17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Včeraj 1176 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 24 bolnikov s covidom-19

V Sloveniji so po vladnih podatkih v ponedeljek ob 4587 testih potrdili 1176 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov znaša 25,6 odstotka. V bolnišnicah je bilo 925 bolnikov s covidom-19, 146 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili 57 oseb. V sredo je umrlo 24 bolnikov s covidom-19, doslej skupno 412.

 
 

Razmere so se v zadnjem tednu oktobra nekoliko popravile, saj je okužb manj v absolutnem številu, opazno je padel tudi delež okuženih med vsemi testiranimi, je na novinarski konferenci izpostavil vladnih govorec za covid-19 Jelko Kacin.

“Vzpodbudni podatki naj nas opogumljajo v našem vztrajanju pri spoštovanju in izvajanju ukrepov. A število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še vedno povečuje,” je opozoril. Med drugim intenzivno nego potrebuje 11 bolnikov s covidom-19 več kot dan prej.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija opomnila, da ob spremenjenem načinu testiranja potek epidemije bolj natančno opazujemo skozi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. “Bolnikov je izjemno veliko, to je nepredstavljivo v primerjavi s tistim, kar smo doslej videli. Delo je zelo težko, a gre za ekipe, ki so fantastične. Kaosa, kot je bil v Italiji in kot je zdaj v Belgiji, pri nas ne glede na to, da imamo bolj šibek zdravstveni sistem, ni. To je zasluga tistih, ki delajo z bolniki,” je še ocenila.

Po besedah Kacina do sedaj vlada od strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje še ni prejela nobenih predlogov za rahljanje ukrepov. Ob tem je spomnil na nedavne medijske nastope članov skupine, v katerih so ti poudarili, da je z ukrepi treba nadaljevati. Pri tem so pomemben indikator tudi zasedene postelje v bolnišnicah.

V četrtek vlado sicer čaka odločitev, kako bo v nadaljevanju potekalo izobraževanje. Zaradi epidemioloških razmer so osnovnošolcem namreč za en teden podaljšali jesenske počitnice.

Beovićeva je za TV Slovenija na vprašanje, kakšna je možnost, da bo pouk v naslednjem tednu potekal v šoli, odgovorila, da je to odvisno od tega, kako se bo obračala epidemija. “Počakati moramo nekaj dni, da dobimo jasno sliko, ali se epidemija umirja,” je dejala. Meni sicer, da bo odpiranje šol eden od prvih ukrepov, ki jih bodo sprostili, a bo ob treba delo organizirati malo drugače. Ob tem je izpostavila “nesorazmerno veliko število okužb pri zaposlenih v šolah”.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je od začetka septembra v vrtcih zbolelo 524 oz. 3,74 odstotka vseh zaposlenih. V karanteni jih je bilo še dodatnih 637 oziroma 4,55 odstotka, so sporočili za STA.

V osnovnih šolah število okuženih z novim koronavirusom znaša 1207 oz. 4,84 odstotka vseh zaposlenih, v karanteni pa jih je bilo še dodatnih 1261 zaposlenih, kar pomeni nekaj več kot pet odstotkov.

V srednjih šolah je zbolelo 110 oz. 1,18 odstotka vseh zaposlenih. V karanteni je bilo še dodatnih 171 zaposlenih, kar pomeni 1,84 odstotka, so še navedli.

 

Kovačić: V celjski bolnišnici vse zmogljivosti na covidnih oddelkih praktično zasedene

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 opozoril, da so praktično vse njihove zmogljivosti za zdravljenje covidnih bolnikov zasedene. Na navadnih oddelkih je trenutno od 89 postelj zasedenih 88, v intenzivni negi pa je od 19 postelj zasedenih 18.

Celjska bolnišnica, ki je tretja največja covidna bolnišnica v državi, zato širi zmogljivosti. Po Kovačićevih besedah se pripravljajo na odprtje že četrtega covidnega oddelka s približno 30 posteljami, in to v prostorih ortopedskega oddelka. Poleg širitve posteljnih zmogljivosti razmere rešujejo tudi s prerazporejanjem kadra.

Kovačić je pri tem opozoril na problem zbolevanja zdravstvenega kadra, večinoma zaradi okužbe z novim koronavirusom, v manjšem delu pa tudi zaradi izgorelosti in drugih bolezni. V bolniškem staležu je trenutno 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov, kar predstavlja skoraj desetino zaposlenih, pri tem pa pritok covidnih bolnikov v bolnišnico še narašča.

Po njegovih navedbah je bilo od 22. septembra v celjski bolnišnici skupaj hospitaliziranih 1173 covidnih bolnikov, na intenzivnem oddelku so jih zdravili 257, umrlo pa jih je 39, kar je 3,3 odstotka vseh hospitaliziranih bolnikov. Na intenzivni negi je delež umrlih bolnikov okoli 15,2 odstotka, kar je manj, kot je o tem mogoče prebrati v strokovni literaturi. Starostni razpon umrlih je med 64 in 95 let.

Na navadnih oddelkih so covidni bolniki povprečno stari 61 let, na intenzivnih oddelkih 70 let, 20 odstotkov bolnikov pa prihaja iz domov za starejše, je pojasnil Kovačić. Pri tem je pohvalil domove za starejše v celjski regiji, ki so po njegovih besedah v drugem valu epidemije bistveno boljše organizirani kot v prvem valu.

Kovačič je izrazil zadovoljstvo, da imajo na intenzivnih oddelkih zaenkrat dovolj opreme, posebej dobro so preskrbljeni z osebno zaščitno opremo. Je pa opozoril na problem naraščanja števila obravnav na covidni urgenci, na necovidni urgenci pa število obravnav upada. Na celotni urgenci je tako že 45 odstotkov obravnav zaradi covida-19.

“Morala zaposlenih v naši bolnišnici je kljub izjemnim obremenitvam na visoki ravni,” je poudaril Kovačić. Pri tem se je za pomoč zahvalil kolegom na primarni ravni. Po njegovih besedah je nemogoče pričakovati, da bi kader iz primarne ravni v velikem številu prihajal v bolnišnico, pomaga pa s prevzemom dela necovidnih bolnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine