1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Vedno glasnejša opozorila o nepravilnosti na zadnjih državnozborskih volitvah

Piše: Janja Strah

V zadnjih dneh je vse več trditev o nepravilnostih glede državnozborskih volitev 24. aprila 2022. Uporabniki družbenih omrežij delijo fotografije, ki kažejo, da so jim bile vroćene neveljavne (brez žiga) glasovnice, v nekaterih voliščih se rezultati ne ujemajo s številom oddanih glasov, na ene od volišča pa so celo uspeli prešteti 889 glasov, čeprav je bilo oddanih samo 594 glasovnic. 

Na spletu so se pojavili pozivi Državni volilni komisiji in policiji da preveri številke preštetih glasov na določenih voliščih. Še posebno pozornost je pritegnilo volišče 004 v volilnem okraju 4003 v volilni enoti 4000. Gre za volišče na Osnovni šoli Brinje. V Obvestilu o izidu glasovanja na volišču pod katerega se je podpisal tudi predsednik volilnega odpora piše, da je bilo oddanih 594 glasovnic, od tega sta bili dve neveljavni.

Zaplete se pri seštevanju vseh veljavnih glasovnic, ki jih ni 592, temveč kar 880. Razlika 297 glasov se sicer ujema s številom glasov, ki jih je po podatkih v razpredelnici na volišču v OŠ Brinje prejelo Gibanje Svoboda.

Volivci Domovinske lige medtem vztrajajo, da njihovi glasovi niso bili prešteti. Na Twitterju so pristone trditve posameznih volivcev, ki so priložili tudi fotografije svojih izpolnjenih glasovnic po katerih je razvidno, da so glasovali za Domovinsko ligo. Končni rezultati v teh voliščih pa kažejo, da za Domovinsko ligo ni glasoval nihče. Pojavlja se vprašanje ali so člani volilne komisije glasove za Domovinsko ligo pravilno prešeteli, ali pa so jih označili za neveljavne, kakor imajo to moč v določenih pogojih.

Naprej je veliko govora o nežigosanih nadomestnih glasovnic, ki so po trditvah DVK neveljavne. To pomeni, da so bili glasovi volivcev, ki so prejeli takšne nežigosane volilnice ogoljufani, saj njihovi glasovi oddani na neveljavnih glasovnicah niso šteli. Nadomestne glasovnice se po trditvah sklepa DVK iz 22. aprila 2022 “uporabljajo v primeru, če volilni odbor ne prejme manjkajočih glasovnic za posamezni volilni okraj najkasneje dve uri pred odprtjem volišča.”

Za Demokracijo je spregovoril tudi posameznik, ki je zadnje desetletje v volilnem odboru. Povedal nam je, da je stalna praksa slovenskih volitev pa naj gre za državnozborske, predsedniške, lokalne ali celo referendume, da je število glasovnic, ki jih zaupajo posameznemu volilnemu odboru občutno manjše od števila volilnih upravičencev v volišču. Na tokratnih volitvah so morali zaradi visoke volilne udeležbe in pomanjkanja glasovnic ponekod volišča celo začasno zapreti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine