6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Verjeli ali ne – Slovenija glede cen nepremičnin v samem svetovnem vrhu!

Ste se kdaj spraševali, zakaj s povprečno slovensko plačo praktično ne morete priti vsaj do nakupa skromnega stanovanja? Obstaja namreč veliko nesorazmerje med višino nepremičnin ter višino plač. »Takšen je pač trg,« so nas dolga leta učili poznavalci.

Da na slovenskem nepremičninskem trgu nekaj »ne štima«, pa nas ne opozarjajo samo viri, ki primerjajo cene primerljivih nepremičnin v Sloveniji in drugod po svetu (in se držijo za glavo), ampak tudi indeks Knight Frank. Po omenjeni meritvi je v letu 2018 Slovenija najbolj vplivala na globalno rast cen nepremičnin, kar z drugimi besedami pomeni, da so se nepremičnini v Sloveniji v svetovnem merilu v preteklem letu najbolj podražile. Omenjajo celo 15-odstotno rast cen v minulem letu.

Kot poroča spletna stran Mansionglobal.com, je majhna srednjeevropska država, ki ni večja od ameriške zvezne države New Jersey, v lanskem letu premagala celo Kitajsko, Singapur in Indijo, s prvega mesta pa je zrinila Hong Kong. Kot opozarjajo v Knight Franku, je na rast cen vplivalo zaostrovanje stanovanjske politike, vključujoč nove takse za stanovanja, pa nestanoviten borzni trg in krepitev valut, pa tudi globalni trgovinski spor, ki močno obremenjuje razpoloženje kupcev. V Hongkongu je cena nepremičnin do konca leta 2018 skupaj zrasla za povprečno 5,9 odstotka.

Indeks Knight Frank sledi povprečnim cenam stanovanj na 56 svetovnih trgih in sicer z uporabo statistik posameznih vlad ter podatkov centralne banke. Kot ugotavljajo, so se povprečne vrednosti nepremičnin v letu 2018 v vseh državah povečale za 4,3%, kar je najnižja medletna stopnja rasti indeksa od tretjega četrtletja 2016 dalje. ZDA so na 27. mestu s 4,7-odstotno rastjo cen, Velika Britanija pa je bila na četrtem mestu z 2,5-odstotno rastjo, pred Grčijo z 2,4-odstotno rastjo. Cene nepremičnin so se znižale samo v osmih državah, od tega polovica v Evropi. Na Finskem so tako cene padle za 2,9 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine