22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Danes kmetje protestirali po vsej Sloveniji

Piše: Tanja Brkić (nova24tv.si)

Nezadovoljstvo kmetov, ker jih vlada ne upošteva, je sprožilo vrsto zahtev glede perečih težav v kmetijstvu, zato Sindikat kmetov Slovenije danes ob 13. uri na več lokacijah po Sloveniji organizira mirni opozorilni protestni shod. Še prej bodo predstavniki sindikata in nekaterih drugih nevladnih organizacij s področja kmetijstva zahteve prebrali tudi pred Državnim zborom. Govor so začeli z recitacijo pesmi Vstati in obstati.

Dovolj nam je, so bile uvodne besede. Anton Medved je povedal, da so sodelovali pri oblikovanju kmetijske politike, “bili smo vključeni, vendar zelo malo upoštevani”. Poudaril je pomembnost kmetov v Sloveniji in njihove zasluge za to, da ima Slovenija zeleno podeželje. “Ne dovolimo, da se to uniči, saj poti nazaj ni,” je bil jasen Anton Medved, ki je prvi pojasnil zahteve kmetov in povedal, kaj od vlade pričakujejo.

“Dovolj nam je. Zahtevamo, da nove okoljske zahteve ne zahtevajo nerealnih zmožnosti kmeta, zahtevamo revidiranje ponovne preučitve in zmanjšanje območij nature dva tisoč, zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, ki so zapisani v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetom, zahtevamo jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, zahtevamo, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta in ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam, stop novim davkom, zahtevamo uskladitev vseh neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo, zahtevamo, da se za kmetijstvo namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oziroma v kmetijskem sektorju. Poudaril bi, da za današnjim protestom ne stoji nobena politična stranka. Vse zahteve bomo danes poslali vladi. Če nas ne bodo sprejeli v desetih dneh, bomo nadaljevali s svojimi aktivnostmi,” je povedal Anton Medved.

 

“Slovenski kmetje si nismo mislili, da bomo morali priti s takimi zahtevami pred slovensko javnost 450 let po znamenitem slovensko-hrvaškem kmečkem uporu in slovenskem kmečkem štrajku, ki smo ga imeli pred 30 leti, situacija je tako kritična, da smo v to primorani,” je dejal Roman Žveglič, predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je poudaril, da se te zadeve tičejo nacionalnega interesa in vseh Slovencev. Žveglič je vse pozval k podpori, in sicer na način, da kupujejo slovenske izdelke in kupujejo lokalno.

 

Roman Žveglič, predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (Foto: zajem zaslona)

Kot je dejala vodja oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo v Zadružni zvezi Slovenije, Alenka Marjetič Žnider, tukaj stojijo v imenu šestdesetih kmetijsko gozdarskih zadrug in 13.500 družinskih kmetij. “Prav vse slovenske kmetije so tiste, zaradi katerih je slovensko podeželje slikovito, obdelano, poseljeno ter socialno varno, naša država pa prehransko varnejša. Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo vse našteto, izgubljamo pa tudi znanje in ljubezen do kmetovanja, ki se v teh družinah prenaša iz roda v rod,” je dejala. Poudarila je, da slovenske kmetije niso vzrok, ampak rešitev za okoljske probleme, na kar je Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, izpostavila, da se moramo vprašati, od kod bomo dobili hrano, če kmetov ne bo.

“Že več let opozarjamo na iste stvari, na iste težave, razmere pa se niti slučajno ne izboljšujejo, kvečjemu močno in krepko zaostrujejo. Sprašujem vas, kako si predstavljate, da bomo mladi še naprej vztrajali in kmetovali, ko pa se nam onemogoča razvoj naših kmetij. Trenutno imamo 4,6 odstotkov mladih in krepko zaostajamo za evropskim povprečjem,” je bila jasna predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Magel,  ki je poudarila, da so mladi v kmetijstvu nujni za obstoj prihodnosti. Zadnji je spregovoril tudi Branko Tomažič, predsednik komisije za kmetijstvo v državnem svetu, ki je poudaril pomembnost samooskrbe, katere zapis so predlagali tudi v samo slovensko Ustavo. “Kako bo narod preživel, če ne bomo samooskrbni in če ne bomo doma pridelovali hrane,” je zastavil vprašanje Tomažič. V nadaljevanju je izpostavil podporo slovenskim kmetom na način, da kupujte slovenske izdelke, domače izdelke in “mislite lokalno, saj je to prihodnost naroda, tradicije in življenja.”

Traktorji pred parlamentom Foto: posnetek zaslona TopNews

Nad kmete novi davki
Povod za protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov, je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Poleg tega kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, je opozoril na del težav kmetov. Na mirnem protestu, ki se bo glede na podatke o zbirnih lokacijah odvil v več kot 20 krajih po državi, bodo kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo zbrali pred sedeži območnih kmetijsko gozdarskih zavodov.

Kmetje so na spletni strani zapisali, da se bodo na protestu med drugim zbrali v Ljubljani, in sicer pri hipodromu Vrbljene in na lokaciji kanala C0 na območju Kleč, pri Kmetijski zadrugi Trebnje, pri Supernovi v Novem mestu, v Novi vasi na Blokah, na dveh lokacijah na območju Ptuja, v Mariboru in še nekaterih drugih lokacijah na Štajerskem, pa tudi v Prekmurju. Organizatorji so zagotovili, da bodo shodi mirni in da kmetje ne bodo ovirali prometa ter da se bodo protestniki po približno eni uri mirno razšli. Napovedal je tudi, da bodo stopnjevali pritisk na slovensko politiko, če jim ta ne bo prisluhnila.

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine