14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Andrej Hoivik v oddaji Tema dneva: Prepričan sem, da ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve ni zrastla na zeljniku ministrice Vrečko

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Vlada Roberta Goloba kljub nekaterim informacijam, ki jih je bilo danes zaznati na spletu, še vedno vztraja pri de facto ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojnega projekta. Kot vemo, bi ga vlada z ministrstvom za kulturo rada stopila skupaj z Muzejem slovenske osamosvojitve, pri čemer za namero niso bili izkazani resni argumenti. Kje vse se je vlada spotaknila pri utemeljevanju svoje ideološke odločitve, je včeraj na Temi dneva utemeljeval poslanec SDS Andrej Hoivik. Pravi, da gre v ozadju predvsem za politiko stranke Levica, pravzaprav njene najbolj radikalne veje, ki jo pooseblja Miha Kordiš. 

“Gre predvsem za politiko Levice in njen ideološki boj, kjer ministrica dr. Asta Vrečko pravi, da si Slovenija po 30 letih ne zasluži samostojnega muzeja, ki bi govoril o dogodkih demokratizacije, osamosvajanja, državnosti,” je o vladni nameri povedal Hoivik, ki meni, da je moč politično ideologijo Levice ponazoriti z izjavami njenega najbolj znanega obraza Mihe Kordiša, ki trdi, da je bila slovenska osamosvojitev kapitalistična kontrarevolucija, kar je nekoč ponazoril s frazo “narod, nategnili so te”. Hkrati gre za istega poslanca, ki je na nedavni seji Odbora za kulturo zatrdil, da je on “globalni komunist” in da koncepta države niti ne priznava.

Kljub jasnemu nasprotovanju Levice pa v SDS napovedujejo oster boj za ohranitev muzeja v prvotno zamišljeni obliki. “V Slovenski demokratski stranki bomo naredili vse, da ta muzej obstane in ostane samostojni muzej,” je povedal Hoivik in razložil, da je Slovenska demokratska stranka na nedavni seji Odbora za kulturo predlagala dva sklepa, ki bi vladi Roberta Goloba jasno naložili, da naj nemudoma ustavi postopke združevanja novonastalega Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine.

Hoivik je nato odgovoril na očitek, ki ga je v preteklih dneh velikokrat uporabila levica, in sicer, da ne gre za likvidacijo muzeja, temveč le za združitev. Kot je povedal poslanec SDS, gre predvsem za ukinjanje samostojne enote, ki ima zaenkrat še svojega direktorja in je v procesu pridobivanja lastnih prostorov. “Ministrica nam včeraj ni uspela predstaviti strokovnih razlogov za združevanje muzejev, ni znala pojasniti, koliko bo država privarčevala, če bomo ta dva muzeja združili. Kar je pa najbolj srhljivo, pa je, da je ministrica izpostavila infrastrukturo, kakor da muzej nima lastnih prostorov, hkrati pa njena stranka ustanavlja ministrstvo za solidarno prihodnost, za katerega pa res ne vemo, kaj bo počelo. Torej, infrastrukture je več kot dovolj na voljo,” je bil jasen Hoivik.

Muzej bo svojo zbirko še pridobil
Poslanec SDS je nato odgovoril tudi na očitek, da muzej nima zadostne zbirke. “Muzej obstaja približno leto in pol. V tem času bi težko pridobil neko celovito zbirko, kot jo ima sedaj Muzej novejše zgodovine, ki obstaja že skoraj dvajset let. Absolutno pa bi muzej, sploh ob dogodku tridesete obletnice samostojne Slovenije, prejel zbirko. Imamo še veliko živečih veteranov vojne za Slovenijo. Živečih takratnih delegatov in poslancev iz leta 90 in 92. Gradiva je veliko, veliko ga je še po domovih teh ljudi.”

“Muzej novejše zgodovine Slovenije je bil ustanovljen leta 2003, torej približno dvanajst let po samostojni Sloveniji, na Muzej slovenske osamosvojitve pa smo morali čakati kar 30 let. Hvala bogu je prejšnja vlada prepoznala te pomembne dogodke in z aktom ustanovila ta muzej.” 

 

Asta Vrečko (Foto: STA)

NSi od ministrice zahteva strokovno gradivo
Televizijska voditeljica Aleksandra Jug je nato gledalce spomnila, da so v poslanski skupini Nove Slovenije od ministrice zahtevali strokovno gradivo, na podlagi katerega je sprejela odločitev o združevanju muzejev, a je nato Hoivik pojasnil, da tega na seji niso prejeli. “Moramo se res vprašati, v kakšni državi živimo, ko stroka predlaga, da si država, ki je po večtisočletnih sanjah pridobila svojo državnost, svoje meje, svojo himno, svoj grb,… da si ne zasluži svojega muzeja osamosvojitve. To je nekaj nepredstavljivega,” se je zgroženo spraševal poslanec.

Hovik je nato celo vzel ministrico Vračko v bran: “Moje osebno mnenje je, da to ni zrastlo na njenem zeljniku, kajti ona je bila prej kustosinja, umetnica, raziskovala dogodke v osemdesetih letih. V enem intervjuju je zatrdila, da so ti dogodki privedli do demokratizacije. Mislim, da je ta ideja prišla iz zeljnika tiste skrajne veje levice, ki jo pooseblja kolega Miha Kordiš, ki ne priznava te države.”

Če je osamosvojitev ideološki projekt, potem je vse ideološko!
Eden bistvenih očitkov muzeju pa je bil prav gotovo ta, da gre za ideološki projekt. Nasprotovanje tovrstnim karakterizacijam projekta je že prej izrazil Lojze Peterle, Hoivik pa je dejal, da če je osamosvojitev, za katero je glasovala večina naroda, ideološka, potem je ideološko lahko prav vse!

Ali ministrico Vračko čaka interpelacija?
Pred dnevi so v Novi Sloveniji napovedali interpelacijo zoper ministrico Vrečko, če ta ne bo prekinila združevanja muzejev. Hoivik je ob tem povedal, da v SDS še niso govorili, a da so prepričani, da do združitve ne bo prišlo. “Če bo ministrica nadaljevala, bomo naredili vse, kar je v naši moči, morda bomo tudi mi sopodpisniki interpelacije. Verjamem, da je tudi ta seja Odbora za kulturo, čeprav sklepi niso bili sprejeti, jasen signal ministrici, naj se ideoloških bojev ne gre.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine