7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

(VIDEO) Nagrada Daphne Caruana Galizia avtorjema dokumentarca o ruskem vplivu v Srednjeafriški republiki

Piše: C. R., STA

Nagrado Daphne Caruana Galizia za leto 2022 sta prejela novinarja Clement Di Roma in Carol Valade za dokumentarni film z naslovom Srednjeafriška republika pod ruskim vplivom. “Trdna demokracija potrebuje močne medije. Brez svobode medijev ni demokracije,” je ob tej priložnosti dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Slovesna podelitev nagrade je potekala v novinarski dvorani Daphne Caruana Galizia v parlamentarnem poslopju v Strasbourgu, ki nosi ime umorjene malteške novinarke.

Poleg predsednice parlamenta so se podelitve udeležili še podpredsednica Pina Picierno, pristojna za nagrado, generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev in predstavnik 29-članske neodvisne žirije iz vse Evrope Anthony Bellanger, ter lanskoletna dobitnika nagrade Sandrine Rigaud in Laurent Richard, so sporočili iz Bruslja.

“Evropski parlament je na strani resnice, pravice in neodvisnega novinarstva. Trdna demokracija potrebuje močne medije. Brez svobode medijev ni demokracije. V Evropi so pravice in svoboščine cilj, za katerega se borimo, ne ovira,” je zbranim dejala Metsola.

Med majem in avgustom se je za nagrado Daphne Caruana Galizia s prispevki potegovalo več kot 200 novinarjev iz 27 držav članic. Žirija je v ožji izbor uvrstila enajst prispevkov, nato pa med njimi izbrala zmagovalca.

Nagrado podeljujejo vsako leto ob obletnici umora Caruane Galizie in je priznanje za dosežek na področju novinarstva, ki spodbuja ali zagovarja temeljna načela in vrednote EU. Zmagovalec prejme nagrado v višini 20.000 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine