16.7 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Več kot 1.100 nezakonitih prehodov meje v zadnjem vikendu, ilegalni migranti se sprehajajo po Sloveniji ob belem dnevu; Bo Golobova vlada končno ukrepala?

Piše: A. S.

Letos se v Sloveniji soočamo s porastom nezakonitih migracij predvsem na območju Policijske uprave Novo mesto in v občinah Brežice in Krško. Odstranjevanje ograje na južni meji, ki se ga je že lansko leto lotila trenutna leva vlada, je odmevalo po migrantski zahodnobalkanski poti in poslalo migrantom jasno sporočilo, da se morajo odpraviti proti Sloveniji. Ta vikend je migrantska invazija znova doživela vrhunec, saj so policisti iz Brežic in Krškega ujeli kar 1.075 nezakonitih migrantov v le parih dneh, oziroma od petka, 8. Septembra pa do ponedeljka, 11. septembra.

Med prijetimi ilegalci je bilo kar 480 Afganistancev, sledilo je 235 Maročanov, 100 Pakistancev in 54 državljanov Bangladeša. Poleg njih so policisti ujeli še po 29 državljanov Sirije in Rusije, 20 Alžircev, 13 Indijcev, 12 migrantov iz Šrilanke, po 11 ilegalcev iz Iraka in Nepala, devet državljanov Burundija, sedem državljanov Irana, po štiri Palestince in Sudance, po tri državljane Eritreje, Konga, po dva Egipčana, Tunizijca, Sierraleonca in po enega državljana Kameruna, Gane, Libanona in Senegala.

Policija se poleg lovljenja ilegalcev, ki množično vdirajo na naše ozemlje, medtem ko v azilnih domovih primanjkuje prostora, in jih je v obmejnih krajih opaziti kako tavajo po naši deželi, sooča tudi z vedno novimi poskusi tihotapljenja migrantov.

Tako so na območju Obrežja v petek policisti ustavili vozilo romunskih tablic, v katerem je dvajsetletni državljan Romunije »švercal« šestnajst Sirijcev. V soboto so znova ustavili nekega državljana Romunije, ki je imel v avtu sedem ilegalcev iz Sirije in dva iz Iraka. No, blizu Čateža ob Savi so, prav tako v soboto, policisti ustavili vozilo hrvaških tablic, katerega voznik je sprva ignoriral policiste in ni želel ustaviti. Za volanom je sedel Pakistanec, ki je »švercal« štiri Turke, seveda brez ustreznih dokumentov za vstop v Slovenijo. Na območju Drnovega so na isti dan policisti ujeli romunskega voznika, ki je v avtu italijanskih tablic prevažal še štiri Turke, policistom pa je skušal pobegniti.

Čeprav se največ nezakonitih prehodov meje zgodi na območju novomeške policijske uprave, so čez vikend tudi koprski policisti ujeli 64 nezakonitih migrantov. Med drugim so pri Petrinjah ustavili avtomobil francoskih tablic, vozil pa ga je državljan Rusije z bivališčem v Franciji. Prevažal je še sedem državljanov Rusije brez ustreznih dokumentov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine