2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

(VIDEO) Generalni direktor RTV: Gre zgolj za to, da bi dobro plačani novinarji zamenjali nas, mnogo manj pa jih zanimajo najnižje plače

Piše: Andrej Žitnik

“Kar se tiče objektivnosti, čisto konkretno en primer, odprto imam MMC spletno stran, kjer je tudi članek naši o današnji razpravi. Ne morete verjeti, zadnji poseg, 10.07, torej po uvodni razpravi vseh iz RTV, kar se pa tiče nas, opozicije, ki smo razpravljali več kot eno uro, niti ene besedice. Toliko o objektivnosti vašega medija, uravnoteženosti poročanja po 5. členu Zakona o RTV,” je na seji Odbora za kulturo povedal poslanec SDS Andrej Hoivik, ki ni skoparil besed na račun sprenevedanja predstavnikov stavkajočih novinarjev RTV. 

Vabljeni gostje so na seji Odbora izpovedali vse, kar je bilo zadnje čase slišati na ulicah. Da v informativnem programu manjka novinarjev, pritožbe nad kadrovsko stisko, zapiranje uredništev, predvsem pa veliko o izmuzljivi novinarski avtonomiji. V zvezi s tem je ena izmed vabljenih celo povedala, da uravnoteženo poročanje ni cilj poročanja, je pa cilj poročanja profesionalnost. Verjetno si lahko zamišljate, da tovrstna interpretacija ciljev novinarskega dela omogoča hude manipulacije in arbitrarno presojo o tem, kar je vredno, da javnost sliši in česa ne.

Generalni direktor RTV je o navedbah novinarjev in stavkovnih zahtev povedal, da bistvo stavke ni zagotoviti boljše delovne razmere, temveč preprosto menjava vodstva. “Gre zgolj zato, da bi dobro plačani novinarji zamenjali nas, mene, predsednika programskega sveta in odgovorno urednico informativnega programa na TV Slovenija, mnogo manj pa jih zanimajo najnižje plače in rešitve za kadrovsko stisko tudi v informativnem programu TV Slovenija,” je na seji pojasnil svoje videnje. Spomnimo, Andrej Grah Whatmough je v izjavi za javnost pred dnevi pojasnil, da je vodstvo v veliki meri naslovilo stavkovne razmere, tako da je pripravljeno zaposliti nove novinarje v informativnem programu in celo ustanoviti strokovno komisijo, ki bi preiskala domnevne posege v novinarsko avtonomijo.

Gregorčič: Programsko produkcijski načrt je bil sprejet pod Cirilom Baškovičem

Na seji je spregovoril tudi predsednik programskega sveta RTV Peter Gregorčič, ki je razkril prozornost razprav navzočih: “Ena izmed težav je PPN za leto 20/22, torej programsko produkcijski načrt, tisto, kar definira vsebine na RTV Slovenija. V javnosti me nekateri, tudi akademiki, pozivajo k odstopu zaradi tega PPN-ja. Naj vam povem, da se ta PPN sprejema konec leta za naslednje leto, ta pa je bil sprejet še pod gospodom Cirilom Baškovičem, torej s tem programsko-produkcijskim načrtom nimam ničesar.” Z vsem spoštovanjem do sindikatov je Gregorčič še omenil, da je pavšalno govorjenje o nezakonitosti programskega sveta neprimerno, saj nezakonitost ugotavljajo sodišča. Prav tako je odgovoril, da 21 programskih svetnikov nikdar ne glasuje kot en mož, to se lahko tudi preveri, saj so glasovanja javna. Enotno so glasovali zgolj pri glasovanju o novem v. d. direktorja Televizije Slovenija Patriku Greblu.

Dr. Peter Gregorčič (Foto: posnetek zaslona)

Seje se je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je izrazila skrb, da RTV izgublja svoj značaj in poslanstvo ter da je namen javne radiotelevizije izobraževati in obveščati vse državljane. Pozvala je k ukrepanju, temu klicu pa se je pridružila tudi Alenka Potočnik, predsednica sindikata novinarjev, ki želi poiskati nepolitične vzvode za vplivanje na RTV.

Novinarji RTV: “Naš plan je prevzem RTV-ja”

Ob razpravah vabljenih in opozicijskih poslancev, pa je poslanec SDS Andrej Hoivik spomnil, da je edini cilj stavke prevzem RTV, s tem pa je le ponovil besede Helene Milinković, predsednice koordinacije novinarskih sindikatov RTV, ki je na eni izmed javnih tribun dejala nič manj kot: “Naš plan je prevzem RTV-ja“. Hoivik je po drugi strani spomnil tudi na dejstvo, da je bil leta 2016 odpuščen Pavle Ravnohrib, a se takrat društvo novinarjev ni oglasilo niti niso zahtevali sklica nujne seje Odbora za kulturo.

 

Alenka Jeraj je po drugi strani v razpravi prebrala izjavo novinarskega združenja ZNP, ki je zapisalo, da se: “Ni se mogoče znebiti vtisa, da je stavka politično motivirana.”V svoji razpravi pa je opozorila, da javni servis že vrsto let izgublja na ugledu in da bi nekateri očitno radi, da se to nadaljuje, kot je dejala: “Do bridkega konca.”

Novi poslanec SDS Anton Šturbej je v svoji razpravi opozoril na padajočo gledanost javne RTV, hkrati pa je tudi opozoril na to, da je generalni direktor zavoda novinarjem v večji meri ugodil ter jim ponudil zaposlitve novih urednikov in novinarjev, kar pa jih očitno ni zadovoljilo. Razpravljal je tudi poslanec Bojan Podkrajšek, ki je v razpravi opozoril, da če se debata ne bo premaknila od imen k resničnim problemom, se bo čez dve leti v državnem zboru ponovila identična razprava, problemi pa bodo ostali.

Ponesrečeno že pri vabilu

Seja Odbora za kulturo, na kateri so poslanci koalicije želeli tudi v državnem zboru podpreti novinarje RTV, se je sicer precej ponesrečila že pri vabilu. Že tam se je predsednici odbora Tamari Vonta zapisalo, da se bo pred vhodom v poslopje parlamenta preverjal pogoj PCT, kar je po zadnji odločitvi Ustavnega sodišča nedovoljeno. Zaenkrat sicer še ni jasno, ali je šlo za hudo malomarnost predsednice ali pa za zavestno kršenje zakonodaje, ki so jo njeni somišljeniki in koalicijski partnerji iz KUL tako zelo kritizirali pred začetkom trenutnega mandata.

Tudi seznam vabljenih na sejo je privzdignili marsikatero obrv, saj je bil ta povsem neuravnotežen. Seznam je namreč obsegal skoraj celotno skupnost stavkajočih novinarjev, ki so znatno prekašali člane vabljenega vodstva RTV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine