11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

(Video) Minister Simoniti o Metelkovi 6: Gre za zaseden prostor proti vsem pravilom

Piše: Aleš Ernecl/Nova24

Gre za zaseden prostor s pisarnami in ti ljudje mislijo, da jim to pripada po naravi. Jaz mislim, da jim ne,” je minister za kulturo Vasko Simoniti komentiral zastonjkarsko bivanje nevladnih organizacij na Metelkovi in napovedal, da je v načrtu muzejska četrt. O grožnjah s smrtjo pred ministrstvom za kulturo je razkril, da so storilca našli in ga predali organom pregona.

Minister Vasko Simoniti je nastopil v oddaji Faktor na TV3 in v pogovoru z Normo Brščič smo dobili redko priložnost, da za kaj več kot le nekaj minut poslušamo ministra za kulturo. Minister je brez dlake na jeziku spregovoril o večini perečih tem, ki se tičejo kulture v Sloveniji, s tem a tudi resorja, ki ga upravlja.

Minister za kulturo Vasko Simoniti.

Simoniti je najprej spregovoril o lažnih obtožbah, da sta letošnje ministrstvo in letošnja vlada namenila manj denarja kulturi, kar očitno ni res. Ne le, da je ministrstvo kulturi zagotovilo vse, kar je proračun predvideval, temveč so, tudi s pomočjo vlade, poskrbeli za t.i. kulturni evro in zvišanje proračuna za kulturo, iz česar sledi, da je ministrstvo za kulturo namenilo največ sredstev v zgodovini Slovenije.

Problematiziral je silno razvejanost ministrstva za kulturo, ki seveda obsega tako muzeje in gledališča kot nevladne organizacije. V tem kontekstu je izpostavil kot eno temeljnih vprašanj to, kako preprečiti, da se na proračun obesijo ljudje, ki niso ne ustvarjalni ne sociala.

Posnemanje Janeza Janše je znak kulturnega uboštva

V nadaljevanju je spregovoril o nevladnih organizacijah in o razmerju med institucionalno in neinstitucionalno kulturo. Povedal je, da so nekatera društva in zavodi izvežbana v birokraciji, izrazito levo inklinirana, ki imajo tako močno zaledje, da želijo nenehno prejemati državna sredstva. Strinjal se je, da se mora institucionalni kulturi posvetiti večjo vlogo, ob tem, da se ne jemlje neinstitucionalni kulturi.

Glede razvpitega Zavoda Maska, za katerim so tri Janše, pa je dejal, da gre pri ljudeh, ki si nadevajo druga imena za to, da se želijo skriti ali na račun nekoga pridobiti na prepoznavnosti. Omenil je še, da je v Sloveniji veliko posnemanja, in dodal, da gre pri treh Janšah za izraz nekega uboštva.

Na koncu je precej eksplicitno spregovoril o stranki Levica, ki jo je poimenoval “nazadnjaško” in “klientelistično”, članke v tujini, ki jih tako ali drugače naročajo prav oni, pa imenoval “primitivno ovajanje”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

1 komentar