1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

(VIDEO) Leva elita odpirala šampanjce, medtem ko je leve protestnike “zaplinjala” policija

Piše: I. K.

Včeraj se je zgodil incident, ko je moralo otvoritev kulturnega centra Rog varovati več oboroženih policistov, saj so želeli podivjani anarhisti vdreti v stavbo in obračunati s ceremonialnimi gostitelji. Če bi danes bil Janez Janša šef Boštjana Poklukarja, bi bili naslovi Odlazkovih medijev, “depolitizirane” javne RTV in češkega komercialnega medija polni naslovov o tem, kako so policisti “zaplinjali” kulturnike, ki so prišli mirno protestirat pred Rog, medtem ko se je v notranjih prostorih zabavala elita. Vendar je njegov šef Robert Golob, ki velja za del njihove medijsko politične kontinuitete. Zato smo bili priča sramežljivim naslovom o “protestih ob odprtju Centra Rog”. Tiho je bila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je policijska posredovanja v času kovida primerjala s postopanji Adolfa Eichmanna. 

Direktorica centra Rog, zloglasna Renata Zamida, kazensko ovadena zaradi svojega prejšnjega direktorovanja na Javni agenciji za knjigo (kazenski proces je v teku), je v notranjosti z levo jaro gospodo pod vodstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića nazdravljala odprtju novega centra.

Pred stavbo so levo idilo motili skrajni anarhistični protestniki – po poročanju medijev jih je bilo več kot sto – ki so se pred Centrom Rog začeli zbirati uro pred pričetkom uradnega odprtja. Protestirali so, ker njihovi anarhistični, netalentirani (večinoma zapiti in zadrogirani) uporabniki niso dobili več prostora v novem centru, da bi lahko uredili po maniri starega, kjer so morale sanacijske službe narkomanske igle odstranjevati več dni zapored. Opremljeni so bili s tipičnimi rekviziti kot v času politkolesarskega gibanja, obkrožili so poslopje centra in začeli nasilno vstopati, kar so jim varnostniki preprečili. Ker so anarhisti vztrajali s svojimi poskusi vstopa v stavbo, so varnostniki poklicali policijo. Stavbo so zato prišli varovat policisti specialne enote policije.

Stavbo so po stari ljudski šegi podivjanih anarhistov, ki paralelno vladajo Ljubljani, “okrasili” še z ljubkimi amaterskimi grafiti, namenjeni ljubljanskemu županu, ki so vsebovali vse od kletvic v tujih jezikih do smrtnih glav. Policisti pa so med drugim množico mirili tudi s solzivcem, saj je bila situacija tik pred tem, da eskalira v popolni kaos.

Medtem ko je policija zunaj zaplinjala protestnike, je leva elita notri točila draga vina. (Foto: STA)

Dvojna merila

Razpad sistema in anarhistična podstat, ki grozi Sloveniji od znotraj, se je jasno prikazal v primeru incidenta pred Centrom Rog. Leva elita, ki je znotraj pila šampanjec, je divjake, ki so hoteli vdreti v poslopje v preteklosti večkrat s pridom uporabila kot kladivo proti Janševi vladi. Zdaj pa na lastni koži občutijo, da anarhisti mesto dojemajo kot svoje in ga bodo prevzeli tudi nasilno, če bo to potrebno. Zato so obsodbe prišle predvsem iz skrajnih delov leve “ulice” – s strani 8. marca in radikalca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zapisal “Dejanšizacija policije je, da ob odprtju elitnega Roga zaliješ protestnike s solzivcem, jih pretepeš, vlečeš na policijsko postajo in kaznuješ. Aja, čakaj, nekaj ne štima.” 

Novi Center Rog o skrajni levičarji popisali z grafiti. (Foto: STA)

Prav tako so na dvojna merila opozorili nekateri komentatorji, kot je profesor na FDV Miro Haček, ki je na omrežju X zapisal: “Solzivec, specialne enote policije in pretepanje protestnikov. Oktober 2023, Ljubljana, center Rog. Pa ni Janševe vlade, ampak Golobova.”

Uradna leva politika pa je ostala tiho. Nobene obsodbe “zaplinjanja” protestnikov kot v času Janševe vlade, ko je policija morala na podoben način brzdati povsem podivjano množico, v katero so bili pomešani tako današnji rogovski anarhisti kot ljubljansko narkomansko podzemlje. Takrat, ko je sredi pandemije grozilo, da mesto zapade pod oblast anarhističnim in kriminalnim vandalom, je policija tudi posredovala s solzilcem, a takrat so se oglašali en za drugim.

Trenutni minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je prejšnjo vlado med svojim hearingom v Državnem zboru obtožil “streljanja in zaplinjanja po Ljubljani”. Zdaj upravlja s policijo kot organom v sestavi svojega resorja. V času Janševe vlade se je razganjalo ljudi, ki so dobesedno vdrli na avtocesto in ogrožali življenja ljudi.

Predsednik vlade Robert Golob je pred kratkim svoje politične rabote s kadrovanjem na policiji opravičeval z besedami, da je poslanstvo, s katerim so odšli na volitve, da “počistijo s temi zavržnimi praksami, ki so pripeljale do zaplinjanja Ljubljane, do zlorabe policije in še vseh ostalih inštitucij.” Zdaj je seveda tiho.

Seveda so v tej predstavi za javnost, ki je Janševo vlado želela po kravje primerjati z nacisti, sodelovali tudi mediji. Obletnico divjih protestov sredi Ljubljane so STA in drugi mediji pospremili naslovi “Mineva leto dni od zaplinjanja Ljubljane”.

Jasno je bilo, da jih bo takšna propaganda hitro prišla nazaj pocukat za rokav in bodo postali ujetniki lastne hinavščine in sprenevedanja. Včeraj je bil eden od takih dni. Zdaj so tudi levičarji na lastni koži ugotovili, da z anarhisti ni dobro češenj zobat.

 

Sicer pa to ni prvič, da se je “depolitizirana” policija poslužila nasilja. Če ga lahko v primeru Roga še razumemo, saj je šlo za skupino nevarnih anarhistov, pa je težje razumeti, zakaj so se policisti fizično znesli nad protestniki pred Jankovićevim “drekovodom”, ki so protestirali na svoji zemlji.

Foto: zajem zaslona

Tudi takrat je bila tišina vodstva države in policije oglušujoča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine