5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(VIDEO) Janez Janša za Voice of Europe: Evropa in Zahod sta v najbolj kočljivi situaciji v zadnjih 30-ih letih!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Prvak opozicije Janez Janša je imel intervju za Voice of Europe. V njem se je dotaknil različnih izzivov, ki pestijo Slovenijo, Evropo in svet. Med drugim je spregovoril o nezakonitih migracijah, pozivu k legalnemu oboroževanju, ruski invaziji, palestinsko-izraelskem konfliktu itd. Kot ključen problem Stare celine je izpostavil demografijo. Dejal je še, da sta danes Evropa in Zahod v najbolj kočljivi situaciji v zadnjih 30-ih letih. 

Bivši premier Janez Janša je tokrat spregovoril za Voice of Europe . V svojem pogovoru je uvodoma opisan kot nekdo, ki brani tradicionalne in konservativne vrednote, narodno suverenost ter zdravo pamet. V pogovoru se je dotaknil varnostnih razmer v Evropi, zamenjave prebivalstva, desnosredinske politike v EU, prihajajočih evropskih parlamentarnih volitev, ruske invazije, palestinsko-izraelskega konflikta, domačih političnih razmer v Sloveniji in morebitne vrnitve SDS na oblast itd. Pogovor se je začel z vojno v Ukrajini, ki traja že več kot leto in pol, spregovoril je o krepitvi masovnih migracij in situaciji v Izraelu ter v Palestini. Janša je prepričan, da se Zahodna civilizacija trenutno nahaja v najbolj kočljivi situaciji v zadnjih 30 letih. Kot največjo težavo je izpostavil demografsko situacijo v Evropi. Janša: “Evropa je precej bogata, vendar zelo stara.” Priseljevanje v Nemčijo danes ni bistveno bolj intenzivno kot v 60. letih 20. stoletja. Toda rodnost v Nemčiji pred 50 leti je bila dvakrat večja od sedanje.

Poleg tega ni nujno, da se nameravajo migranti, ki trenutno prihajajo v Nemčijo tudi inkulturirati, kar pa je velik problem. Spomnil je še, da je po drugi strani v bližnji Afriki rodnost zelo visoka, življenjski pogoji pa slabi. In tu so še druge nevšečnosti, denimo vojaške narave (grozodejstva itd.). Razumljivo je, da te ljudje zase iščejo boljše življenje. Janša je prepričan, da ima Evropa na voljo le eno rešitev. Lahko bi spremenila svoj odnos do demografije in se vrnila k temeljnim vrednotam Zahodne civilizacije, obenem pa prizadevanja na področju migracij prenesla na pomoč Afriki (razvojna pomoč sicer stane milijarde evrov), kar bi bilo potrebno prispevati tako iz evropskega proračuna, kot tudi proračunov posameznih držav članic. Veliko težavo sicer predstavlja korupcija. Janša se strinja s prepričanjem, da Evropa potrebuje nek drastičen ukrep, denimo pomorsko blokado na Sredozemlju. Po njegovem je treba okrepiti zunanje meje EU. Spomnil je, da večina evropskih držav uvaja nadzor na notranjih mejah, vključno s Slovenijo.

Vendar to po njegovem ni rešitev, saj je EU zaklad, kjer bi morali imeti prost pretok ljudi, znanja in dobrin itd., zdaj pa smo daleč od tega. Želi si, da bi prihajajoče evropske volitve prinesle drugačno, bolj razumno evropsko politiko, ki se bo zmožna spopasti s temi izzivi, predvsem takšno, ki bo končala politiko odprtih vrat. Ključno je zadeve reševati na izvoru, ne pa blažiti posledic. V nadaljevanju se je Janša dotaknil vprašanja vztrajanja SDS znotraj Evropske ljudske stranke, zlasti v luči migracijskih izzivov in varovanja meja. Spomnil je, da večina predstavnikov te stranke zagovarja podobna stališča glede migracij in varovanja meja (EPP je sicer zelo velika in heterogena skupina). Prepričan je, da je največja članica EPP-ja, nemška CDU Angela Merkel, na področju migracij naredila veliko napako in v manjšini so tisti znotraj EPP-ja, ki tega še vedno ne priznajo. Bi pa lahko velika večina znotraj EPP pomenila močno osnovo za prihodnjo desno-sredinsko evropsko koalicijo, skupaj z ECR (Skupina Evropskih konservativcev in reformistov) in še kom, ki želi probleme reševati, ne pa jih opravičevati.

Ukrajine ne moremo prepustiti tistim, ki “jokajo za izgubljenim socialističnim imperijem”
Če pa do takšnega zavezništva nebi prišlo, pa so v SDS-u pripravljeni razmisliti, kako naprej. Prav tako bi bili v SDS-u pripravljeni sodelovati v evropski skupini Stranka identitete in demokracije. Janša je ob tem opozoril na velik problem s tistimi članicami te evropske skupine, ki so v trenutnem ukrajinsko-ruskem konfliktu na ruski strani, in da je nevarnost, ki jo predstavlja Moskva resnična. Vladimir Putin se namreč ne bi ustavil pri zavzetju Ukrajine. Že samo Ukrajino pa bi bilo zgrešeno prepustiti kot vojni plen tistim, ki “jokajo za izgubljenim socialističnim imperijem”. To je zanj ključen problem, kar pa je posledica trenutnih razmer v EU parlamentu, vendar pa se razmere naglo spreminjajo. Na odločitev evropskih volivcev bosta vplivala krepitev teroristične in ekstremistične nevarnosti, k čemur bo pripomogla tudi situacija na Bližnjem vzhodu. Trenutno geopolitično dogajanje, bi v Bruselj utegnilo pripeljati bolj realistično misleče politike, kot jih imamo sedaj.

Ilegalci so letos v Ljubljani uradno zagrešili 18 posilstev!
V intervjuju je bila izpostavljena tudi nedavna Janševa pobuda Slovencem, “da naj se legalno oborožijo”, kar naj bo odgovor na masovne ilegalne migracije.  Slednje namreč uničujejo družbeno kohezijo evropskega bloka. V nadaljevanja je izpostavil, s kakšnimi težavami v povezavi z migracijami, se Slovenija sooča danes in s kakšnimi se je v preteklosti. Mejo je od začetka leta uradno prečkalo že 40 tisoč oseb, neformalno pa verjetno že preko 100 tisoč. Nastanitveni objekti za ilegalce, so nabito polni. Posledično se je v Ljubljani močno povečalo število kriminalnih dejanj, zlasti posilstev (število se je potrojilo), policija pa skuša podatke prikriti. Uradno je bilo letos v Ljubljani 18 posilstev s strani ilegalcev. Gre za šokantno situacijo, kakršne v Sloveniji nismo vajeni, saj je bila Ljubljana do nedavnega eno najvarnejših mest v Evropi. Prav tako je bilo vzklikanje “Allahu Akbar” v središču Ljubljane šokantno na nedavnem shodu (s strani palestinskih podpornikov in levih NVO-jev) osupljivo. Spomnil je, da je del tega dejansko tudi vlada, ki financira NVO-je. Spomnil je še, da je bilo v jugoslovanskem sistemu povsem normalno obvladati rokovanje z orožjem, danes pa je situacija bistveno drugačna.

 

Robert Golob bi rešil problem nezakonitih migracij z njihovo legalizacijo!

Janša je poleg tega izpostavil, da imamo zelo majhno profesionalno vojsko, vse leve vlada pa bi jo še zmanjšale. Dodatno težavo pa predstavlja dejstvo, da nimamo več obveznega služenja vojaškega roka. Posledično trenutna generacija ni več zmožna ponoviti uspeha osamosvojitvene vojne izpred 30-ih let. Dejstvo je tudi, da vodstvo policije ni sposobno zajeziti ilegalnih migracij. In ko se zgodi kakšno teroristično dejanje (na Zahodu), izvemo, da je oseba V Evropo potovala preko Lampeduse v Italiji ali po Balkanski poti. Janša meni, da je situacija v Sloveniji kompleksna, z uvedbo avstrijske in italijanske obmejne kontrole pa se le še dodatno zaostruje, saj bo pri nas ostalo še več ilegalcev. Posledično je potrebno okrepiti notranjo varnost, obenem pa pomagati državam na zunanjih mejah EU, da meje ostanejo varne, predvsem pa razlikovati med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Spomnil je na nedavno izjavo premierja Roberta Goloba v Španiji, da je rešitev nezakonitih migracij, da se jih enostavno legalizira. Janša je hkrati zaskrbljen zaradi konflikta v Izraelu in nasilnih protestov po Evropi, ki so s tem povezani.

Golob bi nezakonite migracije legaliziral. (Foto: Luka Svetina/X)

Sankcije proti Kremlju slabijo države kot je Nato članica Turčija, ki jih ne podpira
Spomnil je, da se nekaznovano zlo vedno vrača in na pozive k uničenju Izraela, zaostrovanje razmer na območju Gaze in Izraela pa bi lahko varnostne razmere (nasilne izgrede) v Evropi le še spodbudile. V nadaljevanju se je dotaknil tudi ukrajinske vojne. Prihodnost konflikta je odvisna tako od samih Ukrajincev, kot od njihovega vodstva in zahodne pomoči. Poudaril je, da je Ukrajina v njem žrtev. Obsodil je počasno pomoč na začetku vojne, zlasti nemško. Slovenija s sankcijami nima težav, je pa problem, ker denimo Nato članica Turčija teh sankcij ne upošteva. Rusija posledično še vedno lahko kupuje dobrine, tudi takšne za vojaško proizvodnjo. So pa problematične tudi takšne države, ki niso ne v Natu, ne v EU, in ki Rusije sicer odkrito sicer ne podpirajo, vendar pa z njo trgujejo in tako izkoriščajo nastale razmere za lastne apetite. Spomnil je, da je Nemčija po 2. svetovni vojni doživela denacifikacijo. Ključni problem danes pa je, da Rusija po razpadu Sovjetske zveze nikdar ni dočakala dekomunizacije. Ob začetku ruske invazije na Ukrajino, so ruski tanki celo nosili sovjetske zastave s srpom in kladivom. Janša je prepričan, da ne gre za konservativni simbol, saj Rusijo nekateri vidijo kot zgled konservativnosti.

Leta 2015 je imel Orban prav glede nezakonitih migracij
Putin je po njegovem vse pomešal, tudi denacifikacijo, za katero išče alibi v 2. svetovni vojni. Prave demokratične in konservativne sile, ki so nastale v 90. letih 20. stoletja, so bile uničene. Uničil jih je Putinov krog, KGB pa se je vnovič vzpostavil kot politična sila. Prvak opozicije se je v pogovoru dotaknil tudi prijateljstva z Viktorjem Orbanom. Prepričan je, da je večina njegovih pristopov, zamisli in politik pravilnih. Razlika je predvsem v pogledu na ukrajinsko vojno, kar pa je tudi posledica nekoliko drugačnih razmer na Madžarskem, kot v Sloveniji. Slovenija v Ukrajini nima narodne manjšine. Spomnil je, da je bil Orban leta 2015 edini, ki je bil sposoben nasprotovati zgrešeni bruseljski in nemški politiki glede nezakonitih migracij, aktualne razmere in zgodovina pa so potrdile, da ima prav. Zaradi napačnih odločitev leta 2015 Evropa po njegovem danes nosi posledice.

Za konec se je vodja SDS dotaknil tudi domače politične situacije. Dejal, je da če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS gladko zmagala. Spomnil je, da so mediji in opozicija ostro nasprotovali vsaki vladni odločitvi, ko je bila na oblasti SDS, kar je ob epidemiji predstavljalo svojevrsten izziv.

Slovenska demokratska stranka bi v primeru volitev zanesljivo zmagala. (Foto: STA)

Golobova vlada propada, SDS se pripravlja na predčasne volitve
Janez Janša je še spomnil, da so trenutne politične razmere v Sloveniji posledica tega, da tranzicija iz bivšega sistema nikdar ni bila dokončana. Eden ključnih problemov je zlasti sodstvo. Spomnil je, da je bila trenutna največja vladajoča stranka ustanovljena nekaj mesecev pred volitvami. Mimogrede je omenil neumne Golobove nasvete glede zdravljenja Covida-19 (s soncem in slano morsko vodo). K zmagi Gibanja Svobode je seveda ključno pripomogla utrujenost ljudi od epidemije. Vendar pa pridobiti trdno večino v parlamentu še ne pomeni, da si sposoben vladati, zato je tudi aktualna vladna koalicija bolj kot ne propadla in se pripravljamo na predčasne volitve. Čisto na koncu pa sta se s sogovornikom dotaknila tudi prihajajočih ameriških volitev. Janša je prepričan, da smo Slovenci veliki podporniki Melanie Trump, ker je Slovenka. Spomnil je na neresnične informacije, ki so krožile v družbi glede čestitke Donaldu Trumpu in dejal, da je čestital Joeu Bidnu, ko je bil ta izvoljen, zatem pa so imeli povsem normalne odnose s trenutno ameriško administracijo. Sodelovanje se je posebej okrepilo po ruski invaziji na Ukrajino itd. Je pa Janša priznal, da je bil Trump bistveno močnejši predsednik, kot je Biden. In prepričan je, da se Trump lahko vrne.voice

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine