11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Večina Slovencev podpira uvedbo ponovnega služenja vojaškega roka

Glede na javnomnenjsko raziskavo agencije Parsifal pred četrt leta večina Slovencev naklonjena ponovni uvedbi služenja vojaškega roka. 

Kot je ugotovila agencija Parsifal SC, večina sodelujočih v novembrski javnomnenjski raziskavi podpira ponovno uvedbo služenja vojaškega roka.

S predlogom se strinja 62,5 odstotka sodelujočih, 29,4 odstotka sodelujočih takšne rešitve ne podpira, 8,2 odstotka sodelujočih pa se ni moglo opredeliti glede vprašanja in so odgovorili z “ne vem”.

(Slika: Parsifal)

Nemška vlada je v okviru prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne razmišljala tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka
Novo strategijo, katere cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, bo vlada sprejela predvidoma v sredo. Kot smo pred kratkim poročali, za zdaj zaupna strategija civilne zaščite, ki jo je pripravilo nemško notranje ministrstvo, vključuje poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam. Pri tem predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato. Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti. Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine