13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Venezuelska misija Marka Milosavljevića

Piše: Gašper Blažič

»Dr. Marko Milosavljević, profesor na FDV, je v akademske vode zavil iz novinarske prakse,« je konec decembra lani poročal časnik Delo. Gre torej za človeka, ki ni samo predavatelj teorije, ampak ima za seboj tudi konkretno izkušnjo novinarja.

Če seveda verjamete v to. Prof. dr. Marko Milosavljević, dolgoletni predavatelj na Fakulteti za družbene vede (FDV) in tudi predstojnik katedre za novinarstvo – na tem mestu je nasledil dr. Manco Košir – namreč ne obvlada le novinarstva kot akademske znanosti, ampak tudi politični aktivizem kot sredstvo za obvladovanje množic, privilegirano početje tistih torej, ki jih je, kot je dejal Marcel Štefančič, »jebeno več«. To dokazujejo tudi dogodki v zadnjem času.

Očitno živi na drugem planetu

Poglejmo, kako se je začelo. 17. januarja letos, pred dobrim mesecem dni, je spletni portal Voice of America objavil članek o t. i. depolitizaciji RTV Slovenija. Članek, pod katerega se je podpisala Marja Novak, navaja, da so poskusi depolitizacije slovenske javne radiotelevizije »privedli do obtožb, da novo vodstvo preprosto zamenjuje eno politično agendo z drugo, tako da iz hiše odstrani zaposlene, ki so preveč naklonjeni prejšnji vladi«, pri čemer namiguje na nedavne kadrovske čistke na RTV. Članek povzema tudi odziv RTVS, katere vodstvo je v pisni izjavi za Glas Amerike izjavilo, da »političnih pritiskov ni«, in odločno zavrnilo namigovanja o političnem očiščenju. Pri tem se članek sklicuje tudi na mnenje Marka Milosavljevića, da so se razmere za medije v zadnjem času izboljšale. Poročanje RTV po njegovo dokazuje, da so »novinarji zdaj bolj neodvisni in so lahko bolj kritični do vlade in drugih nosilcev oblasti, kot je bilo prej«. Pri tem kot dokaz navaja, da so se v oddaji Tarča lotili sedaj že nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je nato odstopila. Povedano drugače: z odhodom prejšnje, Janševe, vlade in s prihodom sedanje, Golobove, vlade so se razmere za medije izboljšale, saj so bili prej oblastniki za medije tako rekoč nedotakljivi – vsaj tako bi lahko razumeli Milosavljevića, čeprav vsi vemo, da je to daleč od resnice in da so tudi mainstream mediji v času prejšnje vlade po zgledu Jaše Jenulla krepko »politkolesarili«.

Novinar kot vojak revolucije?

A pojdimo k jedru problema. V omenjenem članku Milosavljević namreč trdi, da so pod prejšnjim vodstvom na RTV zaposlili številne novinarje, ki so delali v oddajah, med njimi v Panorami, ki bi poročala »v korist (takrat desnosredinske) vlade«. »Vprašanje je, kaj storiti z ljudmi, ki so bili zaposleni zaradi političnih interesov,« je dejal. No, prej ali slej se izkaže, da je polresnica še nevarnejša od laži.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine