-3 C
Ljubljana
četrtek, 27 januarja, 2022

(VIDEO) Islamistični protestniki pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu vzklikali “Allahu akbar!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Muslimani so v BiH zaradi neobstoječega “non-paperja” protestirali pred slovenskim veleposlaništvom in vzklikali “Alahu akbar”. In kaj bi se zgodilo, če bi skupina Hrvatov pred kakšnim muslimanskim veleposlaništvom v Zagrebu protestirala z geslom “Slava tebi Kristus!”? V samem bistvu naj bi šlo za posledico spletkarjenja bošnjaških oblasti, da bi sebe prikazale kot žrtev sovražnih sil in tako izboljšale pozicijo Bošnjakov napram drugim narodom. 

V Sarajevu je pred nekaj dnevi pred veleposlaništvom republike Slovenije, protestirala skrajna bosanska politična grupacija “Vjera, narod, država”, ki je glasno vzklikala “Bosna! Država! Allahu Akbar!” Ob tej priložnosti je spregovoril hrvaški politični aktivist Marijan Knezović, ki je komentiral dogajanje pred slovenskim veleposlaništvom in ga primerjal s podobnim dogodkom izpred let pred veleposlaništvom ZDA, ko je nekdo s kalašnikom streljal na poslopje ameriške zgradbe.

“Edino kar je manjkalo za popoln okus radikalizma v primeru protesta pred slovenskim veleposlaništvom, je bilo orožje,” je pojasnil Knezović. Po njegovem prepričanju je naravnost neverjetno, da nekdo, pred veleposlaništvom neke države, še dandanes protestira s takšnimi gesli. Ob tem se je vprašal kako bi bilo, če bi se Hrvati pojavili pred ambasado ene od muslimanskih držav in vzklikali “Slava tebi Kristus!”

Seveda je to povsem nepredstavljivo, vendar pa imamo v BiH, narode, ki še niso dovolj politično pismeni in civilizirani, da bi takšne stvari lahko razumeli. Kot kaže pa takšne dogodke dopuščajo prav lokalne bosanske oblasti v Sarajevu. Vrh tega je šlo za neprijavljen protest in celo brez policijskega spremstva, udeleženci spornega shoda pa so mahali tako z bosansko zastavo, kot tudi z zelenimi zastavami s polmesecem, torej muslimansko simboliko.

Neobstoječi “non-paper” je služil zgolj za igranje vloge žrtve s strani bošnjaških politikov 

Sicer je šlo za protest zaradi neobstoječega “non-paperja”, dokumenta, ki ga nihče ni videl in v katerem naj bila domnevno navedena možnost razpada BiH. Ekstremizem pa je obsodil tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kot je ob tem zatrdil politični aktivist Tomislav Zelenika, je bil cilj bosanskih politikov, sebe prikazati kot žrtev “non-paperja”, katerega obstoja ni nihče potrdil.

“Na koncu pa bosanska politična elita izpade kot žrtev, ker Hrvati, Slovenci in drugi nacionalisti iz zahoda iščejo možnost razpada Bosne in Hercegovine. Mi smo sedaj žrtev in se moramo braniti. In prišli so pred slovensko veleposlaništvo, ki s tem absolutno nima nikakršne veze,” je pojasnil Zelenika. Knezović pa je poudaril, da je t. i. “non-paper” o katerem se govori in na podlagi katerega naj bi prišlo do delitve BiH-a, v resnici zgolj delo bošnjaških kvaziintelektualcev.

Namen je okrepiti pozicijo Bošnjakov v odnosu do drugih narodov 

Prav oni želijo na takšen način usmeriti bes v Hrvate ter druge pripadnike nekaterih evropskih narodov, da bi tako okrepili svojo pozicijo. To pa je najbolj razvidno prav iz zemljevida, manjkajo namreč območja, ki so za Hrvate najpomembnejša. Iz tega izhaja, da predloga, Hrvati zagotovo niso izdelali pa tudi ne tisti, ki so Hrvatom naklonjeni. Poteza pa kaže tudi na pomanjkanje modrosti in taktike, ki bi bila v korist bošnjaškemu narodu, saj je povsem nesmiselno, da se Bošnjaki prepirajo s Slovenci in Slovenijo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine