0.2 C
Ljubljana
četrtek, 27 januarja, 2022

(VIDEO) Dejstvo: po naslednjih volitvah stranke SMC ne bo več, podobna usoda bo doletela tudi Šarčevo LMŠ

Politični analitik Mitja Iršič in nekdanji generalni sekretar vlade dr. Božo Predalič sta za Nova24TV komentirala rezultate minulih evropskih volitev, striktno koalicijsko zavračanje predlogov opozicije v Državnem zboru Republike Slovenije ter ignoranco vlade do slovenskih ravnateljev, ki opozarjajo na nepravična plačna razmerja. Oba sogovorca sta poudarila, da so evropske volitve potrdile, da Slovenci še vedno najbolj zaupamo SDS, v povezavi z obema preostalima temama pa opozorila zlasti na disfunkcionalnost vlade Marjana Šarca. 

 

Gosta tokratne oddaje Objektiv na Nova24TV sta bila politični analitik Mitja Iršič ter nekdanji generalni sekretar Vlade Republike Slovenije dr. Božo Predalič. V pogovoru z Luko Svetino sta komentirala rezultate minulih evropskih volitev, koalicijsko zavračanje predlogov opozicije ter ignoranco vlade do slovenskih ravnateljev, ki opozarjajo na nepravična plačna razmerja.

Slovenci še vedno najbolj zaupamo SDS
V zvezi z rezultati minulih evropskih volitev sta oba gosta povedala, da je več kot očitno, da Slovenci od vseh političnih strank še vedno najbolj zaupamo stranki SDS. Predalič je pri tem poudaril, da je bila “odločitev o skupni listi SDS in SLS pravilna“. Ob tem je opozoril na dejstvo, da so bile to že tretje zaporedne volitve, ki jih je v Sloveniji dobila stranka SDS, kar po njegovo kaže, “da ljudje zaupajo tej stranki, njenemu vodenju države in njenim pogledom“. Oba sogovorca sta izrazila skrb nad dejstvom, da nas bo v Evropskem parlamentu med drugim zastopala tudi Irena Joveva. Na veliko število glasov, ki jih je prejela omenjena novopečena evropska poslanka z liste LMŠ, je opozoril Iršič. Ta je povedal, da je to najverjetneje tudi posledica tega, da so zanjo množično volili volivci s koreninami z območja drugih republik nekdanje Jugoslavije. Ti so se namreč z njo identificirali zaradi njenih makedonskih korenin. Iršič je poudaril tudi, da je “Joveva svoj renome srednješolke, ki je po nekih čudnih naključjih pristala v visoki politiki, zacementirala s svojimi predvolilnimi nastopi”. Pri tem je opozoril zlasti na izostanek njenega mnenja o trgovinski vojni med ZDA in EU, ki je ena glavnih tematik sodobnega časa. Predalič je ob tem poudaril veliko vlogo medijev v predvolilni kampanji in slovenski politiki nasploh: “Režimski mediji stalno producirajo napetost, ikone, imena iz nič, zato je možno, da imamo vsaka 4 leta nove obraze, ki ustvarijo stranke, ki jim sam pravim instant stranke za enkratno uporabo. To se je lepo pokazalo s Cerarjevo stranko, ki tokrat ni dobila niti 2 odstotkov. Po naslednjih volitvah te stranke ne bo več. Podobno usodo napovedujem LMŠ. Vprašanje je, koga bodo ustvarili pred naslednjimi volitvami.” Ob tem je Predalič podal tudi pozitivno oceno, da “večina volivcev vedno bolj ugotavlja, da se je treba držati tradicionalnih, stabilnih strank, ki imajo neko zgodovino“.

Koalicijsko zavračanje predlogov opozicije v Državnem zboru Republike
Sogovorca sta se dotaknila tudi tega, da je koalicija pod vodstvom Marjana Šarca v Državnem zboru Republike Slovenije gladko zavrnila predlog SDS, po katerem bi se veteranom vojne za Slovenijo popravile krivice, ki so jih utrpeli v času krize. Ob tem sta oba spomnila še na primer demografskega sklada, ki ga je koalicija pred kratkim prav tako zavrnila. Iršič je v povezavi s tem povedal: “Najbrž ni problem v denarju. Gre za eno ideoloških tem, podobno kot pri financiranju javnega in zasebnega šolstva. Očitno se je ta koalicija odločila, da bo načelno zavrnila vsak predlog, ki ga poda opozicija. To ni način za konstruktivno vodenje države. Vlada, ki ne upošteva niti zakonskih predlogov koalicije, ki so hkrati zapisani v lastni koalicijski pogodbi, je disfunkcionalna.” Z omenjenim se je strinjal tudi Predalič, ki je poudaril še, da je odnos levih vlad do ljudi, ki so branili to državo, zelo slab: “Borci NOB, ki so se borili za komunizem, imajo veliko privilegijev, veterani vojne za Slovenijo pa so vedno porinjeni v kot.”

Ignoranca vlade do slovenskih ravnateljev
Tudi pri problematiki ignorance vlade do slovenskih ravnateljev, ki opozarjajo na nepravična plačna razmerja, sta bila gosta podobnega mnenja. Opozorila sta, da je omenjena dilema značilna le za javno šolstvo, ki ga še posebej podpira ravno leva garnitura. Predalič je v povezavi s tem povedal: “Nisem še slišal, da bi kjerkoli v zasebnih šolah prišlo do plačnih anomalij. Tam so zadeve urejene. Levica se ogorčeno bori za javno šolstvo, zatira pa zasebne iniciative. Nočejo niti izpolniti odločbe ustavnega sodišča o poštenem financiranju zasebnih šol.” Iršič pa je poudaril, da omenjena tematika jasno kaže, “kakšen odnos ima ta vlada do tem, ki niso na naslovnicah slovenskih medijev. To so teme, ki se priročno ignorirajo /…/ če se vlada bori za javno šolstvo, potem bo treba kvaliteto tudi plačati“.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine