28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(VIDEO) Jernej Pavlič iz SAB je z vodjo volilnega štaba Gibanje Svoboda romal v Dražgoše, na soočenju pa zatrdil, da o njem ne ve ničesar

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Poglejte, kako javno lažejo politiki SAB, konkretneje Jernej Pavlič na soočenju Slovenija izbira na Planet TV,” je po soočenju opozoril raziskovalni novinar Bojan Požar. Ta je izdal, da je Pavlič povedal, da nič ne ve o Andreju Ribiču, nekdanjemu direktorju Elektra Ljubljana, sedaj vodji volilnega štaba Gibanja Slovenija, a zanimivo Pavlič in Ribič skupaj hodita romat v Dražgoše.

“Da je treba spoštovati pravno državo in pravila. Člen zakona, ki govori, da mora biti zastopanost taka kot je Državnega zbora RS, zastopanost v Programskem svetu, trenutno ni,” je zatrdil Jernej Pavlič in okrog zadeve v zvezi z novinarjem Bojanom Požarjem, ki je skoraj moral iti v pripor, pripomnil, da je Požar predsednik politične stranke, kar zanj pomeni, da je politik. S tem je Pavlič seveda pozabil, da Požar velja za enega najbolj znanih raziskovalnih novinarjev.

Dražgoše (foto: Twitter / Bojan Požar)

Izr. prof. dr. Peter Gregorčič, predsednik Programskega sveta RTVS, je glede Pavliča pripomnil, da ko je ta razlagal o pravni državi, je ta pozabil, da v pravni državi o nezakonitosti odločajo sodišča. “V primeru Bojana Požarja je vrhovno sodišče odločilo, da je bil sklep o priporu nujen, nezakonit. Gospod Pavlič pa se je seveda sprenevedal. Verjetno zato, ker Bojan Požar ne piše po njegovem nareku in mu morda lahko škodi.” 

Zaradi tega ga je po besedah Gregorčiča označil kot politika, čeprav je šlo tukaj dejansko za preganjanje novinarja, ki mu v evropskem prostoru ni para. “Mogoče na kakšni Kubi ali pa Venezueli. Ko govorijo o Programskem svetu RTVS in da je Programski svet nezakonit, naj opozorim, da sodišče o tem ni odločilo. Niti nihče ni upal tega sprožiti, ker bi zadeva zagotovo padla.” Glede na to, da je Pavlič spregovoril

Ko Pavlič govori o politizaciji Programskega sveta RTVS, po besedah Gregorčiča pozablja, da je sestavljen iz dveh predstavnikov manjšin, italijanske in madžarske, treh predstavnikov zaposlenih, dveh predstavnikov verske skupnosti, šestnajstih predstavnikov civilne družbe, petih predstavnikov političnih strank. “Gre zgolj za politični pritisk na neodvisne institucije RTV-ja z namenom podrejanja, kar SAB počne skupaj s KUL-strankami zelo učinkovito. Tudi s sklicem nujne seje za kulturo, ki bo v državnem zboru v petek.” 

Politični analitik Miran Videtič je problematiziral izjavo Pavliča, ker je ta omenil, da je Požar politik. “Pri gospodu Požarju je omenil, da je politik. Gospod Požar je izjemni raziskovalni novinar. Bil je tožen zaradi svojega novinarskega dela in praktično gospod Pavlič samo nadaljuje tam, kjer sta s to demagogijo in sprenevedanjem končala njegova kolega, predsednica stranke Alenka Bratušek. Spomnimo se samo pri kandidaturi za komisarko in gospod Jakič, ki je v Stožicah, ni iskal kubikov, razen kvadratnih metrov.” Po besedah Videtiča gre samo za to, da nadaljujejo z neko prevaro volivcev, lahko tudi z zlaganimi podatki, zato, da bi lahko zameglili dejstva.

“Na eni strani govorimo o kompetentnosti, ali nekdo ve o čem govori.” Iz soočenja smo po besedah Edvarda Kadiča lahko videli, da so stvari precej majave. “Na drugi strani pa to nekdo to s samozavestnim dobrim nastopom pokriva svojo nekompetentnost. Zgodi se, da kredibilnost pade v njegova dejanja in razumevanje situacije. Prvi vidik je to. Drugi vidik se je zgodil v zvezi s Požarjem. Priča smo bili namreč preusmerjanju pozornosti na nekaj kar so ocenili Katič in Pavlič, da je to neubranljivo, ne da se zagovarjati, zato premik pozornosti na Požarja politika iz Požarja novinarja.” Poudaril je, da to nima veze z zgodbo.

Na soočenju je bilo govora o željah okrog tega, kdo naj bo tistih, ki bi vodil zaključno soočenje politikov pred volitvami. Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je denimo izrazil željo, da si želi, da bi oddajo vodila Marcel Štefančič in Jože Možina. Na to pa je nato Pavlič pripomnil, da bi on raje videl, da bi bil aktiviran tandem moški-ženska. Kot primer voditeljice je izpostavil Eriko Žnidaršič, voditeljico oddaje Tarča, ki je večkrat izkazalo svojo pristranskost. Gregorčič je prepričan, da gre v tem primeru za skušnjavo politikov, da bi vplivali na to, kateri politiki bi jih obravnavali. “Mislim, da je to nedopusten pritisk na medije, kjer mora biti politik pripravljen na to, da se sooči s katerimkoli novinarjem. Naj bo to Erika Žnidaršič, Bojan Požar…” Sicer sam meni, da ljudje dobro prepoznajo demagogijo. Pri stranki SAB to dokazuje porazen rezultat na javnomnenjskih anketah. Potisnjena je namreč globoko pod parlamentarni prag.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine