12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(VIDEO) Najbolj gledan napovednik za revijo Demokracija v letu 2019 (skoraj 64.000 ogledov) je bil prijavljen zaradi domnevnega podpihovanja nestrpnosti

Najbolj gledan napovednik za revijo Demokracija je bil za številko 20, ki je izšla 16. maja. Zaradi njega je uredništvo anonimna ženska prijavila na Slovensko oglaševalsko zbornico (SOZ).

Revija Demokracija je za promocijo novih številk izdelala že prek 100 napovednikov, ki so bili objavljeni na omrežjih You Tube, Facebook in Twitter.

Za napovednik Demokracije, ki je imela zaradi ilegalnih migracij naslov DOVOLJ JE!, je prišla prijava na Slovensko oglaševalsko zbornico. Neka anonimna ženska je trdila, da napovednik podpihuje nestrpnost do beguncev in pri tem uporablja zbujanje občutkov tesnobe in strahu ter da oglas ni v skladu z zahtevami kulturnega okolja, prizori so neokusni, vzbuja občutek strahu, uporablja šokantne trditve. SOZ je ocenila, da naj bi bilo temu res tako, češ da »oglas ni skladen z zahtevami kulturnega okolja«, pritožbo urednika Jožeta Biščaka pa je zavrglo kot neutemeljeno.

Biščak je v ugovoru med drugim zapisal, da napovednik ne govori o beguncih, ker je begunec oseba z mednarodno zaščito (ali azilom), ampak o ilegalnih migrantih, ki nelegalno vstopajo na ozemlje Republike Slovenije. Torej je neresnica (če ne kar laž), da napovednik »podpihuje nestrpnost do beguncev« in jih »prikazuje na žaljiv način«.

»Da oglas ni skladen ´z zahtevami kulturnega okolja´, je za mene resnično velika uganka. Katerega kulturnega okolja? Kakšnega kulturnega okolja? Tistega, iz katerega prihajajo ilegalni migranti? Če je temu tako, zavračam to trditev, ker ne sprejemam denimo kulture posilstev, ki je še vedno aktualna v Pakistanu. Če mislite slovensko kulturno okolje, pa naslednje: slovensko kulturno okolje zahteva, da ljudje iz tretjih držav vstopajo na ozemlje suverene države legalno, se pravi z veljavnimi potnimi listinami in vizumi. Tudi zato oglas ne ´iritira´ potrošnike, niti ni sprožil nasilja ali nesocialnega vedenja do migrantov. Prej nasprotno. Ilegalni migranti so nasilni do domačega prebivalstva,« je še zapisal urednik Demokracije in zaključil:

»Brez zamere, zdravi ostanite ter čisto vest, ko boste Mirku Moravcu (ki so mu ilegalni migranti ukradli avto, ga ugrabili in ga šest ur v prtljažniku prevažali po Sloveniji) in 11-letni deklici iz okolice Ilirske Bistrice (v katero so ilegalni migranti metali kamenje) razlagali, da se jima je vse samo dozdevalo.«

Napovednik je bil sicer najbolj gledan napovednik za revijo Demokracija v letu 2019. Samo na omrežju You Tube je do danes zabeležil skoraj 64.000 ogledov.

Napovednik si lahko še enkrat ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine