12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

(VIDEO) Meščani Bihaća o migrantih: »Kradejo nam drva, napadajo nas. Oni se obnašajo, kot da smo mi v njihovi državi, ne oni v naši.« Ti migranti so na poti v Slovenijo!

»Oni se obnašajo, kot da smo mi v njihovi državi, ne oni v naši,« je za TV Alfa povedala meščanka Bihaća.

V soboto zvečer so meščani Bihaća mirno protestirali proti vse večjemu nasilju ilegalnih migrantov. Eden od organizatorjev protesta Sej Ramić, mestni svetnik in likovni umetnik, je dejal: »Zahtevamo uvedbo izrednih razmer. Zahtevamo, da policija kantona v 48 urah ustavi prihod novih migrantov. Zahtevamo, da notranje ministrstvo v petih dneh določi, kje bo migrantski center. Boriće ne damo.« Borići so sicer predel, kjer je oblast začela sečnjo dreves, da bi naredila prostor za prikolice, kamor bi namestili ilegalce.

Po teh protestih je skupina demonstrantov blokirala avtobusno postajo v mestu. Ob tem so z namenom, da bi preprečili izkrcanje migrantov, tudi ustavili in preiskali avtobus, za katerega se je izkazalo, da je bil prazen. Blokada je bila umaknjena v soboto okoli 22. ure.

V nedeljo so bili novi protesti. Domačini pravijo, da se v lastnem mestu ne počutijo več varne. Migranti vlamljajo v hiše, ljudje po cele noči ne spijo, ker migranti šarijo po njihovih dvoriščih in terasah. Zaradi nasilnih migrantov si domačini ne upajo več pustiti otrok, da se igrajo na prostem, bojijo se jih tudi pošiljati v šolo. Enemu gimnazijcu so na vrt nastavili nož in ga oropali – odvzeli so mu mobilni telefon in žepnino. Migranti so tudi vdrli v lokalno osnovno šolo, kjer so majhni otroci. Demonstranti pravijo, da če oblasti ne bodo hitro odpravile problema z migranti, lahko pride do hudih posledic. Nekateri meščani pravijo, da razmišljajo od odselitvi, nekateri pa menijo, da se zna zgoditi, da bo »tekla kri«, ko bodo ljudje sami poskrbeli za obrambo pred nasilnimi migranti.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine