-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

(Video) Frojdovski zdrs številka dve: Bratuškova zopet strašila o nižanju pokojnin za 25 tisoč odstotkov!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Poslanka SAB Alenka Bratušek se je na današnji seji DZ nekajkrat opravičila za svoj “lapsus”, pred kakšnim tednom je namreč izjavila, da naj bi upokojencem znižali pokojnine za 25 tisoč odstotkov. A več kot očitno ni šlo le za lapsus, saj je omenjeni podatek ponovila tudi danes. Ko se v človeka vtisne določeno znanje, ga je pač težko kar čez noč spremeniti. Številke pa Bratuškovi ne povzročajo težav le pri odstotkih, naslednje nižanje pokojnin je namreč napovedala za leto 2012. Stališče poslanske skupine SDS je na seji pojasnil Marko Pogačnik, ki je med drugim zanikal, da se bodo v prihodnosti zaradi ukrepov zmanjševale pokojnine. “Daleč od tega. Ta vlada je že pokazala, da so upokojenci tudi ena izmed prioritet te vlade in da se zavedamo šibkosti tega segmenta,” je poudaril.

Danes v DZ poteka 71. izredna seja, na kateri je mag. Alenka Bratušek ponovno pokazala svoj talent, ko gre za številke. “Dejstvo je, da številke ne lažejo,” je poudarila in dodala, da se da s številkami tudi manipulirati. Ponovno se je dotaknila zniževanja sredstev za pokojnine v letu 2022 – in to po njenem mnenju ni manipulacija, kar je prikazala tudi grafično, sredstva naj bi se namreč zniževala za 230 milijonov evrov. Dejala je, da je resda lahko prišlo do napake, ampak da je v resne dokumente treba zapisati tudi resne številke. Spomnimo, že pred kakšnim tednom je predsednica stranke SAB na poslanski razpravi pojasnila: “Prvič in na srečo zadnjič v zgodovini ste določenim upokojencem za 25 tisoč odstotkov znižali pokojnine.” S svojo izjavo je požela kar nekaj občudovanja na račun njenih matematičnih vrlin – če bi njene besede držale, bi namreč morali upokojenci svoje pokojnine že leta vsak mesec vračati, pa še to bi bilo premalo.

Bratuškova je na današnji seji ponovno opozorila, da so se podobne stvari dogajale tudi leta 2012, ko se je 25 tisoč upokojencem znižalo pokojnino. Opazila je, da očitno namerava ta ista desnosredinska vlada enak manever narediti tudi leta 2012 – Bratuškova je sicer nekaj sekund razmišljala, katerega leta pravzaprav smo oz. kdaj namerava vlada znižati pokojnine, a se je potem hitro “spomnila”, da bo to leta 2012. Poudarila je še, da gre za zelo preprosto matematiko. Njeno preprosto matematiko lahko občudujemo na posnetku, ki ga je delil poslanec Jure Ferjan, Bratuškova je namreč dejala: “Ker očitno spet načrtujete napad na določene kategorije prebivalstva. Spet so vaša tarča upokojenci. Kot se je zgodilo leta 2012, ko ste več kot 25 tisoč upokojencem pokojnine znižali za 25 tisoč odstotkov.” Ni kaj, očitno lekcije njene preproste matematike niso bile enake, kot smo jih bili deležni ostali.

Poslanec Pogačnik: Pokojnine se ne bodo zmanjševale

Na 71. izredni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci sicer obravnavali Predlog odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2022 do 2024. Stališče poslanske skupine SDS je predstavil mag. Marko Pogačnik. Pojasnil je, da ciljni saldo in najvišji obseg izdatkov za državni proračun po denarnem toku, ki ustreza ciljnemu saldu iz prejšnjega, znašata za leto 2020 13 milijard, v letu 2024 bo to 13,73, ciljni saldo v strukturi BDP leta 2022 minus 4,9, v letu 2024 – minus 2,5. Ciljni saldo in pa najvišji obseg izdatkov za lokalne enote sektorja države po denarnem toku, najvišji obseg izdatkov za leto 2022 – 2,4 milijarde 05 in za leto 2024 – 2,4 milijarde 15. Ciljni saldo je tudi določen za pokojninske blagajne 2022 do 2024 in pa ciljni saldo najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno po denarnem toku. Izdatki sektorja so bili višji za 14,8 % kot v letu 2019, glavni razlogi pa pri vseh teh zadevah so povezani z odpravljanjem posledic epidemije covid-19.

V SDS smo prepričani, da je Vlada Janeza Janše izbrala pravilno in pa ustrezno pot. Dejansko so bili vsi napori usmerjeni v dva segmenta in sicer zaustavitev širjenja virusa covid-19 in pa seveda pomoč gospodarstvu, da se gospodarstvo ohrani delujoče in pa pomoč vsem zaposlenim. Veliko denarnih sredstev je bilo pa namenjenih tudi za zdravstvo. V Poslanski skupini SDS smo prepričani, da je ta pot ustrezna in da slovenski proračun še nikdar, nikoli v zgodovini ni bil tako socialno naravnan kot je sedaj. V Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da je ohranitev delujočega gospodarstva najpomembnejši segment in da je potrebno poskrbeti tudi za vse zaposlene,” je dejal Pogačnik.

 

Pogačnik pa je med drugim poudaril, da v Slovenski demokratski stranki absolutno zanikajo, da se bodo v prihodnosti zaradi vseh teh ukrepov zmanjševale pokojnine. Daleč od tega. Ta vlada je že pokazala, da so upokojenci tudi ena izmed prioritet te vlade in da se zavedamo šibkosti tega segmenta. In da je bilo za upokojence v tem mandatu poskrbljeno tako z rednim usklajevanjem kot izrednim usklajevanjem pokojnin in da je en segment upokojencev, tistih najranljivejših, zaradi epidemije covid-19 dobil tudi svoje izredne prihodke. “V Slovenski demokratski stranki, v poslanski skupini, smo prepričani, da ta vlada dela dobro, da se v času epidemije covid-19 ni pozabilo na noben segment in pa področje najbolj ranljivih skupin, ki jih je ta covid-19 najbolj prizadel,” je izpostavil.

Ukrepi zahtevajo nadaljnjo pomoč, kajti sovražnika covid še vedno nismo premagali

Najpomembnejša zadeva pred nami je, na kakšen način bomo povrnili gospodarstvu, da bo čim prej okrevalo, potrebno bo verjetno narediti načrt, ki bo vso to obdobje, ki se ni moralo realizirati zaradi covid-19, ponovno ohranil in se nadaljeval. Velik poudarek bo tukaj na sredstvih, ki so namenjena Sloveniji s strani Evropske unije. V Slovenski demokratski stranki so prepričani, da je nacionalni načrt za okrevanje in odpornost verjetno eden izmed najpomembnejših dokumentov in dogovorov v zgodovini Evropske unije. Sredstva v višini več kot 5,2 milijarde, ki so namenjena za Slovenijo, bo ta Vlada učinkovito in uspešno porabila, porabila predvsem za bolj proti covid-19 in pa seveda za boj za okrevanje samega gospodarstva in da bodo vse investicije, ki bodo dogovorjene v tem načrtu oziroma ki bodo izvedene iz teh sredstev, imele multiplikativni učinek na slovenski proračun.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine