12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Venezuelski veleposlanik obiskal zunanje ministrstvo in po politkomisarsko poučeval slovensko diplomacijo o veliki napaki, ki naj bi bila storjena s priznanjem venezuelskega opozicijskega vodje za začasnega predsednika

Venezuelski veleposlanik na Dunaju, ki je pristojen tudi za Slovenijo, Jesse Alonso Chacon Escamillo se je danes udeležil sestanka na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer je povedal, da je bilo četrtkovo “prepoznanje” Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika “napaka.” Napovedal je, da bi lahko Caracas sprejel tudi protiukrepe.

 

Kot je za STA povedal Chacon Escamillo, so ga danes na zunanjem ministrstvu seznanili z informacijo, da je slovenska vlada v četrtek “prepoznala” vodjo opozicije Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika. “S tem se ne strinjamo, mislimo, da je to napaka,” je poudaril pred dogodkom Slovenija v podporo Venezueli, ki ga je danes v Ljubljani pripravila Založba Sanje.

Razliko med prepoznanjem in priznanjem vidi v tem, da slovenska vlada nima diplomatskih odnosov z Guaidojevim krogom, ampak ohranja diplomatske odnose z aktualno venezuelsko vlado.

“Venezuela si ob tem pridržuje pravico do odgovora na to odločitev, a šele, ko jo bo slovenska vlada o tem uradno obvestila,” je še izpostavil veleposlanik. Ukrepov ne bo sprejemal on, ampak venezuelsko zunanje ministrstvo, je dejal. “Vse pa je odvisno od tega, kaj bo pisalo v uradnem obvestilu slovenske vlade,” je povedal in dodal, da tega še niso prejeli.

Slovenska vlada je v četrtek Guaidoja “prepoznala” za začasnega predsednika Venezuele z izključnim namenom, da razpiše predčasne volitve. Kot je po seji vlade povedal zunanji minister Miro Cerar, ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za “prepoznanje vloge začasnega predsednika” za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast.

Chacon Escamillo je glede drugih evropskih držav, ki so vodjo opozicije priznale za začasnega predsednika, dejal, da to objavljajo zgolj v medijih, v praksi pa se ni zgodilo nič. Dejal je, da so venezuelski veleposlaniki še vedno v teh državah, njihovi pa v Venezueli. Caracas še vedno neposredno komunicira z vsemi državami, je pojasnil.

Glede rešitve politične krize pa je venezuelski veleposlanik povedal, da bo predsednik Nicolas Maduro še naprej pozival k dialogu. Po mnenju Caracasa je mogoče krizo rešiti prek mehanizma v Montevideu, ki sta ga predlagala Mehika in Urugvaj, pridružile pa so je jima še druge države, je dejal pred dogodkom, ki se ga udeležuje v Ljubljani.

Sicer pa se je veleposlanik tudi udeležil začetka zbiranja podpisov v podporo Madurovemu režimu, kar je danes organiziral Kučanov krog, zbran v njegovi hišni založbi Sanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine