20.7 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

(VIDEO) Igor E. Bergant pokazal vso bedo “antijanša” politike – brez argumentov in brez poznavanja dejstev

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

V tokratni oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič analiziral nekatera vprašanja in teme, ki jih je želel odpreti novinar Igor Bergant v pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo. A bi bilo za njegovo verodostojnost bolje, da jih ne bi. Na nacionalni televiziji so namreč gostili predsednika vlade, takoj zatem pa opozicijo, sicer ne celotno opozicijo, ampak KUL-ovce. Zakaj še KUL-ovce? “Ker želijo biti uravnoteženi,” a bi potemtakem morala dobiti možnost vsa opozicija, ne le nekateri pa tudi NSi in SMC. Tomašič je za na konec tudi postavil Gregorja Golobiča na laži, ko je v oddaji Ekstravizor ves nervozen želel dopovedati, kako je bila  LDS-ova politika poštena.

Novinar RTV Slovenija Igor E. Bergant je predsedniku vlade Janezu Janši postavil vprašanje glede zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je očitno potrebno sprejeti. Prejšnje vlade so namreč naredila več kot 100 osnutkov, a ga nikoli niso pripeljale do konca, to je pa zdajšnji vladi uspelo.

Bergant je želel populistično problematizirati “premik sistemskega financiranja v leto 2024”. A ga je Janša takoj popravil, “financiranje se zagotavlja takoj.” Pri tem je voditelj Boris Tomašič kritičen, “Bergant, ne si delati sramote, malo se pripravite no. Tega ne razumem. Predsednika vlade dobiš v studio kot novinar, in se delaš frajerja, da boš pokazal, da je nekaj narobe. Sicer ne vem, kdo je podtaknil to nebulozo Bergantu, Pašek, Carlova, očitno pa je, da ne pozna dejstev. Financiranje se začne takoj naslednje leto. To bi novinar moral vedet”.

Tema, ki jo je opozicija KUL razglasila za temo
Naslednja tema, ki jo je analiziral Tomašič, je imenovanje delegiranih tožilcev v evropsko tožilstvo. “To je seveda tema, ki je zelo pomembna,” je ciničen Tomašič. “Le zato, ker je opozicija KUL to razglasila za temo.” Bergant je namreč v intervjuju dejal, da ta tema odmeva ne le pri nas ampak tudi v tujini. A je Janez Janša dejal, “to odmeva pri nas. Jaz se pogovarjam s tistimi, ki odločajo v Evropi in po svetu in mi še noben ni tega omenil”. Komu boste verjeli, sprašuje Tomašič. “Tanji Fajon, Luki Mescu, Igorju Bergantu, da to odmeva v tujini ali človeku, ki bo prevzel vodenje evropskega sveta in ki je v dnevnem stiku z evropskimi voditelji. In seveda se noben resen politik v svetu s tem ne ukvarja.” Pri nas pa se je iz tega ustvarila neka afera, ki jo je očitno lansiral Gregor Golobič, je dodal Tomašič. Je pa Janša zadevo razložil, da se je v osnovi Slovenija odločila, da ne bomo dali samo toliko kandidatov, kot je mest, ampak da bomo vedno dali več, ker bo tako hotela konkurenca. To ni bilo storjeno in se bo postopek ponovil.

Janša postavil Berganta na realna tla
“Druga tema, ki je blazno pomembna, je svoboda medijev: Te neumnosti poslušamo od kar je prisegla vlada Janeza Janše. V Sloveniji mediji niso popolnoma nič ogroženi. Ogroženi pa so tisti, ki delajo neprofesionalno, ki so pristranski, ki lažejo in so fake news,” je dejal Tomašič. Bregant je to temo začel z obsodbo in sicer je dejal, “vaša vlada krši zakone, to tako vidijo mnogi, dobesedno mrcvarjenje institucije STA, ki je pomembna.” Janša ga je spet hitro postavil na laž in na realna tla. “Spoštovani gospod Bergant, ali imate kakšno sodbo sodišča v kateri piše da vlada krši zakone. Direktor STA, ki ima mimogrede večjo plačo, kot predsednik republike, je zadevo predal sodišču in že dvakrat izgubil”.

Vemo, kdo odloča, ali se zakoni kršijo. Ne opozicija, ne Golobič, ne Bergant, ampak sodišče. “Na vprašanje ali imate kakšno sodbo, je Bergant le zajecljal. Pokazal je vso bedo “antijanša” politike – vključno z novinarji RTV” je kritičen Tomašič. Če bo sodišče ugotovilo, da je vlada kršila zakon, bo z izvršbo dodelilo denar STA, ampak tega sodišče ne želi narediti! “Upam, da ljudje spregledajo, kaj se dogaja. Da ustvarjamo afero za afero samo zato, da bi bili na oblasti tisti, ki so nesposobni,” je Tomašič dodal.

Premier Janez Janša na 1. programu nacionalne televizije. (Foto: Twitter)

Jecljajoč voditelj, ki je skakal v besedo
“Mediji morajo to svobodo varovati in jo omogočati, ne pa da jo skušajo nadomestiti. Svoboda medijev ni nadomestilo za svobodo izražanja,” je bil jasen predsednik vlade Janez Janša. Obenem je še poudaril, da človekova pravica pripada človeku in ne instituciji, torej ne nacionalni televiziji oziroma STA. Uporabnikom teh uslug pripada svoboda izražanja. Mediji so orodje, zato da se ljudje lahko svobodno izražajo, se obveščajo med seboj, in da obstaja civilizirana družba. “In morajo biti zavezani resnici. Ne naši resnici, ampak resnici”,  je bil še jasen premier. Bergant je ponovno jecljajoče dejal, da STA opravlja to funkcijo.

“A ste videli to stisko, meni je grozno za Igorja Berganta, ker je bil sigurno pod pritiskom svojih kolegov novinarjev, ki so mu dejali “daj, Janšo sesuj, sesuj ga”. Ti pa ne moreš sesut človeka, ki govori resnico in se lahko brani”, je komentiral Tomašič in dodal, da je novinar ostal brez besed in jecljajoč, je pa tudi nenehno skakal v besedo sogovorniku, ker ne govori tisto, kar bi moral govoriti. “Zakaj poskusi uveljavljati svoj prav. In o tem je govoril Janša, o pravici do izražanja. Ne pa da je lahko pravica in resnica samo na strani posvečenih in če govoriš drugače, te bo novinar prekinjal in skakal v besedo”.

Foto: posnetek zaslona

Na koncu je Bergant “potožil”, ker je zmanjkalo časa za pomembne teme, saj so namenili preveč časa STA. “Dajte se naslednjič bolje pripravit. Manica AmbrožičMojca Pašek Šetinc, kdorkoli mu je pomagal pripraviti,” je ciničen Tomašič.

Poglejte si intervju, ker je dober. Janez Janša je odgovoril na vse očitke in se ga splača pogledati, na tej povezavi.

Golobič ujet na laži – toliko o njegovi verodostojnosti
Na koncu je Tomašič še predvajal posnetek Gregorja Golobiča, ki je gostoval v oddaji Ekstravizor. Želel je prodati zgodbo, kako poštena je bila LDS-ova politika. Živčno, znervirano je želel dopovedati, kako se takrat niso ničesar dogovarjali in da so bili izjemno pošteni. “Ali si predstavljate, da bi se sestanek, kot je bil 12. avgusta 2005 v pisarni predsednika vlade Janeza Janše, kjer je bilo za to, da je država, da so skladi državni prodali po knjigovodski vrednosti Mercator, dvema podjetjema Istrabenzu in Pivovarni Laško v zameno za vpliv v časopisu Delo…” Tu ga je prekinila voditeljica, in mu še ona rekla naj neha bluzit,” je kritičen Tomašič. Golobič je nadaljeval in dejal, “ali si predstavljate, da bi se takšen sestanek zgodil v času Janeza Drnovška? S čim boste podkrepili to, morda z izjavo Jankovića, da nikoli ni mogel v pisarno Drnovška”? Ali ste videli, kako je bil živčen in znerviran,” je dejal Tomašič, “mu bom jaz podkrepil z Jankovićevo izjavo oziroma konkretno z izjavo Antona Ropa“.

Pred leti je bil namreč v posnetek na hodniku državnega zbora ujet pogovor Ropa in Zorana Jankovića, ko je Rop Jankoviću rekel, da ga je on postavil za predsednika uprave Mercatorja, “točno jaz sem te postavil, politika te je postavila“. Sedaj pa Golobič javno laže, da se nikoli niso nič dogovarjali in da se kaj takega ni dogajalo pod LDS. Nikoli se nismo dogovarjali, si predstavljate, da bi se to zgodilo pod LDS. Toliko o verodostojnosti in resnicoljubnosti Gregorja Golobiča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine