1.8 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Včeraj na 1451 PCR testih potrdili 243 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 11 ljudi

Piše: P.T., STA

V nedeljo so v Sloveniji ob 1451 PCR testih potrdili 243 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 16,7 odstotka, je objavila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 543 covidnih bolnikov, 91 na oddelkih intenzivne nege. V domačo oskrbo so odpustili 16 oseb, 11 jih je umrlo. Sedemdnevno povprečje okužb je 768.

Sedemdnevno povprečje okužb je bilo tako v nedeljo za eno nižje kot v soboto. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, se je povečalo za 14, število tistih na oddelkih intenzivne nege pa se je zmanjšalo za dva.

Oba podatka državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Le obalno-kraška regija z najslabšo epidemiološko sliko se uvršča v rdečo fazo, je pojasnila Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

V omenjeni regiji 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev znaša 829,1 okužbe, medtem ko je slovensko povprečje 504,2. Najnižjo pojavnost beležijo v posavski regiji, in sicer znaša 259,3 okužbe. Podobno sliko glede razširjenosti virusa kaže tudi statistika sedemdnevne pojavnosti okužb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo doslej sicer opravljenih skupno 913.812 PCR testov in 830.476 hitrih testov. Skupno je bilo potrjenih 190.324 okužb, trenutno pa je po oceni NIJZ v Sloveniji 10.636 aktivnih primerov.

Po podatkih do vključno nedelje je bilo v državi doslej 121.532 oseb cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, 51.243 pa že z drugim odmerkom.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v epidemiji doslej umrlo 3854 oseb s covidom-19.

Vsi stiki okuženega z južnoafriško različico doslej na testiranjih negativni na okužbo

Pri vseh osebah, ki so bile v stiku z okuženim z novim koronavirusom, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, so bila testiranja na okužbo doslej negativna, je danes pojasnila Sanja Vuzem iz mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okuženi sicer preboleva lažjo obliko covida-19.

Vuzemova je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnila, da je okuženi v februarju potoval na območju Afrike v skupini, kjer so bili skupaj štirje Slovenci. Med potovanjem so se večkrat testirali na okužbo z novim koronavirusom, rezultat je bil vedno negativen.

Izpolnjevali so vse pogoje za vkrcanje na letalo in se tako vrnili v Slovenijo, po povratku pa so se v ponedeljek, 22. februarja, ponovno testirali s PCR testom, vsi so bili negativni. Zato se je omenjeni – gre za zdravnika z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor – v torek vrnil na delovno mesto, kjer je nenehno nosil osebno varovalno opremo. Ko se je začel slabo počutiti, se je nemudoma odstranil z delovnega mesta, se samoizoliral in o tem obvestil svoje nadrejene. “Oseba je ravnala v skladu s protokolom,” je poudarila Vuzemova.

Pri omenjenem, ki je bil sicer v preteklosti kot zdravstveni delavec cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so znova opravili test, ki je bil tokrat pozitiven. Glede na to, da je bil v Afriki, so se pristojni odločili za sekvenciranje genoma virusa, pri katerem so potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa.

Ob tem je Vuzemova pojasnila, da sta še dve osebi iz skupine popotnikov zboleli z znaki prehlada, pri obeh so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ena oseba je tudi članica istega gospodinjstva okuženega zdravnika. Ena oseba iz skupine, ki je bila pred tem dvakrat cepljena, pa ni dobila nobenih simptomov in tudi PCR test je bil negativen.

Omenjeni okuženi zdravnik je bil v visokotveganih stikih s štirimi osebami, ki jim je bila odrejena stroga karantena na domu. Okoli 10 ali 12 oseb pa je bilo z okuženim v nizkotveganih stikih, katerim so epidemiologi podali navodila za samoopazovanje, strogo naj upoštevajo vse preventivne ukrepe.

Vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim, so oz. jih še bodo tudi redno testirali na okužbo. Doslej so bili vsi testi negativni, je povedala Vuzemova.

Zadnje novice

Sorodne vsebine