katarina Kresal – pred dobrimi desetimi leti sta bila najbolj vpliven par v slovenski politiki. (foto: STA)

Prvak avstrijskih svobodnjakov je žrtvoval vzorec las, Kresalova las ne da

No, jeseni 2010 je na obtožne glede jemanja drog odgovoril tedanji vodja avstrijskih svobodnjakov Heinz-Christian Strache, ki je dal testirat svoj vzorec las, test pa je pokazal negativen rezultat. No, tu seveda velja spomniti na pomembno razliko: navzočnost opojnih substanc v laseh zdržijo tudi do 90 dni, v urinu, ki ga običajno testirajo, pa največ pet dni (ponavadi je urin »čist« že po dveh dneh). Že to je dejansko dovolj, da se tudi tisti, ki jemljejo npr. kokain, lahko izognejo morebitnim zadregam s pozitivnim testom.

Mainstream mediji pa so takrat javnosti sporočili, da lase testirajo le izjemoma, pa še to zgolj pri mrtvih osebah. In seveda je Kresalova nonšalantno sporočila, da vzorca las pač ne da. Malo pred božičem 2010 je izjavila, da nasprotnikov ne zanima resnica, ter poudarja, da so se govorice o mamilih lansirale dolgo časa in sistematično. »Tudi če si odrežem kos mesa, to ne bi bilo dovolj,« je takrat dejala. Za test pa se je odločila zato, ker je na preveč pomembnem položaju, da bi kdor koli dvomil o njeni opravilni sposobnosti. Žal naša politično-medijska scena dopušča diktat govoric in “moje strinjanje ali nestrinjanje s tem nima nobene zveze”. “Še dobro, da za kakšne govorice obstaja test, za bulmastife ga žal nisem imela na voljo,” je dejala po poročanju MMC RTVS. Sprenevedav odziv Kresalove, ki se je testirala napol tajno, je sicer kasneje izzvenel v prazno, saj je blondinko, ki so jo po poročanju zlobnih jezikov že skoraj razglasili za »avto leta«, kasneje odnesla afera z zgradbo NPU in nato še volitve.

Luka Mesec si je že julija letos praskal po nosu

Julija letos pa se je pod drobnogledom javnosti zaradi domnevnega uživanja drog znašel minister, podpredsednik vlade ter koordinator Levice Luka Mesec. S svojim nenavadnim obnašanjem na enem izmed odborov državnega zbora je namreč sprožil ugibanja o morebitnem uživanju prepovedanih drog. Med razpravo na odboru živčno presedal, si grizel nohte, brisal nos s potezami, značilnimi za uporabnike prepovedanih drog, in delal nenavadne grimase. Spomnimo pa naj, da je bila Levica stranka, ki je ostro nasprotovala sprejetju zakona SDS, s katerim bi uvedli obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge.

No, Mesec je že aprila letos priznal, da kadi marihuano, kar je očitno v skladu z doktrino Levice, da je uživanje drog legitimna odločitev vsakega posameznika, tudi če ni čisto legalna (po besedah Nike Kovač):

 

Vsi poskusi, da bi se Mesec vendarle testiral na droge, so se končali klavrno. Dober mesec po začetku teh ugibanj se je tudi pokazalo, zakaj. Morda bi bil lahko v pomoč pri razumevanju kar tale posnetek:

So pa takšni video dokazi, če jih povežemo s časovnim kontekstom, zelo zanimivi. Sedaj se namreč postavlja vprašanje, ali se je škandal z »radiatorji« v Fotopubu pripravljal dlje časa in zakaj je zadeva ušla v javnost. Pa tudi kdo bi imel motiv, da bi »namočil« vrh Levice. Dejstvo pa je, da so droge v politiki velikokrat povezane s hujšimi ekscesi, kar se je pokazalo ob prej omenjeni povezavi afere Baričevič s Katarino Kresal. Ne smemo pa tudi pozabiti, da se je v dvanajstih letih zgodilo marsikaj: niso se samo razvila družbena omrežja, zaradi katerih je takšne škandale veliko težje prikriti, pač pa so se zgodili celo umori, ki so povezani s kriminalnimi posli kemijske predelave drog. In vedno je za konstrukcijo zgodbe manjkal kakšen videoposnetek: tako februarja 2010 na Oražnovi v Ljubljani kot skoraj pet let kasneje ob umoru Janka Jamnika nedaleč stran. So dobavitelji kokaina ter botri teh dogodkov eni in isti? Tega verjetno nikoli ne bomo izvedeli…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

1 komentar