20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(VIDEO) Ob dnevu Slovenske vojske v zraku veselje in optimizem do prihodnosti – Pahor: “Zahvaljujoč tej vladi s ponosom lahko povem, da vojska začenja novo poglavje!”

Piše: L. S.

 

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je danes dopoldne potekala osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske, ki se jo je z izjemo predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča udeležil tudi ves politični vrh. Častni govorec je bil predsednik republike in vrhovni poveljnik sil Borut Pahor, ki je v čustvenem nagovoru ocenil, da lahko sploh prvič v svoji funkciji s ponosom napove, da se je zahvaljujoč načelniku Generalštaba SV Robertu Glavašu, ministru za obrambo Mateju Toninu in Vladi Republike Slovenije za vojsko začelo novo obdobje, “ko bo s svojo profesionalnostjo predanostjo in usposobljenostjo še naprej vojaški steber naše nacionalne varnosti.” Spomnimo, pred dnevi je vojska začela s prvo fazo realizacije investicij po srednjeročnem načrtu, potem ko je tudi Ustavno sodišče potrdilo ustreznost novega zakona o investicijah v SV.

Vsi trije govorci, tako predsednik Pahor kot tudi minister Matej Tonin in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš so v svojem nagovoru izpostavili vse zakonske spremembe, pripravljene v zadnjem letu, s katerimi se vojski obetajo boljši času: poleg zakona o investicijah v SV, noveli zakonov o obrambi in o službi v SV, tudi ta teden sprejeta uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Na Igu je spet dišalo po slovenski pomladi. Slovenija čez mesec dni praznuje 30 let. Foto: LS.

“Po treh različnih desetletjih za našo vojsko, prvo je bilo namenjeno njeni izgradnji, drugo njeni profesionalizaciji, tretje pa žal pod črnimi oblaki, prehajamo v četrto desetletje. Zanj si vsi želimo, da bo za vojsko svetlo, da bomo šli v nove zgodbe. Čaka nas modernizacija, ki pomeni veliko odgovornost. To modernizacijo moramo uspešno pripeljati do konca. Modernizacija pa je lahko uspešna le, če imamo zagotovljene vire in kadre,” je povedal Matej Tonin.

Minister za obrambo Matej Tonin je vložil velike napore v zadnjem letu dni, da je skozi parlamentarno proceduro “spravil# Zakon o investicijah v Slovensko vojsko. Foto: LS.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer izpostavil, da je bilo zadnje leto za vojsko še posebej zahtevno, spomnil je na leto epidemije covida-19. Pomoč vojske pri obvladovanju epidemije je bila po besedah Pahorja dragocena in nepogrešljiva. Vojska je pomembno podprla zdravstveni sistem, ki je bil soočen z verjetno največjim izzivom doslej. Ob tem vojska še naprej pomagala tudi civilni zaščiti, lokalnim skupnostim in vojski na meji. “Zaradi celega sklopa odločitev in vtisa, da se stvari spreminjajo na bolje, med vami opažam optimizem,” je Pahor ocenil vse zakonodajne napore aktualne desnosredinske vlade, da se za vojsko končno začenja novo poglavje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Da poti zadnjih 30 let niso bile lahke, je opozoril tudi načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš, ki verjame, da se vojski z ukrepi, sprejetimi v zadnjem letu in pol, obetajo boljši časi. Glavša ni pozabil poudariti, da prav današnji dan v vojski obeležujejo kot svoj praznik v spomin na 15. maj 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Foto: LS.

Dogodek na Igu je sicer na sploh minil v izjemno pozitivnem vzdušju, v zraku je bilo čutiti pozitiven nemir, saj državna vlaganja v vojsko po desetletjih razkroja končno pomenijo nov zagon za Slovensko vojsko, pa tudi ljubezen do domovine.

Eden izmed vrhuncev je bila skladba “Slovenija, moja dežela” skladatelja Janija Goloba, ki jo je odigral vojaški orkester in je nastala v 80. letih prejšnjega stoletja kot promocija slovenskega turizma ter je z lipovim listom kot simbolom Slovenstva in omenjenim sloganom sprožila nepričakovan širši čustveni odziv Slovencev ter prispevala k težnji po naši samostojnosti. Na današnji slovesnosti na Igu so novemu generalu, poveljniku poveljstva sil Mihi Škerbincu, vročili generalski prstan, novemu brigadirju Anžetu Rodetu pa brigadirsko sabljo (več o tem lahko preberete v ločenem prispevku).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine