11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(VIDEO) Ah, ta mladina, ki se jim ne ljubi biti v šoli: Uničite mojo muco in ne mojega planeta!

V Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, so se na ulice podali mladi, ki so v luči fame okrog podnebne krize, pred katero panično svari 16-letna aktivistka Greta Thunberg, zahtevali hitre in konkretne ukrepe za zaščito podnebja. Očitno pa udeleženci podnebnega štrajka, ki so tokrat zavrnili srečanje s politiki, ne vedo ravno zaradi česar protestirajo, namreč med transparenti se je znašel tudi napis: “Uničite mojo muco in ne mojega planeta.”

Več tisoč mladih v Sloveniji je skandiralo, da ni planeta B: “Dovolj imamo obljub, zahtevamo ukrepe!”. S seboj so prinesli tudi raglje, bobne in lutke v obliki političnih odločevalcev. Napis kot je: “Uničite mojo vagino in ne mojega planeta!” pa jasno kaže, da tako kot Greti, slovenskim protestnikom ni povsem jasno, proti čemu sploh protestirajo.

VIDEO: Nova24TV: Podnebni shod v resnici namenjen špricanju pouka

Mladim všeč, da so protesti na dan pouka

Že na prvih vseslovenskih podnebnih sodih v mesecu marcu se je kaj kmalu izkazalo, zakaj so se mladi udeležili shoda: vsi so bili namreč opravičeni izostanka od pouka in čeprav so organizatorji zatrjevali, da ne stavkajo zato, da lahko zamudijo pouk, smo se  prepričali ravno v nasprotno. Očitno je, da nikogar od mladih ne bi bilo, če bi bil podnebni štrajk v soboto, ko so šole zaprte! “Jaz sem tukaj, da mi ni treba biti na pouku. Tukaj sem, ker sem moral iti sem in da nisem pri pouku. Tisti, ki smo se udeležili tega protesta, imamo prosto uro,” so se glasili le trije iskreni odgovori mladih protestnikov, ki potrjujejo, da mladi sploh niso vedeli, zakaj protestirajo, ampak jim je bilo pomembno zgolj to, da niso v šoli.

Če bi šlo mladim resnično za zmanjševanje obremenjevanja okolja, potem bi človek pričakoval, da se ti v šolo odpravijo peš ali s kolesom. Odgovori mladih pa so kaj kmalu pokazali, da jim je vseeno bolj udobna vožnja z avtobusom, motorjem ali avtom. Glede na to, da okolje bremeni tudi sama proizvodnja in uničevanje mobilnih telefonov, ki jih ima dandanes skoraj vsak, bi človek pričakoval, da se jim bodo mladi pripravljeni odreči. Seveda ne. Uporabo telefonov pa upravičujejo z izgovori v smislu: “Veliko ljudi uporablja mobitele, večinoma to vsi uporabljajo.” Toliko o ekologiji v praksi.

Foto: STA

Potem ko je 16-letna Greta Thunberg pred Združenimi narodi jokala, kako ji kradejo prihodnost, da namesto, da bi bila v šoli, mora reševati planet, se je udeležila še novinarske konference, kjer je nastopila poleg drugih mladih podnebnih aktivistov. Zadnji video, ki je prišel v javnost, pa je razkril, kako se najstniška aktivistka sooča z vprašanji, na katera ves čas odgovarja, ko je prepuščena sama sebi in ob sebi nima odraslih, ki bi ji narekovali, kaj naj pove.

Avtistična švedska najstnica Greta Thunberg, ki se bori proti kimatskim spremembam (Foto: epa)

Znanstveniki odločno: Podnebne krize ni!

500 znanstvenikov je v odzivu na histerijo okrog Grete javno zavrnilo trditev, da naj bi se soočali s podnebno krizo in jasno izpostavilo, da bi morala biti  podnebna znanost obarvana s politiko. “Podnebne politike bi morale biti naravnane bolj znanstveno. Znanstveniki bi morali v svojih napovedih globalnega segrevanja odkrito obravnavati negotovosti in pretiravanja, medtem pa bi morali politiki racionalno pretehtati resnične koristi pa tudi namišljene stroške prilagajanja globalnemu segrevanju, kakor tudi dejanske stroške in domnevne koristi blaženja podnebnih sprememb.”

Očitno je, da omrežja avtistično Greto uporabljajo za doseganje lastnih ciljev. Žalostno pa je, da praznim besedam in izmišljotinam nasedajo mladi, ki so še posebej dovzetni za manipulacije. Če bi znanost prepuščali strokovnjakom, ne bi bili priča takšni obliki hinavščine brez primera.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine