15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

[Video] Dr. Milko Novič ekskluzivno za Nova24TV: Vsak Slovenec bi lahko postal žrtev takšne spletke!

V Sloveniji smo priča enemu večjih prelomov v zgodovini pravosodja. V ponovljenem sojenju dr. Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika ga je sodišče oprostilo. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvjezdan Radonjić pojasnil, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec, je argumentiral svojo odločitev. Za Milka Noviča se tako končuje večletna sodna kalvarija. Skoraj pet let so trajali sodni postopki, bil je obsojen na 25 let zaporne kazni in bil kar 40 mesecev po krivem v priporu in zaporu, in to vse za umor, ki ga je zagrešil nekdo drug. Novič je v prvem odzivu dejal, da je oprostilno sodbo pričakoval, se pa  zaveda, da zadeva še ni popolnoma končana, saj je državna tožilka Blanka Žgajnar že napovedala pritožbo. 

 

Glede na to, da je sodišče prvič do sedaj razsodilo, da je nedolžen, Novič za Nova24TV ekskluzivno poudarja, da čuti veliko olajšanje. “Sodišče ni samo razsodilo, da sem nedolžen, ampak je bilo jasno rečeno, da vsi izvedeni dokazi dodatno pričajo o tem, da sploh ne bi mogel biti storilec. Počutje je res bistveno boljše. Tudi zaradi tega, ker je bilo v izročeni sodbi navedeno, da tožilec in tožilka nista uspela pokazati niti na najmanjši indic, ki bi me obremenil. Tako, da je bila sodba preprosta, jasna in meni v korist.”

Po prihodu domov so se pokazali veselje, sproščenost in življenjski elan
Po besedah Noviča je bilo dan pred obravnavo vzdušje doma dokaj nervozno. “Vsi štirje v družini smo imeli pred očmi dogajanje pred dvema letoma. 13. aprila 2017 me je sodnica Špela Koleta po 4-mesečni svobodi obsodila na podlagi istih dokazov, za katere je predhodno trdila, da ne veljajo. Obsodila me je na 25 let zapora. Se pravi, ta strah je obstajal. Po izreku sodbe in po mojem prihodu domov sta se v razpoloženju jasno kazala veselje, sproščenost in ponovno se je pojavil nek življenjski elan.” 

Na vprašanje, komu najbolj zameri v vsem tem postopku, je Novič odgovoril, da ne more reči, da goji kakršnokoli zamero ali jezo do kogarkoli. “Najbolj pa bremenim tožilko za štiriletno kalvarijo, saj je maksimalno dolgo, torej kar šest mesecev, potrebovala za sestavljanje obtožnice, ki je temeljila na indicih, ki se jih ni dalo preveriti. Ti indici so bili podprti z nestrokovnimi navedbami sodnega izvedenca Franca Sabliča, te pa so bile podprte z nestrokovnim delom Ester Ceket, ki naj bi izvajala analize v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.” Ob tem je Novič spomnil na dejanje Darka Majheniča, ki si ga je privoščil na dan njegove aretacije (22. decembra 2014), ko je na eni izmed komercialnih televizij zvečer dejal, da si je kupil orožje, da je vedel, kje je Jamnik, in se tja odpeljal ter izvedel okrutni umor. “Skratka, ta izjava Majheniča je toliko bolj problematična in skrb zbujajoča, saj v minulih štirih letih ni niti z eno besedo povedal, na podlagi česa je on temeljil to izjavo. Ali so mu to njegovi podrejeni posredovali te podatke ali si je po nalogu nekoga iz ozadja obtožbo izmislil.”

Novič je v pogovoru z voditeljem Luko Svetino povedal, da je z odvetniki v ponovitev postopka vstopil z veliko mero previdnosti. “Ker smo imeli dovolj žalostno izkušnjo že iz prvega sojenja, ki ga je vodila gospa Koleta, smo iskali pokazatelje, kam naj bi zadeva tekla. Drugače rečeno, bali smo se ponovitve postopka. Zelo hitro se je pokazalo, da je gospod Radonjić človek, ki meri z enakimi vatli obe strani, tako tožilko kot tudi nas z odvetniki na drugi strani. Hitro je pridobil naše zaupanje. Kmalu smo ugotovili, da bo zadeva tekla pošteno. Začetno skepso smo tako premagali in sledili sodnikovim potezam.”
 

V Majheničevem nastopu skrit odgovor, kaj se je dogajalo?
Na vprašanje, če ga zanima, namesto koga je ves ta čas sedel, je Novič odgovoril, da ga niti ne zanima. “Bolj me zanima, kaj se je in se dogaja na Kemijskem inštitutu, saj sem tam delal skoraj 30 let. Življenje sem očitno jemal zelo naivno, saj sem hodil v službo, užival v raziskovalnem delu, pri tem pa očitno nekaj spregledal, kar me je najprej stalo službe, nato pa izbora kot rezervnega morilca. Namreč, umor Jamnika ne bo razrešen, dokler ne bodo podrobno preiskani finančni tokovi na Kemijskem inštitutu. Mislim, da zadeve, tudi ta na sodišču, kličejo po temeljitem nadzoru, prevetritvi finančnih tokov na eni strani, na drugi strani pa tudi zadeva Majhenič kliče po razjasnitvi, namreč, včasih smo rekli, da je v mojem primeru Robert Bartol, ki naj bi pošiljal sms-je glede piščanca in pečice, ključni igralec, ki je sprožil samo akcijo. Moje mnenje je, da je pravi odgovor, kaj se je dogajalo, skrit v Majheničevem nastopu. Kje so dokazi? Naj pove, zakaj je to povedal, kje so dokazi in če jih ni, kdo mu je naročil, naj to pove? Odgovori na ta vprašanja bi ali bodo pripeljali do razmotavanja klobčiča, ki trenutno izgleda zelo zapleten. Z neodvisno, odločno preiskavo bi po mojem našli odgovor na marsikatero vprašanje.” 

Foto: Nova24TV

“Postopek je bil dolg in drag, od mene je zahteval zastavitev stanovanja”
Dejstvo je, da Noviču in njegovi družini ne more prav nihče vrniti več let trpljenja. Na vprašanje, če bo odšel v tožbo proti državi, je Novič povedal, da so bila zadnja štiri leta res velika preizkušnja za ožjo in širšo družino, zlasti za ožjo, seveda. “Prve mesece, ko so se izvajali strahoviti organizirani pritiski s strani NPU in preostalih vpletenih organizacij, so vse te akcije in postopki pustili neizbrisen pečat. Mlajša hči ne more pozabiti, da ji je kriminalistka na zaslišanju, preden so jo spustili domov, rekla, če je ni strah domov, da je ne bom ubil. Vse to so stvari, ki mlademu človeku ostanejo trajno v spominu. Bojimo se odprte besede, bojimo se, kaj bo kdo slišal, ali lahko komuniciramo po telefonu, ne da bi nas poslušali? Nekomu, ki nima takšne izkušnje za seboj, to verjetno ne pomeni veliko, nam pa pomeni veliko.”

“Seveda, postopek je sedaj zaključen na prvi stopnji. Počakati moramo na odločitev tožilke, na odločitev višjega sodišča. Ko bo vse to mimo, si bomo lahko globoko oddahnili, saj ne bo potrebno več čakati poštarja in zloglasne rumene kuverte, ki prinaša bodisi prepis zvočnih zaslišanj oziroma spet neke bolne dokazne predloge s strani oškodovanke. Postopek je bil dolg, drag, od mene je zahteval zastavitev stanovanja, da sem dobil finančna sredstva za plačilo obrambe. Nekaj stroškov bi radi dobili nazaj, ko bo čas in če se bo na ustrezen način dalo pogovoriti z državo. V tej fazi o tem sploh ne razmišljamo, saj smo vsi štirje veseli, da sem zunaj in da lahko grem jutri na Kras sadit jagode in da nas ni strah, kaj bo pojutrišnjem. O vsem ostalem pa bomo razmišljali kasneje,” je povedal Novič.

Novič je kasneje povedal, da niti odvetnik gospod Hribernik niti pozneje gospod Podobnik nista od njega ali njegovih sorodnikov nikoli zahtevala plačila za svoje delo. Nasprotno, vedela sta, da je po skoraj osemletnem obdobju brez službe brez finančnih sredstev, in sta zato prevzela obrambo brez plačila, z dogovorom, da bodo finančne zadeve reševali po končani pravnomočni oprostilni sodbi. Edini stroški, ki jih je do sedaj poravnal, so stroški izvedenskih mnenj o GSR delcih. “Z izrečeno oprostilno sodbo na prvi stopnji ponovljenega sodnega procesa sem začel razmišljati, kako bom poplačal stroške svoje obrambe. Opravljeno delo gospoda Hribernika in njegovih sodelavcev je neprecenljivo, tako po strokovni kot tudi po človeški plati. To delo je pripeljalo sodni proces v fazo, ko lahko z večjim optimizmom sklepam o dokončni pravnomočni oprostitvi. Ne pomeni pa še dejanskega konca, ki verjetno še ni tako blizu.”

Novič je za konec povedal, da glede na to, kako je bil zrežiran njegov proces, kako je bil izveden in kako so se stvari “uskladile”, bi lahko bil čisto vsak Slovenec na njegovem mestu. “Kar se je nedavno zgodilo na sodišču, mi počasi prihaja v zavest. Počasi se mi krepi prepričanje, da je nastopil čas, da so takšni montirani procesi postali bistveno bolj oteženi, kot so bili do sedaj. Pokazalo se je, da ključno vlogo igra obveščenost javnosti, ključno vlogo igrata poštenost in vzdržljivost tistega, ki je postavljen v vlogo grešnega kozla. Vsa štiri leta sem črpal moč iz vedenja, da sem nedolžen. Vsak Slovenec bi lahko postal žrtev takšne spletke, upam pa, da bo to postalo oteženo.”

H. M.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine