24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

(VIDEO) Dijake na umazani predstavi na vhodu v SMG pričakali portreti Tita, Kardelja in Kučana

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Ko smo vstopili v dvorano, so nas pričakali razni portreti: Milana Kučana, Edvarda Kardelja, Josipa Broza Tita in še drugih partijskih rojakov,” je v pismu za Nova24TV zapisal dijak ene izmed koroških gimnazij, pri tem pa je dodal, da so med predstavo omalovaževali osamosvojitelje, povzdigovali petkove kolesarje, se lotili krščanstva in cerkve ter zraven vpletli domobranstvo.

V zvezi s petkovim incidentom v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer so dijake pustili naravnost odprtih ust s skrajno nekulturno predstavo, se nam je oglasil dijak ene izmed gimnazij na Koroškem in nam opisal svoje videnje. Ta se je vprašal, ali šole ne bi morale v prvi vrsti skrbeti za politično nevtralnost, toda priča so bili neokusni skrajno levičarski propagandi, nevredni kulturne prireditve. O celotni zadevi smo poslali vprašanja tudi na ministrstvo za izobraževanje.

Predstava “aktualiziranih” Cankarjevih Hlapcev, ki so si jo morali dijaki ogledati v sklopu obveznih vsebin slovenščine, je marsikoga pustila brez besed. Dejstvo, da so na tleh ležali letaki Levice in petkovih kolesarjev in da so izjemno Cankarjevo delo želeli izkoristiti kot sredstvo za politično manipulacijo gimnazijcev, je enostavno sprevrženo v najširšem pomenu. Kako očitna je ta sprevrženost, pa dokazuje pismo enega od dijakov, ki je svojo izkušnjo delil z nami.

Dijaki ogorčeni nad skrajno levičarsko propagando
Eden od dijakov nam je poslal pismo, v katerem je opisal svoje videnje, objavljamo pa ga v celoti:

“Danes (6.5.2022) smo imeli kot obvezno izbirno vsebino izlet v Slovensko mladinsko gledališče in kar je sledilo me je (in tudi moje sošolce) pustilo odprtih ust. V šoli so nam najavili, da si gremo ogledat Cankarjeve Hlapce, ampak so nas le dobro pretentali. Ko smo vstopili v dvorano, so nas pričakali razni portreti: Milana KučanaEdvarda KardeljaJosipa Broza Tita in še drugih partijskih rojakov (seveda je bilo še ene par drugih: Primož Peterka in Jože Plečnik, ampak zanemarljivo). Predstavo smo spremljali prek brezžičnih slušalk, ki pa so imele 3 programe. Ko sem vklopil že prvega me je pričakal kar prijeten govor: “Ti si tisti ki si kradel, ki si nam lagal 30 let in čas je, da za svoja morilska dejanja odgovarjaš. Slovenija je vstala, prišla je Svoboda in sedet boš šel za 30 let. Ti si nas hotel okrasti naše Slovenije, se podrediti Madžarom, da bi Ljubljana postala zgolj predmestje Budimpešte. Ti si izdajalec, ki se klanjaš svojemu prijatelju Viktorju Orbanu. V 10 dnevni vojni si hotel razstreliti helikopter nad Ljubljano in začeti krvavo vojno. Hotel si napasti vojašnice JLA. Zatiral si tiste, ki se ti niso klanjali, zapiral si drugače misleče in pobijal svoje nasprotnike. In čas je napočil, ko je narod spoznal svojega sovražnika, ki nam je lagal in kradel.˝ (ni bilo ravno v tem vrstnem redu oz. točno tako povedano, saj je le kanček tega kar sem si lahko zapomnil).

Potem sem preklapljal še med drugima dvema kanaloma in tema je bila večinoma ista le malce drugače povedano. Med tem pa se je dogajala še “kulturna prireditev”, ki je bila zaznamovana z deljenjem lističev z oznakami petkovih kolesarjev, prizori pretepanja civilistov z strani policije, totalnim norčevanjem iz cerkve in krščanske vere, izpust golobov in s tem naznanjanje svobode, udarjanjem slovenske zastave ob tla in tako dalje. Zanimivo je bilo tudi obnašanje igralcev, ki so se valjali po tleh, kričali, spuščali še nikoli prej slišane glasove, ter izvajali še drugo primitivno vedenje. Na oder je prišel tudi domobranec (sklepam, da je ponazarjal prej označeno osebo), ki so ga zmagoslavno odstavili in zatem je ponosno zaigrala pesem Na juriš. To je le delček te mučne 2urne “kulturne” prireditve, ki smo jo bili deležni. Očitno pa nam v šoli namerno niso razložili, da bo ta prireditev le istoimenska Cankarjevi in da bo to čisto nekaj novega, bolj “eksotičnega”.

Ni mi treba pojasnjevati na koga vse je to letelo in kakšno je bilo sporočilo te prireditve (je očitno), ampak se pa sprašujem ali je to prava vsebina, ki spada na program obveznih vsebin za gimnazijca.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine