1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(VIDEO) Aleš Primc pred mestno hišo: Od našega zadnjega protesta se ni nič spremenilo na boljše!

Piše: Nova24tv.si

Pred ljubljanskim magistratom poteka protest proti politiki župana Zorana Jankoviča. Glavni organizator protesta, mestni svetnik Aleš Primc, tako kot številni zbrani Ljubljančani očitajo vrsto nepravilnosti. Največja od teh je prav gotovo gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0, ki poteka skozi vodovarstveno območje, povrh vsega pa še brez okoljevarstvenega dovoljenja. Protest je odprl Primc z besedami, da se ni od prvega v občini prav nič spremenilo na boljše, saj je občina od zadnjega protesta vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana podelilo kar najvišjo nagrado za delovno uspešnost. 

Ni pa sporna gradnja edini očitek. Ljubljančani so nezadovoljni z zdravstveno oskrbo v prestolnici, ki so jo minule mesece pretresale afere vezane na direktorico ZDL Poplas Susičevo, ki po gori očitkov iz vseh političnih smeri ostaja na položaju in še vedno uživa županovo zaupanje. Posebej problematično je tudi županovo vodenje občine, saj je v mesecih od izvolitve konsistentno omejeval, s pomočjo svojih svetnikov, razpravo v mestnem svetu. Tako ga bremenijo tudi vse bolj pogosti očitki o demokratičnem deficitu. “Kar dela Janković, je zločin,” je prepričan vodja Aleš Primc.

Kot je v svojem govoru pojasnil Primc, je prav vodstvo ZDL odgovorno, da številni v Ljubljani še vedno nimajo osebnega zdravnika. Da so zadeve resnično alarmantne in da se vodstvo ZDL boji svojih lastnih zaposlenih priča že dejstvo, da so v ZDL naročili, da zaposleni ocenijo delo vodstva, a brez anonimnost: “To je grobo kršenje delavskih pravic,” je bil jasen Primc.

Nato je spregovoril o gradnji t. i. Jankovićevega “drekovoda”, oz. kanalizacijskega kanala C0, ki je spomnil na to, da se je o tej temi govorilo na RTV v oddaji Arena, razpravo v Državnem zboru in na “kmečki punt”, na katerem so se na lokaciji gradnje zbrali nasprotniki le te. “Oznanjajte to informacijo med svojimi znanci. Zdaj je potreben boj za čisto pitno vodo, če jo hočemo imeti še jutri, pojutrišnjem,” je bil odločen. Nato je spomnil na dopis Ministrstva za okolje, kjer je jasno zapisano, da občina za dotični gradbeni poseg nima ustreznega gradbenega dovoljenja. O tem je bil obveščen tudi gradbeni inšpektor, ki pa se je odločil, da se bo sam odločil katero gradbišče bo podvrgel inšpekciji. O tem lahko več preberete v članku Gradbeni inšpektor med vrsticami: Kanal C0 bomo inšpicirali, ko se nam bo “zahotelo”

Ljubljančani imajo Jankovićeve vladavine dovolj.

Nato je spregovoril Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green, mednarodnega društva za varstvo okolja in narave. “Že zdrav razum nam pove, ne polagati fekalij skozi pitno vodo. Takšno pitno vodo, kot jo ima Ljubljana, bi lahko iskali z lučjo pri belem dnevu. Težko je najti takšno pitno vodo v Evropi. To uničiti s puščanjem skozi kanal je kriminal! Vse študije, ki so bile narejene […] nobena ne garantira, da kanal ne bo puščal.” 

Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green.

Za tem je spregovorila mestna svetnica dr. Tina Bregant. Uvodoma je povedala, da so se pred občino zbrali tisti, ki zmorejo, so pa številni, ki se ne morejo udeležiti. “Kaj pa tisti, ki ne znajo, si ne zmorejo pomagati sami? Ali imajo vsi svojega osebnega zdravnika? Ga uspejo priklicati? Oni potrebujejo osebnega zdravnika, še bolj kot mi. Osebnih zdravnikov v Zdravstvenem domu Ljubljana še vedno ni. Lahko pa bi jih imeli. Ni jih bilo potrebno prepoditi v sosednje občine,” je povedala svetnica.

Bregantova je pojasnila, da je iz ZD Ljubljana odšlo več kot 400 zaposlenih, direktorica Poplas Susič pa je od občina prejela najvišjo nagrado za delovno uspešnost. “Nagrado so ji izglasovali mestni svetniki Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda. To so isti mestni svetniki, ki niso pustili razprave opozicijskim mestnim svetnikom o zdravstvu,” je bila jasna Bregantova.

Več sledi…

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine