16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(Video) Dr. Borut Rončević v oddaji Tema dneva: Za promocijo lastne politične agende so pripravljeni svoji državi delati zelo veliko škodo in pri tem zavreči lastno profesionalno integriteto

Piše: Aleš Ernecl (Nova24TV)

V sredo, 10. marca 2021 so Temi dneva na Nova24TV gostili profesorja dr. Boruta Rončevića iz Fakultete za medije. Z gostiteljem Luko Svetino sta spregovorila o razpravi v Evropskem parlamentu o domnevno alarmantni situaciji glede svobode medijev v Sloveniji, o tem, kaj je res in kaj ni, o neuravnoteženosti medijev v Sloveniji in o tem, zakaj nihče razen njih ni o tem naredil nobene raziskave.

Dr. Borut Rončević iz Fakultete za medije je bil gost tokratne Teme dneve in za razpravo o medijih, kakršno sta imela z voditeljem Luko Svetino, bi v Sloveniji težko našli bolj primernega gosta.

Dr. Rončević je najprej spregovoril o veliki škodi za Slovenijo, ki jo takšne razprave pomenijo. Izpostavil je, da madžarska diplomacija veliko časa porabi samo za to, da do neke mere odpravi negativne in lažne novice o njihovi državi, podobne tem, ki jih lepijo na Slovenijo.

Za ljudi, ki to počnejo, najsi gre za akademike kot je “strokovnjak” za medije in profesor na FDV, Marko Milosavljević, ali za novinarje, je Rončevič dejal, da so izjemno neodgovorni. Dodal je, da bi se jim pridružil brez slabe vesti, če bi za njihove obtožbe vlade obstajala kakršnakoli evidenca. A da temu ni tako.

Pozitivno mnenje Freedom House postavlja leve aktiviste na laž

Spregovoril je tudi o Freedom House – u, ki je ena redkih NVO, ki je o stanju demokracije oziroma svobode v Sloveniji podal pozitivno oziroma relativno visoko oceno. A kot pri levih NVO se tudi pri desnih NVO – ojih in profesorjih kot sta Dr. Rončević in Dr. Matej Tomšič postavlja vprašanje objektivnosti.

Zato je tudi Dr. Rončevič podrobneje spregovoril o metodologiji in mehanizmih zagotavljanja objektivnosti v njihovi študiji, ki je evidentirala neuravnoteženost medijev. V obzir so vzeli 1246 (iz 10 medijskih portalov z največjim obiskom; 2007/2008 so se še osredotočali na tisk) objav, ključne so bile tri teme: 1. Ukrepi vlade glede epidemije, 2. Spremembe medijske zakonodaje, 3. Migrantska politika vlade.

dr. Marko Milosavljević. (Foto: STA)

Vzorec 1246 objav so nato analizirali oziroma kodirali glede na različne lastnosti, za kodiranje pa so najeli zunanje posameznike, dvakrat, anonimn. Če se ocene niso popolnoma ujemale, so dodali še tretjega koderja. Glede ugotovitev, te pa so bile, da je kar 77 odstotkov medijev vladi nenaklonjenih ali proti njej naperjenih, dva medija sta se približala nevtralnosti, en sam pa je bil vladi naklonjen.

Glede tega, zakaj doslej ni bilo narejenih tovrstnih raziskav, čeprav ima Slovenija kar tri univerze in na vsaki študij medijev, je Rončevič dejal, da ne verjame, da ni denarja in znanja, temveč da preprosto vedo, kakšni bi bili izidi in zato ne želijo tega na papirju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine