-2.7 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

(VIDEO) Marjan Šarec na kongresu LMŠ: Ob začetku epidemije pobegnil, zdaj obljublja normalizacijo, rešitve in razvoj ter “kadrovski cunami”.

Piše: T. F. (Nova24tv)

Danes je v ljubljanskem hotelu Mons potekal kongres največje opozicijske stranke LMŠ, na katerem so predstavili svoj program za naslednji mandat državnega zbora (2022-2026). Na kongresu, na katerem se je zaradi epidemioloških razmer zbralo približno 300 ljudi, so svoj program poimenovali “Normalizacija, rešitve in razvoj”. Kot je zatrdil šef stranke Marjan Šarec, po katerem se ta pravzaprav tudi imenuje, so te besede izbrali zato, ker ponazarjajo bistvo njihove politike. Spomnimo; Šarčeva LMŠ leta 2018 sploh ni imela spisanega volilnega programa, zaradi izključevanja stranke SDS je skupaj z drugimi levimi strankami oblikovala manjšinjsko koalicijo, ki je razpadla potem, ko je Šarec sam obupal in odstopil z besedami, da s 13 poslanskimi mandati “ne more narediti ničesar”.

Kot je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, lahko LMŠ na naslednjih državnozborskih volitvah računa na med 6 do 8 poslanskih madatov, seveda ob predpostavki, da se ne bo na levi sredini političnega prostora pojavila nova stranka. Ugiba se o novem političnem projektu okrog predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča in celo nekdanjega direktorja GEN-Ija, Roberta Goloba. Takšna stranka bi najverjetneje LMŠ odpihnila iz parlamenta.

Šarec, ki je bil osrednji govorec na kongresu, je med drugim dejal, da je poglavitni cilj stranke “razvojni preboj Slovenije, ki bo temeljil na vlaganjih v znanost in prizadevanjih za gospodarstvo z visoko vrednostjo, kajti samo to bo ljudem prineslo blaginjo”. Ob tem je dodal, da se mora politika začeti ukvarjati z dobrim upravljanjem države, stroki pa prepustiti, da “v sodelovanju s politiko išče in najde prave načine soočanja s kompleksno prihodnostjo”.

Očitke, da kot opozicijska stranka ne ponujajo drugega, kot nasprotovanje vladi Janeza Janše, je Šarec zavrnil z besedami, da to ne drži in da zgolj opozarjajo na napake. “V programu se s preteklostjo ukvarjamo samo toliko, kolikor je to nujno potrebno za razumevanje situacije, v kateri se nahajamo. Za razumevanje, kaj nas čaka po volitvah. Sicer sem pa o tem obsežno pisal že nekajkrat v pričujočih sobotnih zapisih. Sicer pa se nameravamo ukvarjati s prihodnostjo in iskanjem rešitev za vse izzive, ki so pred nami,” je na svojem Facebooku še pred začetkom kongresa zapisal Marjan Šarec.

Kako se financira LMŠ?
Po poročanju spletnega portala Siol je imela v letu 2020 LMŠ imela za 461 tisoč prihodkov, odhodki pa so bili manjši le za 25 tisoč evrov od prihodkov. V 2019, ko je stranka bila del vladne koalicije, je LMŠ poslovala bolje. Ob 462 tisoč evrov prihodkov so zabeležili 408 tisoč evrov odhodkov. Od kod denar? Veliko večino sredstev je LMŠ dobila od države (355 tisoč evrov), kar je sicer odvisno od rezultata, ki ga stranka doseže na volitvah. 83 tisoč evrov je LMŠ dobila od občin, samo 16 tisoč pa od članarin.

Nova vlada bo morala po besedah Šarca opraviti zamenjave “povsod tam, kjer si zdajšnji vladajoči politično podrejajo institucije, ki naj bi bile neodvisne in so nujne za obstoj in funkcioniranje države”. Kot je poudaril, to ni grožnja, ampak obljuba za državo, ki si jo državljanke in državljani zaslužijo. “Če bomo prišli na oblast zato, da bomo spet uporabljali neke stare vzorce leve sredine, ki se ni hotela nikomur zameriti, potem te oblasti niti ne bomo vredni,” je prepričan.

Kongres stranke LMŠ. (foto: Twitter)

Med največjimi izzivi vlade, ki bi jo znova vodila LMŠ, bi bilo po besedah Šarca tudi spopadanje s posledicami, ki jih je na različnih področjih pustila epidemija covida-19. Program stranke zato med drugim naslavlja obravnavo necovidnih bolnikov, čakalne vrste v zdravstvu, položaj starostnikov v domovih za starejše občane, stiske šolajočih zaradi neustreznega načina izobraževanja, nezaposlenost delavcev v turizmu in gostinstvu ter neizplačevanje finančne pomoči samostojnim podjetnikom. Spomnimo, aktualna vlada je za pomoč ljudem v spopadu z epidemijo covida-19 namenila kar šest milijard evrov in je med državami članicami EU po višini pomoči na prebivalca med prvo deseterico.

Zbrane na kongresu so sicer poleg Šarca nagovorili še podpredsednik stranke Igor Žavbi, podpredsednica stranke in poslanka Jerca Korče in vodja poslanske skupine Brane Golubović.

Zadnje novice

Sorodne vsebine