7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

(VIDEO) Kar 99 odstotkov trupel, najdenih v množičnem grobišču v Ukrajini, umrlo nasilne smrti

Piše: Sara Kovač (Nova 24TV)

Kar 99 odstotkov najdenih trupel v množičnem grobišču, odkritih po osvoboditvi ukrajinskega mesta Izjum, kaže znake nasilne smrti. Več trupel ima po besedah guvernerja regije Harkov Olega Sinegubova zvezane roke za hrbtom. Ena oseba naj bi bila pokopana celo z vrvjo okoli vrata. Ukrajinski predsednik poziva svet k obsodbi Rusije kot teroristične države.

Glavni policijski preiskovalec za regijo Harkov Sergej Bolvinov je v petek napovedal, da bodo vsa trupla izkopali in forenzično pregledali. “Lahko rečem, da gre za enega največjih pokopov v osvobojenem mestu. Na enem mestu je bilo pokopanih okoli 440 trupel,” je povedal in dodal, da lahko za nekatere od žrtev pove, da so bile ustreljene. Nekatere so izgubile življenje pod topniški streli, druge pa v letalskih napadih. Ker še precej trupel ni bilo identificiranih, je izpostavil, da bodo vzrok smrti ugotavljali med preiskavo.

 

 

Foto: Twitter Nexta

Po poročanju Visegrada sta bila med žrtvami tudi komaj 6-letna Olesja in njena mati.

 

 

 

Odkrili tudi prostore za mučenje

Po poročanju ukrajinske policije so na novo osvobojenih krajih, kot sta Balaklija in Izjum, našli deset prostorov, kjer se je izvajalo mučenje. Rusi naj bi samo v prostorih lokalne policijske postaje v  Balakliji priprli in mučili približno 40 ljudi. Pri mučenju pa so si pomagali celo z elektriko. Prvi mož policije Igor Klimenko je še povedal, da je bilo v regijo Harkov napotenih tisoč novih policistov. Kot pravi, poteka že več kot 200 preiskav morebitnih ruskih vojnih zločinov.

To je klet vojaškega komisariata v nedavno osvobojenem Kupjansku. Rusi so sem zaprli ukrajinske domoljube in jih več tednov mučili, da bi od njih pridobili informacije. (Foto: Twitter Visegrad24)

Čeprav je bilo doslej najdenih že več kot 440 grobov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozarja, da je še preuranjeno govoriti o natančnem številu žrtev. “Obstajajo jasni dokazi o mučenju in ponižujočem ravnanju z ljudmi. Poleg tega je dokazano, da so ruski vojaki, katerih položaji so bili nedaleč stran, streljali na pokopane samo za zabavo,” je v videonagovoru po poročanju STA izpostavil Zelenski.

Volodimir Zelenski (Foto: STA)

Zelenski je odkritje množičnih grobišč primerjal s spomladanskim pokolom v Buči in vnovič pozval k ustanovitvi mednarodnega sodišča, pred katerim bi Rusija odgovarjala za vse storjene zločine med ukrajinsko vojno.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine