23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

(VIDEO) Evroposlanec razkril, kako Evropska komisija financira islamistične organizacije, kot je Muslimanska bratovščina

Piše: J.B.

Nedavno je bil predvajan dokumentarni film, ki prikazuje boj švedskega evropskega poslanca Charlieja Weimersa, da bi skozi labirinte bruseljske birokracije prišel do podatkov o financiranju islamizma s strani Evropske unije oziroma Evropske komisije.

Od vstopa v Evropski parlament julija 2019 je Weimers (član Švedskih demokratov) vodil glasno bitko proti islamizmu v Evropi. Odkril je, da je EU izročila več deset milijonov evrov organizacijam, ki so povezane z Muslimansko bratovščino in drugimi islamističnimi skupinami, katerih končni cilj je država, ki temelji na šeriatskem pravu, piše Soeren Kern. Njegova dvoletna odisejada prodiranja v labirint birokracije EU je bila nedavno dokumentirana v filmu »Islamizem, ki ga financira Evropska unija«. Dokumentarni film temelji na prelomnem poročilu »Mreža omrežij: Muslimanska bratovščina v Evropi«.

»Morda mislite, da je Evropska unija naravni nasprotnik islamizma,« je dejal Weimers. »Motite se. Želja po obrambi muslimanskih manjšin v Evropi pred resničnimi in domnevnimi pojavi individualne in kolektivne nestrpnosti je odprla vrata nevarnim ideološkim akterjem.«

Primer: Evropska komisija je velikodušno financirala letna evropska poročila o »islamofobiji« (EIR), ki jih objavlja SETA, možganski trust s sedežem v Ankari, povezan s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Med letoma 2015 in 2017 je EU namenila več kot 130.000 evrov za financiranje teh poročil, ki so mešala legitimno kritiko islama ali islamizma z fanatizmom.

Konec leta 2021 je skupina evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pripravila obsežno poročilo o tem, kako so državne institucije olajšale prizadevanja Muslimanske bratovščine za pridobitev politične moči. V dokumentarcu, ki poudarja Weimersovo delo, strokovnjak za islamizem Lorenzo Vidino ugotavlja, da je cilj Muslimanske bratovščine, da mu evropske vlade »zaupajo upravljanje vseh vidikov muslimanskega življenja v vsaki državi«. Ta položaj omogoča Bratovščini, da je »de facto uradni muslimanski glas v javnih razpravah in medijih«.

Weimers pravi, da se je Evropska komisija, močna upravna roka EU, ujela v to past. Pogosto sodeluje z Muslimansko bratovščino kot predstavniki lokalnih muslimanskih skupnosti in je neposredno ali posredno izplačala velike količine denarja za opolnomočenje njih in njihovih članov. Ključni člen velikodušnosti EU je s škandali prežeta organizacija Islamic Relief Worldwide (IRW), »neodvisna humanitarna in razvojna organizacija« s sedežem v Združenem kraljestvu, ki je tesno povezana z Muslimansko bratovščino. V zadnjem desetletju je IRW od EU prejel več kot 40 milijonov evrov, kažejo podatki sistema finančne preglednosti Evropske komisije.

Evropska unija je namenila približno 300.000 evrov tudi Forumu evropskih muslimanskih mladinskih in študentskih organizacij (FEMYSO), bruseljski “protiislamofobni” skupini, ki spodbuja muslimanski separatizem in segregacijo po spolu. Druge organizacije povezane z Muslimansko bratovščino, ki jih financira EU, vključujejo Islamsko univerzo v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, fundacijo Lokahi s sedežem v Združenem kraljestvu in Muslimansko združenje Irske, ki je prejelo skoraj 500.000 evrov za »šeriatski projekt«.

Weimers je razkril očitno nevednost evropskih uradnikov o skupinah, ki jih financirajo. Leta 2020 je na primer Weimers vprašal komisarja za spodbujanje našega evropskega načina življenja Margaritisa Schinasa, ali lahko zagotovi, da EU financira le skupine, ki zagovarjajo evropske vrednote. Schinas je odgovoril: »Evropska komisija ne financira skrajnežev. Nasprotno, imamo zelo močan nadzor in revizijo našega financiranja. Če imate dokaze o nasprotnem, bi me zelo zanimalo.«

Januarja 2022 je Weimers vprašal francoskega pravosodnega ministra Érica Dupond-Morettija, ali je vedel, da Evropska komisija financira skupine, ki spodbujajo islamski separatizem. Odgovoril je, da za takšno financiranje ni vedel, in obljubil, da bo glede tega vprašanja »izjemno pozoren«.

Preobrat se je zgodil julija 2022, ko je Weimers Schinasu predložil dokaz, da Evropska unija financira islamistične skupine, in ga vprašal, ali bi razmislil o pregledu. Schinas je priznal »potrebo po uvedbi strožjega postopka ocenjevanja za to vrsto financiranja«.

Zaradi Weimersove vztrajnosti so se tudi drugi parlamentarci lotili dela. Češki evropski poslanec Tomáš Zdechovský in 20 drugih evropskih poslancev so v septembrskem pismu pozvali češkega notranjega ministra Víta Rakušana, predstavnika češkega predsedstva Evropski uniji, naj uvede »vseevropske pobude« za prenehanje financiranja islamističnih skupin. V pismu je navedeno, da so poslanci Evropskega parlamenta Evropsko komisijo »vsaj 42-krat« vprašali o njeni podpori različnim radikalnim skupinam. Rakušan je obljubil, da se bo češko predsedstvo posvetilo temu vprašanju.

Zdechovský je opozoril, da je cilj Muslimanske bratovščine »spodkopati in uničiti zahodno demokracijo« in da je nadaljnje financiranje skupine s strani EU »absurdno, a zanesljivo prizadevanje Evrope v samouničenje«. Zaključil je: »Dodeljevanje sredstev EU ljudem, ki hočejo uničiti našo svobodo, je smešno. Te nevarnosti ne moremo več ignorirati, ker je na kocki prihodnost svobode v celotni Evropi.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine