10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(VIDEO) Danijel Krivec o protiustavni potezi Zorčiča: Gre za utišanje enega dela parlamenta

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je po pridobitvi mnenja zakonodajno-pravne službe DZ odločil, da ne bo sklical izredne seje, na kateri bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov stranke Levica. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je ob tem ocenil, da gre za utišanje enega dela parlamenta: “Nerazumljivo nam postaja, da državni zbor kot mesto, kjer se opravi razprava o nekih stvareh, sedaj ne dopušča razprave o tako pomembni stvari. Za nas je to utišanje enega dela parlamenta,” je poudaril v oddaji Tema dneva.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je po pridobitvi mnenja zakonodajno-pravne službe državnega zbora odločil, da ne bo sklical izredne seje, na kateri bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov stranke Levica. Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice, so na začetku meseca vložili poslanci stranke SDS in NSi. Po njihovi oceni program Levice namreč kaže na možnost protiustavnega delovanja.  Zorčič je za mnenje zakonodajno-pravne službe zaprosil zaradi dvoma o pristojnosti DZ za obravnavo tega vprašanja. Iz zahteve po njegovih besedah namreč ni razvidno samo to, da želijo predlagatelji izvesti razpravo o ustavnosti delovanja ene izmed parlamentarnih strank, kar je po njegovem mnenju nedopustno, temveč tudi predlagajo sklep, s katerim bi DZ vladi predlagal nadzor in spremljanje parlamentarnih političnih strank, s tem pa spodkopal svoje lastne temelje. “Takšno priporočilo je po moji oceni absurd brez primere v normalni parlamentarni demokraciji,” je poudaril Zorčič.

“Mislim, da gre bolj za utišanje enega dela parlamenta – se pravi nas, ki smo dali to pobudo,” je ocenil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je še pojasnil, da je, če je v preteklosti zakonodajno-pravna služba (ZPS) opozorila na kakšno nedoslednost v gradivu, prišel poziv, da se zadeva dopolni, pogosto tudi večkrat. Tako da je po mnenju Krivca to sedaj neka nova praksa, da se na podlagi ZPS-a neko sejo enostavno izniči, čeprav je imela v skladu s poslovnikom zadostno število podpisov. Poleg tega so pobudniki za svoje gradivo črpali javno dostopne podatke, tako da ne gre za nobeno posebnost. Prav tako niso problematizirali same stranke Levica ali pa celotnega njihovega programa, pač pa svari, ki so izstopale iz tega programa, ker so v neskladju z veljavno Ustavo. “Nerazumljivo nam postaja, da DZ kot mesto, kjer se opravi razprava o nekih stvareh, sedaj ne dopušča razprave o tako pomembni stvari. Za nas je to utišanje enega dela parlamenta,” je še enkrat ponovil poslanec.

SDS se že veseli tožbe, gre namreč zgolj za dejstva
Krivec je še izpostavil, da, če lahko opozicija vloži ustavno obtožbo proti predsedniku vlade ali pa interpelacijo ministra, ker ocenjujejo, da neka zadeva ni v skladu z Ustavo ali pa zakonom, potem je najmanj kar bi pričakovali, da se o nekem dokumentu, ki ima nastavke, ki so lahko protiustavni, na javni sceni lahko pogovarjamo. Bolj primernega mesta za ta namen, kot je DZ,  praktično ni. Vodja poslanke skupine Levice Matej Tašner Vatovec grozi, da bodo proti stranki SDS uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, je omenil voditelj oddaje. Krivec je dejal, da se že veselijo te tožbe, kajti ne gre za nobene laži, pač pa gre za dejstva, ki so bila objavljena v medijih, dejstva ki jih ima Levica objavljene ne spletnih straneh, tako da stranka SDS v tem ne vidi nobene težave. Sicer pa bodo mnenje zakonodajno-pravne službe dali še dodatno preučiti in na podlagi tega, se bodo odločili za nadaljne poteze.

V poslanski skupini Levica so medtem napovedali, da bodo zaradi domnevnih kaznivih dejanj ponarejanja, širjenja dokumentov ter zlorabe položaja ovadili stranko SDS in generalnega direktorja Policije Antona Olaja. Vodja poslancev Levice je pojasnil, da je “izmišljeni manifest stranke Levica”, ki jo je objavil neznani avtor, izrabila stranka SDS in njeni mediji, poroča portal 24ur. Stranko SDS in njeno medijsko mrežo ovajajo zaradi “sistematičnega širjenja neresnic”, Olaja pa zaradi zlorabe uradnega položaja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine