18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

(Video) Kako je tajkun Odlazek izkoristil in ogoljufal invalide ter si na njihov račun napolnil žepe z milijoni

Znana je že zgodba, koliko propadlih podjetij je zloglasni tajkun Odlazek pustil za seboj, kot tudi podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. Med drugim to, da sta bili hkrati noseči kar dve izmed njegovih partnerk, poletje pa rad preživlja na svoji jahti in v svoji razkošni graščini. A ko človek izve, na kakšen način se je dokopal do svojega bogastva, ne občuti zavisti ali občudovanja, pač pa občuti vsa druga negativna občutenja. Odlazek si je namreč žepe napolnil z milijoni z izkoriščanjem in goljufanjem ene najranljivejših družbenih skupin, invalidov, nekaterim je med drugim ostal dolžen od 6 pa vse do 60 tisoč evrov!

V uredništvu Nove24TV smo že pred časom objavili dokumente, ki so dokazali, kako je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom nekdanjega ministra Ivana Svetlika in Anje Kopač Mrak, ki je bila tedaj državna sekretarka, leta 2011 dalo nezakonito državno pomoč podjetju Papir servis, d.o.o., ki ga je takrat vodil Martin Odlazek, v višini kar 370.000 evrov letno, kar je invalidskemu podjetju že prineslo več milijonov evrov koristi. Ministrstvo je dalo soglasje za prezaposlitev 74 invalidov in pridobitev statusa invalidskega podjetja kljub negativnemu mnenju strokovne komisije. Desetega marca 2011 je invalidsko podjetje Papir servis, d.o.o., ministrstvo zaprosilo za soglasje k povečanju števila zaposlenih za 173 oseb v koledarskem letu 2011, od tega za prerazporeditev 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana, d.o.o., v podružnico Ma-tisk.

VIDEO: [Video Hobotnica] 15.02.2017 Nova24TV: Je medijski tajkun Odlazek posloval nezakonito?

Strokovna komisija ministrstva ni soglašala s fiktivno prerazporeditvijo

Strokovna komisija ministrstva ni soglašala s prerazporeditvijo 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana v Ma-tisk, saj je ocenila, da gre za navidezno prerazporeditev, ki je le na papirju. Komisija ministrstva je 1. aprila 2011 opravila nadzor v invalidskem podjetju Papir servis, poslovni enoti Ma-tisk v Mariboru. Ugotovila je, da je invalidsko podjetje ustanovilo poslovno enoto Ma-tisk in v njej že zaposlilo 45 delavcev, od tega enega invalida (prezaposlenega prav tako iz povezane družbe Korotan Ljubljana, d.o.o.), brez predhodnega soglasja ministrstva, ki je po odločbi ministrstva o dodelitvi statusa invalidskega podjetja obvezno, če gre za spremembo števila zaposlenih nad 20 delavcev. Invalidskemu podjetju, ki brez soglasja ministrstva poveča ali zmanjša število zaposlenih za več kot 20, lahko ministrstvo odvzame status in s tem olajšave pri plačevanju prispevkov. Ministrstvo je tudi v tem primeru invalidskemu podjetju Papir servis, d.o.o., “pogledalo skozi prste” in mu ni odvzelo statusa!

Ministrstvo je povozilo negativno mnenje strokovne komisije

Strokovna komisija ministrstva je pri nadzoru ugotovila, da je bila načrtovana prerazporeditev 100 delavcev iz družbe Korotan Ljubljana, d.o.o., v podružnico Ma-tisk prerazporeditev na papirju, ki nima povezave z ustvarjanjem delovnih mest invalidov niti z njihovim ohranjanjem, čemur je državna pomoč invalidskim podjetjem namenjena, da torej prerazporeditev ne ustreza pogojem za soglasje. To je bilo mnenje vseh treh članov strokovne komisije, ki so sodelovali pri nadzoru: dva predstavnika ministrstva za delo in predstavnik ministrstva za finance, kar je razvidno tudi iz zapisnika o nadzoru. Ministrstvo ni spoštovalo ugotovitev strokovne komisije in je, po naših podatkih, dober mesec po navedenem nadzoru, kljub negativnemu mnenju komisije, izdalo soglasje za navedeno administrativno (navidezno) prerazporeditev 74 delavcev. S tem soglasjem je ministrstvo dodelilo invalidskemu podjetju pravico, da za te delavce ne plačuje ustreznih prispevkov. Dodati je treba, da je bilo mnenje komisije o prerazporeditvi dokončno, ne glede na število prerazporejenih delavcev – tudi, če bi jih bilo le 5.

Foto: posnetek zaslona

Kaloh opozoril, da gre pri primeru Odlazka za sistemsko korupcijo

O Odlazkovem izkoriščanju invalidov je v oddaji Hobotnica pri voditelju Borisu Tomašiču spregovoril tudi publicist in danes poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Dejan Kaloh, ki je uvodoma povedal: “Tako je tragično, da gre človeku kar na jok. Jaz rad rečem, da kjer se pojavi ga. Anja Kopač Mrak, vedno pade mrak. Ali glede pravne države ali glede človekovih pravic, vedno gre kaj narobe pri tej gospe. Prej državni sekretarki in zdaj ministrici. Dajmo stvari poimenovati s pravim imenom, menim da gre pri tem za sistemsko korupcijo. Tu ni vključeno samo ministrstvo za delo, tu je vključeno tudi ministrstvo za finance. Ministrstvo za delo ima svoj direktorat za invalide. Kaj tam delajo visoko plačani uslužbenci?”

Foto: posnetek zaslona

Kje sta bila v tem primeru ZPIZ in ZRSZ?

Kot kaže, so institucije na celi črti popustile Odlazku. Kaloh se je v zvezi s tem spraševal, kje sta bila tukaj tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje: “Se zavod za zaposlovanje ne zanima, kam gredo ti ljudje delat, ali so to dobro stoječa podjetja, ali bodo ti ljudje nato končali na ulici čez štiri mesece? Gre za umazano politično igro, kjer se pri najbolj ranljivih skupinah ljudi, kot so invalidi ali starejši ljudje, mastna smetana pobira s strani tajkunskih podjetnikov tipa Odlazek, in to je dejansko katastrofa od katastrofe!”

Foto: posnetek zaslona

Na račun države si je Odlazek skupaj nabasal žepe z vsaj 40 milijoni evri

Kaloh meni, da je dva milijona evrov, kolikor je bilo izpostavljenih v članku in v prispevku v oddaji Hobotnica, še malo, če pogledamo celoten grozd Odlazkovih podjetij, poleg Papir Servisa še na primer Salomon in Tiskarno SET. Ta zdaj propadla podjetja so v desetih letih po Kalohovih besedah prejela za 40 milijonov evrov teh sredstev: “Bila so torej oproščena prispevkov. Za 40 milijonov evrov pa veste, kaj si lahko človek privošči, saj ni naključje, da je gospod Odlazek eden izmed najbogatejših Slovencev s takim državnim tretmajem. Vsi ti državni deležniki, ki sem jih naštel, vsak izmed njih nosi delež krivde, da lahko nekdo zaposluje te ljudi, kar je sicer z družbenega vidika zelo hvalevredno početje, kot ste dejali, jasno, gre za dejansko depriveligirane ljudi. Dajmo jim pomagati, a ne tako, da jih bomo dali na cesto!”

Mag. Dejan Kaloh in Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

Odlazek prek nekaterih podjetij iz svoje hobotnice invalidom ostal dolžen po več tisoč evrov

Kaloh je v Hobotnici izpostavil: “Ne vem, če gledalci poznajo primer Dela Tiskarne INPO, ki je bila hčerinska družba Dela Tiskarne, kjer je Odlazek ostal določenim delavcem, ki so se po stečaju tega podjetja znašli na cesti, dolžen od 6 tisoč pa vse do 60 tisoč evrov. Oni so prek sodišča dosegli vsaj neko moralno satisfakcijo, ker jim je sodišče na nek način dalo prav, da so bili dejansko ogoljufani. A od tega ti ne moreš svojih družin nahraniti, to je pravzaprav barbarsko početje.”

Mag. Dejan Kaloh (Foto: posnetek zaslona)

Kot je bilo ugotovljeno, je Odlazek invalide zaposloval fiktivno, med posameznimi podjetji v istem prostoru pa narisal kar črto

Kot omenjeno, je komisija ugotovila, da gre za fiktivno zaposlovanje invalidov, in Odlazek je očitno pri tem uporabil prav bizarne načine, da bi prikazal nasprotno. Voditelj Tomašič je navedel takšen primer: “Govoril sem s človekom, ki pozna konkretno zgodbo, in mi je rekel, da je Odlazek na terenu narisal črto, da bi ločili podjetje. Strokovna komisija, ki je bila na terenu, je ugotovila, da gre za klasično manipulacijo, a nekdo na ministrstvu je šel čez to. Zdaj se izgovarjajo na to, da mnenje komisije ni zavezujoče.” Kot pojasnjuje Kaloh, gre za dvojno zlobo: “Kot smo videli v prispevku, da mnenje komisije ni zavezujoče in končno potezo potegne ministrstvo, se vprašamo, zakaj potem taka komisija sploh obstaja. Gre za zgodbo Matiska iz Maribora, od koder prihajam, kjer je bil le en invalid izmed na novo zaposlenih delavcev, pri čemer gre za dvojno zlobo. Ne samo, da izigraš tiste ljudi, ki bi resnično morali biti zaposleni in imajo hendikep. Narediš fiktivno zgodbo, dobiš denar, v nekaj letih se ti nabere 2 milijona evrov, ministrstvo pa se izgovori, res je, komisija je tako odločila, in da niso zavezani, da to komisijo poslušajo.”

Rok Krajnc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine