18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Velika sodna zmaga Janeza Janše, pritrdilo mu je tudi višje sodišče

Višje sodišče je potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je decembra lani prekinilo sojenje predsedniku SDS za odvzem premoženja in zakon poslalo v ustavno presojo. Sklep je tako postal pravnomočen.

Okrožno sodišče je presodilo, da je Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) v več točkah protiustaven. Prav tako je po mnenju sodišča tožilstvo za več kot dve leti »zamudilo« rok za vložitev tožbe za odvzem premoženja predsedniku SDS, kar je sicer večina pravnikov zatrjevala od samega začetka sojenja.

Sodišče je prav tako menilo, da je po razveljavitvi sodb v zadevi Patria odpadel sam osnovni razlog in obvezen zakonski predpogoj za pričetek finančne preiskave. »Ker ZOPNI dopušča, da tožilci arbitrarno odločajo, zoper katere državljane bodo vodili postopke, s tem nesorazmerno posega v svobodo posameznika. Ob vložitvi sodbe obstoj kakršnegakoli razloga za sum sploh ni več potreben, tako kot v konkretnem primeru, ko so bile vse odločbe kazenskega sodišča ob vložitvi tožbe na ustavnem sodišču razveljavljene,« je zapisalo že sodišče prve stopnje, višje sodišče pa je temu pritrdilo.

Furlanovi so se pritožili in pogoreli na celi črti, saj je višje v sklepu zapisalo: »Poziv višjemu sodišču, naj zavzame stališče o ustavno spornih členih, je brez podlage v zakonu. Sodišča prve stopnje so pri uporabi prava avtonomna, o ustavni skladnosti izpostavljenih določil ZOPNI pa bo odločilo Ustavno sodišče RS«. Višje sodišče je ob tem še dodalo: »Pritožbeni razlogi niso utemeljeni in ker sodišče v pritožbenem postopku ni našlo kršitev, na katere pazi po uradni dolžnosti, je pritožbo zavrnilo in izpodbijali sklep o prekinitvi postopka potrdilo,« je še zapisano v sklepu višjega sodišča.

Besedo »zamudilo« pri vložitvi tožbe smo dali v narekovaj, saj je povsem očitno, da so tožilci Harija Furlana dve leti po končani in celo podaljšani finančni preiskavi odlašali z vložitvijo tožbe zato, da bi tudi ta zrežirana afera pokrila predvolilni čas. Če bi jo vložili takoj, bi se prazne obtožbe razčistile do volitev. A tožilci so vedeli, da so obtožbe privlečene za lase še bolj kot v zadevi Patria in da bodo na koncu na sodišču padle. Zato so kljub jasnemu zakonskemu členu dve leti odlašali z vložitvijo obtožnice in načrtovali proces ravno pred tokratnimi državnozborskimi volitvami.

Iz sodne palače so zadnje mesece curljale informacije o tem, kako se na posamezne sodnice izvajajo pritiski. Ker jih nismo mogli 100 odstotno preveriti, zaenkrat imen ne navajamo.  Je pa tudi iz priloženega sklepa vidno, da sta se kar dve sodnici skušale izločiti iz sojenja.

Ob pravkar opisanem dejstvu je jasno, zakaj je levica tako nervozna in zakaj skuša sedaj med drugim reciklirati staro afero z vrnjenim kreditom Dijane Đuđić za stranko SDS. Nikoli doslej namreč še niso uspeli zmagati na pošten način, vse od leta 2008 naprej jim to uspeva zgolj z zlorabo pravosodja in represivnih organov. 

Ker jim je že leta 2015 skrbno načrtovan scenarij padel v vodo, ankete pa kažejo prepričljivo zmago SDS, so sklenili, da bodo naredili VSE, da Janša ne zmaga. O tem je nedavno nekoliko preveč iskreno spregovoril eden njihovih ključnih udarnikov, ljubljanski župan Zoran Janković. SDS bi mu lahko poslala zahvalo za pravočasno opozorilo. Hkrati pa poskrbela za varnost svojih kandidatov in predvsem svojega predsednika. Beseda VSE ne pomeni zgolj laganja in podtikanja v režimskih medijih ter zlorabo pravosodja. Nenazadnje sta Janši s smrtjo doslej že javno grozila tako policijski funkcionar Zlatko Gomilšek kot nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič. Oba nekaznovano.

Zadnje novice

Sorodne vsebine