22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

(VIDEO) Bojan Požar: Kaže, da je v moje načrtovano priprtje vpletena ena znana odvetniška družina in politiki iz Gibanja Svoboda

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Kot človek, novinar in državljan sem nad delom tega postopka razočaran. Informacije, ki jih imam kažejo, da je v moje načrtovano priprtje vpletena ena znana odvetniška družina. Kaže, da so vpleteni nekateri politiki iz nastajajoče stranke Gibanje Svoboda,” je v pogovoru za Planet TV pojasnil novinar in urednik Požareport Bojan Požar.

Potem, ko je kazalo, da bo moral raziskovalni novinar Bojan Požar celotno predvolilno kampanjo preživeti v priporu,  je v petek zvečer odjeknila novica o tem, da je Požarjev odvetnik Franci Matoz s svojo pritožbo uspel. “Že v petek sem povedal, da bo nezakonit sklep odpravljen, navzočnost Bojana Požarja na tej seji namreč ni bila potrebna,” je pojasnil Matoz.

Sklep je bil po besedah odvetnika Matoza nezakonit. “Me pa okoliščine izdaje tega sklepa navajajo na to, da je šlo za namerno ravnanje sodnikov, ki so ta sklep izdali, zato z gospodom Požarjem razmišljava o kazenskem pregonu teh treh sodnikov,” je poudaril. Kot je še pojasnil, je bil sklep izdan 23. 3., njemu pa so ga namenoma vročili šele 25. 3. “Očitno z namenom, da bi se pritožba reševala šele v ponedeljek ali torek in da bi Požar najmanj pet dni preživel v priporu.” Pravi, da ga čudi, da se nihče od politikov, predvsem iz stranke, ki ima v svojem imenu svobodo, ni odzval na to, da želijo nedolžnega novinarja nezakonito pripreti.

Požar je pojasnil, da sam ni kakšne posebne politične podpore pričakoval. “Toliko novinarskega staža imam že za sabo, da vem, da na politike v končni fazi ni mogoče resno računati. Presenetilo me je, da gre stvar tako daleč, da je slovensko pravosodje leta 2022 sposobno nekega novinarja namerno nezakonito zapreti.” Pravi, da bo potrebno resno razmisliti o tem, da se vse te tri sodnike ovadi. “Pošteno in resno delam kot novinar. To nenazadnje dokazuje na desetine vloženih tožb, od katerih je odprta samo še ena, pa še ta bo na vrhovnem sodišču padla. Celo državno tožilstvo zahteva, da se tožba razveljavi,” je dodal.

“Kot človek, novinar in državljan sem nad delom tega postopka razočaran. Informacije, ki jih imam kažejo, da je v moje načrtovano priprtje vpletena ena znana odvetniška družina. Kaže, da so vpleteni nekateri politiki iz nastajajoče stranke Gibanje Svoboda.” Pravi, da bo kot novinar te stvari odgovorno raziskal in jih tudi objavil v prihodnjih dneh.

Na vprašanje, če gre za resne indice, je odgovoril, da ima pričevanja o tem, tako da to zagotovo stoji. Glede svojega odnosa do pravosodja je pojasnil, da nikoli ni izrekal ali pri pisanju uporabil besede krivosodje. “Izhajam iz pravniške družine in imam do pravosodja neko blagodejno distanco. Vidim pa, kaj se tam dogaja. Odkrito moram povedati, da bom snel rokavice in bolj brezkompromisno o tem pisal kot sem doslej, z imeni in priimki,” je napovedal Požar.

Matoz je napovedal, da bo v ponedeljek zahteval izločitev tega senata iz zadeve, ker se vidi, da niso nepristranski. “Ne smejo o tem odločati. Zagotavljam, da o tem ne bodo odločali,” je zaključil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine