1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

(VIDEO) Minister Andrej Šircelj v celoti demantiral netočne novice o nižanju pokojnin, še več, pokojnine naj bi se še letos zvišale!

Piše: Sara Bertoncelj

Ne le, da se pokojnine ne bodo znižale za šest odstotkov, pač pa naj bi se v letu 2021 zvišale za skoraj šest odstotkov, v naslednjih letih pa še za dva do tri odstotke. Tako je danes napovedal finančni minister Andrej Šircelj in demantiral zavajajoče poročanje nekaterih medijev, ki so zatrjevali še prejšnji teden, da bo prišlo do zniževanja. Več kot očitno ni imela prav niti poslanka SAB Alenka Bratušek, ki je večkrat izrazila skrb, da bi se upokojencem pokojnine ponovno znižale za 25 tisoč odstotkov – tako kot naj bi se po njenem to zgodilo že leta 2012.

“Pa da še enkrat morda začnem s pokojninami, tisto kar sem že povedal se opravičujem, da se ponavljam – v letu 2021 naj bi se zvišale za nekaj manj kot šest odstotkov, to mislim, da že dolgo ni bilo tako, če sploh da je bilo v zgodovini Slovenije. In v nadaljnjih letih za dva do tri odstotke, to je načrtovano. Seveda se tukaj pokriva tudi celotna inflacija, tako da s tega ne bo nobenih težav. Zaradi tega, ker tudi če bi prišlo do inflacije, imamo tukaj avtomatske stabilizatorje in se seveda ne bo zgodilo to, da bi upokojenci kadarkoli v kakršnihkoli primerih dobivali realno manj,” je pojasnil minister za finance Andrej Šircelj in demantiral navedbe, ki so jih v zadnjem času širili tudi nekateri mediji – češ da naj bi se pokojnine v letu 2022 znižale za šest odstotkov in več.

Na zavajajoče novice se je že prejšnji teden odzval tudi poslanec mag. Marko Pogačnik, ki je zanikal možnost nižanja pokojnin ter poudaril, da je ta vlada že pokazala, da so upokojenci ena izmed njenih prioritet in da se zavedajo šibkosti tega segmenta. Poleg Pogačnika se je oglasil še vodja vladne svetovalne skupine dr. Matej Lahovnik, ki je opozoril, da je popolnoma zavajajoče napovedovati znižanje pokojnin na podlagi manjših izdatkov proračuna za pokojninsko blagajno ter poročanje o nižanju pokojnin označil za “fake news”. Po drugi strani pa je predsednica stranke SAB Alenka Bratušek na seji DZ vztrajno trdila, da naj bi se sredstva za pokojnine zniževala za 230 milijonov evrov, kar bi lahko pripeljalo do tega, da bi se upokojencem pokojnine ponovno znižale za 25 tisoč odstotkov.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine