-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

(VIDEO) Franc Kangler: Če je to, kar je bilo videno v Tarči, profesionalnost novinarstva, potem sem jaz bicikl!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Zaradi četrtkove Tarče so se pojavile ogorčene reakcije javnosti. Nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, oproščenega v vseh 26 zadevah, so namreč poskušali politično diskreditirati v luči pred prihajajočimi volitvami. Voditeljica Erika Žnidaršič pa je z zanjo značilnim prekinjanjem tudi onemogočala, da bi se lahko branil pred številnimi podtikanji, ki so v sodnih postopkih propadla. Oddaja je precej vroče krvi sprožila tudi na javni televiziji. Član programskega sveta RTV Slavko Kmetič namreč od predsednika sveta Cirila Baškoviča zahteva sklic izredne seje programskega sveta. Po pisanju odgovornega urednika Siola Petra Jančiča je kaj takega malo verjetno, saj je zastopnik Socialnih demokratov.

Ustvarjalci oddaje Tarča so si zadali, da preiščejo 26 primerov, kot da nekdanji mariborski župan Franc Kangler ne bi bil v vseh primerih pravnomočno oproščen. Nit oddaje je šla namreč v smer, da Kangler ni žrtev političnega preganjanja, ampak da so obtožnice na sodiščih padle zato, ker ima Kangler moč in denar. “Žalostno je, da javna televizija, ki jo vsi plačujemo, pripravi oddajo, ki je enostranska, kjer ne moreš odgovarjati glede podrobnosti. Glede na to, da so vsi ti primeri na sodišču že zaključeni, je funkcijo tožilke in sodnika prevzela voditeljica Erika Žnidaršič. Ona je trdila, da sem jaz kriv, čeprav sem bil oproščen vseh obtožb,” je bil v oddaji Tema dneva kritično dejal Kangler.

“Če je to, kar je bilo videno v Tarči, profesionalnost novinarstva, potem sem jaz bicikl,” je zatrdil Kangler in dodal, da v Tarči sploh ni bilo govora o vsebini. Povedal je, da mu sploh ni bila dana možnost, da bi sploh lahko predstavil, kaj se je v resnici dogajalo v Mariboru. V času, ko je bil župan, se je po besedah Kanglerja v nekem momentu zgodilo, da je preveč evropskih sredstev spravil v Maribor. “Naredil sem projekte Lutkovno gledališče Maribor, gondolo, stadion, azil za živali itd. Zanimivo je, da ko sem se prvi dan usedel na županski stol, je do prvega dokumenta za obravnavo minil le 1 mesec in 16 dni. Kdo je imel interes, da v tako kratkem času sproži postopek proti meni?” se je vprašal.

V nadaljevanju je Kangler pokazal dokument Sodnega sveta, kjer je ta glede sodnikov ŽirovnikaGazvodaŠtoka ugotovil, da so kršili etični kodeks. Pravi da ima dokaz Vrhovnega sodišča RS, kjer je vrhovna tožilka povedala, da so mu bile kršene pravice: pravica do obrambe, zaslišanja prič in do dokazov. Pokazal je tudi pismo tožilca Nika Pušnika iz leta 2019, kjer je zapisal: Nad mene kot tožilca v zadevi Kangler se je izvajalo, se še izvajajo pritiski z zavrženimi udbovskimi dejanji. “To je lastnoročno podpisano poslal v parlament. Ko sem povprašal gospo Eriko, zakaj se ne govori o tem dokumentu, je ona meni hladnokrvno dejala, da ima ta gospod zdravstvene težave in da ni več tožilec. Kljub temu, da je imel zdravstvene težave, je dve leti po tem pismu hodil in tožil na sodišču.”

Foto: Nova24TV

Pokazal je dokaz, kjer je sodnik utemeljeval za odredbo glede prisluhov, kjer naj bi neznana sodnica, neznana tožilka v družbi neznane odvetnice Kanglerju nekaj rekla. “Kako je lahko vse neznano? Tukaj je dokaz Varuha človekovih pravic, kjer je le ta neposredno ugotovil, da so mi bile kršene človekove pravice v poštenem sojenju, kjer so zamenjali odredbo, ki je ni podpisal sodnik, original pa skrili in raztrgali. Tukaj je dokaz, da sodnik ni podpisal te odredbe, čeprav jo je on pisal. Na soočenju v Murski Soboti je tudi priznal, da to ni njegov podpis. Se pravi, nekdo je original iztrgal in dal drugo noter. Nihče ni odgovarjal. V poročilu KNOVSA iz 2013 so ugotovili točno te kršitve, da so delali kopije DVD-jev, prepise pogovorov. Sploh niso imeli odredbe, tudi sodnik to prizna. Nihče za to ne odgovarja. Tukaj je dokaz, da so v času sodnih počitnic sklicevali na okrajnem sodišču v Mariboru obravnave, čeprav nisem bil ne v priporu, nisem bil niti tujec. Ko ti levičar, dr. Ciril Ribičič napiše mnenje, da gre za grobo in zavestno kršitev pravice Kanglerja do neodvisnega in nepristranskega sodnika, brez katerega ne moremo govoriti niti o poštenem, kaj šele pravičnem sojenju.”

Foto: Nova24TV

V četrtek so Kanglerja postavili ob bok ljubljanskemu županu in njegov primer enačili s primerom Balkanskega bojevnika. Kangler je povedal, da je bil na račun primerjave užaljen. “Poglejte, mene so preganjali za ta stari traktor, kako sem si ga privoščil in kupil pri poslanski plači in za 500 evrov, ki sem jih nakazal moji hčerki, da je lahko dvigovala denar. Na drugi strani imamo družino, ki ji odpišejo 29 milijonov. Imamo osebe v Ljubljani, ki so v osebnem stečaju in se vozijo naokoli v dragih avtomobilih. A pašem jaz v to skupino?” Zatrdil je, da je kritičen, na kakšen način so ga s pomočjo zrežiranih fotografij prikazali kot kmeta. “Te slike niso bile žaljive samo do mene, ampak do vseh, ki delajo na kmetiji,” je bil jasen.

Na vprašanje, kaj je bil namen četrtkove Tarče, je Kangler odgovoril, da se ve, da je pomemben člen v povezovanju Povežimo Slovenijo, kjer so se z gospodi Počivalškom, Podobnikom in Čušem dogovorili, da gredo s skupno listo na volitve. V nekem okolju imam političen vpliv glede na preteklo delovanje v politiki, je poudaril in dodal, da povezovanje orje ledino na sredini. “Imamo dva stebra, na desni strani imamo ljudskega, na levi zelenega, na sredini imamo liberalno gospodarsko stranko,” je zaključil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine