8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

(VIDEO) Beg ruskih vojakov pri Bahmutu; posnetki boja z Wagnerjevci malone v živo preko spleta

Po družabnih omrežjih je zakrožil posnetek, ki prikazuje ponižujoč umik oziroma beg ruskih vojakov pri Bahmutu. To se je zgodilo na dan, ko je ruski predsednik Vladimir Putin priredil vojaško parado ob tradicionalni obletnici zmage nad nacizmom, ki je bila na račun uničujočih izgub ruskih sil v Ukrajini v precej zmanjšani obliki kot sicer. Prvič v zgodovini lahko ves svet gleda potek bojev skoraj dobesedno v živo: na Youtubu na kanalu 3. Specijalne jurišne brigade ukrajinske vojske lahko vidite posnetke nedavnih bojev za Bahmut z angleškimi podnapisi. 

 

Zdi se, da posnetek, na katerem je posnet beg ruskih vojakov,  potrjuje poročila, da so se ruske sile “obrnile in pobegnile”, pri čemer Kijev trdi, da po mesecih ruskega napredovanja pridobivajo ozemlja. Konkretni posnetek prikazuje pripadnike ruskih sil, ki bežijo z bojišča okoli mesta v vzhodni Ukrajini, potem ko jih je premagala ukrajinska tretja jurišna brigada. Delovanje ruskih oboroženih sil je kot prvi pričel na ves glas kritizirati Jevgenij Prigožin, vodja zloglasne najemniške zasebne vojske Wagner. Predvsem pa se je obregal ob postopanje poveljnikov v tej bitki.

Po navedbah britanskega Daily Maila je bil posnetek bega ruskih vojakov objavljen, ko je Vladimir Putin v svojem letnem govoru na paradi na Rdečem trgu svojim vojakom rekel: “Vaše bojne dejavnosti so sedaj izjemnega pomena. Od vas je odvisna varnost države kot tudi prihodnost naše državnosti in naših ljudi”.

Ukrajinska vojska trdi, da je eliminirala 64 vojakov okupacijskih ruskih sil, za seboj pustila 87 ranjenih in zajela veliko ruskih vojakov na jugozahodnem robu Bahmuta. Po poročanju ameriškega možganskega trusta, Inštituta za proučevanje vojne, je Prigožin zatrdil, da je ruska 72. motorizirana strelska brigada 3. armadnega korpusa zapustila strateški položaj, kar je povzročilo izgubo okoli 500 borcev skupine Wagner. Ukrajinske enote so v sredo sporočile, da so prisilile rusko pehotno brigado, da se je umaknila z območja blizu Bahmuta, kar pa je potrdilo nedavno izjavo vodje ruske skupine plačancev Wagner, da so ruske sile pobegnile. “Naša vojska beži. 72. brigada je zjutraj izgubila tri kvadratne kilometre, kjer smo izgubili okoli 500 ljudi,” je povedal Prigožin. Moskva ni komentirala poročil obeh strani. Rusko obrambno ministrstvo pa se na Reutersovo prošnjo za komentar ni odzvalo.

“Uradno je. Prigožinovo poročanje o pobegu ruske 72. neodvisne motorizirane strelske brigade z območja Bahmuta in 500 truplih Rusov, ki so ostali za njimi, drži,” je v sredo zvečer sporočila ukrajinska tretja jurišna brigada. Ta enota, ki je formirana iz pripadnikov bataljona Azov, je v sredo zgodaj objavila videoposnetek enega od ustanoviteljev Azova, Andreja Bileckega, ki je dejal, da so njegove sile “porazile” rusko brigado. Za svoje izjave pa pri tem ni predložil nobenih dokazov. Povedal pa je tudi, da so sile plačancev Wagner na tem območju utrpele znatne izgube.

Razmere v Bahmutu še naprej ostajajo težke
Ukrajinska vojska je sporočila, da so njene sile povzročile resne izgube 72. motorizirani strelski brigadi blizu Bahmuta, a je niso uničile, in dodala, da vzhodno mesto ostaja glavna tarča Moskve. Sergij Čerevati, tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva za vzhodno Ukrajino, je po poročanju Jutranjega lista dejal, da razmere v Bahmutu ostajajo težke, a da je Moskva vedno bolj prisiljena tja nameščati svoje vojake, saj je Wagnerjeva zasebna vojska utrpela velike izgube.

Bahmut, mesto v vzhodni Ukrajini, že od zime naprej predstavlja glavno tarčo ruske ofenzive in prizorišče najbolj krvavih spopadov v Evropi po drugi svetovni vojni. Vodja plačancev Wagner je ruske oborožene sile že večkrat obtožil, da niso zagotovile zadostne podpore njegovi zasebni vojski, ki je vodila boje v Bahmutu. Zagrozil je sicer že tudi, da bo 10. maja umaknil svoje borce iz Bahmuta, če ne bo prejel prepotrebnega streliva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine