5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

[Video] Marjan Šarec vlade ne vidi kot kolektivnega organa izvršilne oblasti – preprosto, ne razume svoje funkcije

Predsednik vlade Marjan Šarec se je odločil, da z mini medijsko ofenzivo nekako poskuša sanirati vse afere in probleme, ki se mu nabirajo v koaliciji v zvezi z njegovim vladanjem. Pojavil se je namreč tako na nacionalni kot tudi na največji komercialni televiziji in se vnovič ujel v kup laži. Glede na to, da je bil med nastopom izgubljen, se zdi, da režimski mediji niso več tako prijazni do njega, kot so to bili doslej. 

“Njegova igra je takšna, kot je bila od nekdaj,” je glede Šarca v oddaji Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem izpostavil kolumnist in politični analitik Mitja Iršič. “Očitno vidimo sedaj tistega Marjana Šarca, ki smo ga videli na predvolilnih soočenjih, ko mu je podpora padla s 30 na 13 odstotkov. To je pač posledica tega, da so ga novinarji pričeli spraševati resna vsebinska vprašanja. Drugo vprašanje je, zakaj so sedaj spremenili svojo retoriko, ampak očitno zdaj vidijo Šarca takšnega, kot je. Oziroma kot takšnega, kot so mu ljudje rekli – da je kot strah, naokrog ga nič ni, navznoter pa je prazen.”

Vlade ne vidi kot kolektivnega organa izvršilne oblasti

Po besedah Iršiča ni Šarec tisti, ki se je spremenil, ampak odnos medijev do njega. Glede odgovora Šarca na vprašanje o odgovornosti za menjavo uprave Petrola – da ker je predsednik LMŠ, je zanj pomembno, da odgovornost ni na LMŠ – je Iršič izpostavil, da je očitno, da Šarec vlade ne vidi kot kolektivnega organa izvršilne oblasti. “Je predsednik LMŠ, a se kot predsednik vlade ne zaveda, da je kot predsednik vlade tudi šef drugih ministrov. V svojem nastopu je insinuiral, da so v kadrovsko rošado vpleteni drugi (koalicijski partnerji), ki so dlje časa v politiki. Treba pa je izpostaviti, da je znotraj istega intervjuja povedal, da ljudje pričakujejo, da bodo nekaj delali, ne pa da se samo kregajo znotraj koalicije. Ampak zdaj je on tisti, ki je začel enega izmed teh prepirov, in to iz nič, saj nima dokazov.” Ob tem je izpostavil, da da se bodo zdaj spet prepirali, namesto da bi naredili nekaj dobrega za ljudi.

[KDO VAM LAŽE] 30.10.2019 Nova24TV – Gost Mitja Iršič

Že pri zadevi Kralj je Šarec pokazal svoje apetite po političnem kadrovanju. “Tedaj je bil skoraj užaljen, v smislu: a drugi pa lahko to počnejo, mi pa ne smemo? Ko se je zagovarjal glede generalnega sekretarja Kralja, je Šarec povedal, da če bi oni prevzeli odgovornost, potem bi imeli tudi nekakšne pravice odločanja, koga bodo postavili v državne firme. Menim, da mu politično kadrovanje ni tuje. V tem trenutku samo čaka, da bo njegova stranka postala naslednja LDS.” 

Po besedah Iršiča se Šarec vseskozi obnaša tako, da se izolira od situacije, kot da ima vsak svoj fevd. “Če so kakšne težave znotraj resorja, reče, to pa ni naš resor. To ni resor LMŠ, vprašajte predsednika SD ali pa ministrico, ki je iz kvote SD. Vlade res ne dojema na pravi način. Ne dojame, da je on šef, ki je odgovoren za vsako politično kadrovanje, ki se bo zgodilo znotraj državnih in paradržavnih družb. Ta prepir, ki ga je načel sedaj, predstavlja tipični novodobni ekonomski šarcizem. Začel je namreč s tem, da on ni odgovoren za nič, koalicijski partnerji pa so ali pa morda niso. To je začetek novih prepirov. Zdaj se bomo ukvarjali s tem, namesto s tem, da bi se naredilo nekaj za državo.”

Ne razume svoje vloge

Vlada je na neki dopisni seji zahtevala poročilo SDH, zakaj je prišlo do menjave. Po zakonu pa bi SDH, čeprav ima 30 odstotkov delnic, moral imeti ravno toliko informacij, kot delničar, ki ima samo eno delnico. Po besedah Iršiča gre za moment, v katerem hoče Šarec kot državni suveren upravljati s prav vsem v državi. “V vse stranske postopke se poskuša vsiliti. Vmešava se tudi s kritiziranjem zaostrenih kreditnih pogojev Banke Slovenije. Nekako ne razume svoje vloge. Po eni strani misli, da je njegova vloga večja, kot je, po drugi strani pa misli, da je manjša, ker vlade ne dojema kot kolektivnega organa, ampak se dojema kot predsednik LMŠ.” 

Obnaša se kot politik, ki vodi predčasno kampanjo za ponovno  izvolitev

V nedavnih intervjujih se je prvič pokazalo, da je Šarec prazen in nima vsebine, saj se je ob podvprašanjih takoj znašel na spolzkih tleh. V luči tega, kako Šarec rad prelaga krivdo na druge, je Iršič izpostavil, da so se v koaliciji odločili, da bodo za vsako ceno šli v koalicijo. “Zdaj jo imajo. Ne more zdaj reči, mi ne moremo biti učinkoviti, ker imamo partnerstvo z Levico ali pa zato, ker imamo mavrično koalicijo. Čeprav vsi vemo, da ni tako. On je predsednik vlade, torej tisti, ki na koncu dneva odgovarja – tako kot direktor v podjetju. Sodeč po njegovih odgovorih se Šarec tega ne zaveda. Takšne odgovore, kot jih je dal Šarec, bi prej pričakoval od predsednika ali podpredsednika poslanske skupine, ne pa od nekoga, ki bi se moral izolirati od tiste politike. Zdaj predstavlja šefa izvršilne oblasti in on se tako ne obnaša, ampak kot politik, ki vodi predčasno kampanjo za ponovno izvolitev.”

Iršič je spomnil, kako je Šarec dejal, da LMŠ nima povsod svojih ljudi, ker so na oblasti komaj eno leto. “S tem je dal vedeti, počakajte še eno leto, da bomo imeli več ljudi, potem bomo pa lahko tudi mi odgovarjali. Kar se Šarca tiče, menim, da je dokaj iskren. Želi si politično kadrovanje, ne ve pa – oziroma ve in se spreneveda -, da politična odgovornost, ki jo je omenjal v zadevi Kralj v povezavi s pravicami, v Sloveniji ne pomeni nič. Za politično zavoženo podjetje v državni ali paradržavni lasti namreč še ni odgovarjal nihče.” 

Foto: Printscreen

V povezavi z zamenjavo na Petrolu je zanimivo, da je bil Šarec skupaj s Tomažem Berločnikom v Rusiji. Tam je bil pod patronatom vlade podpisan nek dogovor o sodelovanju s podjetjem, ki je na črni listi, torej pod embargom, kar pomeni, da smo prekršili embargo. Po zamenjavi Berločnika je vodenje, vsaj začasno, prevzela Nada Drobne Popovič, ki je ena izmed direktoric v Siju na Jesenicah, katerega lastniki so Rusi. Po besedah Iršiča gre v tem primeru za močne indice, ki marsikaj nakazujejo. Iršič poudarja, da v Sloveniji ne razumemo, da ima naše siljenje na vzhod mednarodne posledice, predvsem zunanjepolitične. “Ko vidimo, da je Hrvaška sprejeta v schengen in da Hrvaška dosega zmago za zmago na mednarodni zunanjepolitični sceni. To so majhne zgodbice, ki se začnejo morda v Ruski kapelici, končajo v Moskvi s podpisom raznovrstnih sporazumov, a to naši zahodni zavezniki vidijo.” 

Vnaprej ve, kaj bo pokazal inšpekcijski nadzor glede N. H.

Iršič je v oddaji med drugim opozoril, da je Šarec na vprašanje novinarke RTV Slovenija, ali bo inšpekcijski nadzor na Sovi pokazal, da je vedel ali ni vedel za zaposlitev znanke N. H., odgovoril, da bo nadzor pokazal, da naj bi bil postopek tak, kot mora biti. “Kako lahko Šarec vnaprej ve, kaj bo pokazal nadzor? Trdi, da N. H. ni videl že dolgo časa, kako potem ve, da je postopek pravilen? Če res ne bi imel ničesar s tem, potem bi bil pravilen odgovor: tega pa jaz ne vem. Naj to pokaže inšpekcijski nadzor. Tako kot je on povedal, bodo začeli ljudje sumiti, mi smo postopek tako dobro izpeljali in zakrili, da nepravilnosti ne bodo nikoli odgovorili. Ali pa je bilo izvršnemu organu naročeno, da ne sme nič najti. Če je res nedolžen, zakaj se tako upira nadzoru Knovsa?” 

Maja Sodja in Marjan Šarec (Fokus, vir Twitter)

Maja Sodja in Marjan Šarec (Fokus, vir: Twitter)

Krofi, zajci, prašiči so Šarčevi odgovori na resna vprašanja. “Nekdaj sem govoril, da bodo ti odgovori ljudem smešni, dokler ne bo nastopila kriza. Ni nujno, da ta nastopi, samo novinarji mu morajo začeti zastavljati resnejša vprašanja in njegove anekdote bodo padle na realna tla,” je izpostavil Iršič in dodal, da tako v resnici ugotovimo, da sploh ne razumemo, kaj želi s svojimi metaforami povedati. “Očitno se nekaj pripravlja v ozadju, da so ga pričeli novinarji korektno spraševati. Zdaj so anekdote postale malo manj smešne za ljudi.” Pri tem je izpostavil, da je vidna razlika med intervjujem, ki ga je tokrat imela s Šarcem Maja Sodja, in intervjujem, ki ga je s Šarcem pred letom dni imela Irena Joveva. “Nič na slovenski medijski sceni se ne zgodi naključno. Mislim, da tudi intervju Sodje ni odraz njene novinarske integritete, ampak nekega zasuka v odnosu komercialne in nacionalne televizije do Šarca. Morda vidijo, da je preveč kompromitiran z Damirjem Črnčecem, nabralo pa se je tudi veliko afer.” 

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine