-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

(VIDEO) dr. Leon Cizelj v oddaji Temi dneva: “Težko je verjeti, da bi bila varianta omikrom bolj nalezljiva od delte”

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

V južni Afriki se je pojavila nova različica koronavirusa, mednarodno skupnost skrbi, da bi lahko zaobšla imunost po cepljenju oziroma prebolelost s covid-19. Po besedah dr. Leona Cizlja iz Instituta Jožefa Stefana smo v Sloveniji dosegli vrh epidemije, o novi različici virusa pa za dodatne napovedi še nimajo dovolj podatkov, da bi vedeli, kako se bo nova različica obnašala. Po njegovem mnenju je težko verjetno, da bi bila hkrati veliko bolj kužna in bi hkrati imela veliko bolj močen potek bolezni. “Ampak izključiti pa se tega ne da,” je pojasnil. 

V Belgiji so potrdili prvi primer nove različice koronavirusa B.1.1.529, ki prihaja iz južne Afrike. Evropska komisija je zaradi nove različice koronavirusa državam članicam predlagala začasno zaustavitev poletov iz držav iz tega območja. Kot je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo pomembno delovati hitro, odločno in enotno. Na Twitterju se je oglasil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki opozarja, da gre za novo skrb v prihodnjih tednih in mesecih.

Potovanja so med tem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija, v Veliki Britaniji pa so šest afriških držav uvrstili na rdeči seznam in uvedli omejitve za potnike. Med prvimi so sicer omejitve uvedli v Izraelu, kjer so okužbe potrdili pri treh osebah. Mednarodno skupnost skrbi, da bi lahko zaradi mutacij nova različica koronavirusa zaobšla imunost po cepljenju oziroma prebolelim s covidom-19. Različica ima že 32 mutacij in se izjemno hitro širi, je že v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de OliveiraPrav njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta je odkrila različico beta.

Novo modelsko napoved širjenja seva delta pa je danes objavil Institut Jožef Stefan. Kot so zapisali na svoji spletni strani, epidemija počasi upada, a jo bomo lahko ustavili in obvladovali samo s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Vrh v enotah intenzivne terapije bomo po njihovih izračunih sicer predvidoma dosegli v naslednjih dneh, ko bomo mogoče nekoliko presegli 300 covidnih bolnikov na intenzivnih posteljah.

Dosegli smo vrh epidemije
Po besedah dr. Leona Cizlja iz Instituta Jožefa Stefana smo v Sloveniji dosegli vrh epidemije oziroma smo že nekoliko čez vrh s potrjenimi okužbami z različico delta. “Te naše bolnišnice se bodo še polnile nekaj dni, številke se bodo še povečevale kakšen dan ali dva, do konca meseca pa bodo tudi številke na intenzivni negi pričele upadati. Na žalost bomo zelo blizu ali nekoliko čez številko 300 na intenzivnih enotah do takrat,” je pojasnil.

Fotografija je simbolična (Foto: EPA)

Potrjenih primerov z novo različico B.1.1.529 v svetu je po njegovih besedah nekje sto in en potrjen primer v Evropi. “Potrebno jo bo opazovati še nekaj tednov, da bomo pravzaprav vedeli, koliko bolj kužna je in koliko bolj težak potek bolezni lahko ima,” je dejal. Slednji meni, da je težko verjetno, da bi bila hkrati veliko bolj kužna in bi hkrati imela veliko bolj močen potek bolezni. “Ampak izključiti pa se tega ne da, torej jo opazujemo naslednjih nekaj tednov.”

Kot smo že omenili, ima nov sev virusa preko 30 mutacij, razumevanje Cizlja v tem primeru je, da se je nova različica prilagodila, da se izogne pastem, ki jih nastavi imunski sistem pri cepljenih in prebolevnikih. “Ampak kot opazujemo, gre za potencialno možnost. Ta potencialna možnost se bo morala potrditi na nekaj primerih prej, teh primerov pa še ni dovolj, da bi se dalo statistično lahko kaj sklepati,” je še pojasnil. Različica delta se je vsaj na začetku pričela v zelo majhnem deležu, nato pa je prešla v treh oziroma štirih mesecih na sto odstotkov. Da pride z južne Afrike v Evropo, je to bistveno krajši čas, saj traja samo nekaj dni z letalskimi povezavami, ki jih imamo.

Cepljenje še vedno najbolj učinkovito orožje pri boju z epidemijo
Na inštitutu so mnenja, da se bomo epidemije rešili samo s cepljenjem, medtem pa lahko nova različica pomeni dodatno tveganje, a zaenkrat še velja, da cepljenje pomaga. “Več informacij, ki jih imunski sistem ima, lažje se bo obranil tudi bolj mutiranih različic virusa. Vsaj statistično gledano bi jaz pričakoval, da bo to tako,” je še povedal v nadaljevanju. Kot poudarja, je po dveh letih boja s koronavirusom popolnoma normalno, da se še vedno pojavljajo nove različice. “Več kot je ljudi okuženih, več je seveda možnosti, da se nove različice pojavljajo. To, da smo praktično ves čas na celem planetu na deset milijonih okuženih v vsakem trenutku, pomeni za virus zelo veliko priložnost.”

Po besedah Cizlja je prav težko napovedati, kdaj bo epidemija v Sloveniji izzvenela. “Precepljeni in prekuženi bomo že prav kmalu vsi tam nekje okrog novega leta, medtem pa drži, da imunost sčasoma nekoliko popušča. Ti podatki so že na voljo, bolj pa bodo natančni, ko jih bomo dlje opazovali,” je dejal. Popuščanje imunosti in nove različice pa še po njegovem mnenju naredijo nove valove epidemije. Ukrepi, kot je zapiranje države, pa so po njegovem mnenju smiselni samo v primeru, če se jih držimo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine