-2.7 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS v novem mandatu bo novinarka, urednica in predavateljica Marica Uršič Zupan

Piše: L.K.F.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji odločil, da bo v novem mandatu varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS novinarka, urednica in predavateljica Marica Uršič Zupan.

Svoje izkušnje je nabirala na radiu, RTV KP, pri časopisu Slovenec in na Primorskih novicah. Poleg tega je predavateljica na višji strokovni šoli v Sežani.

Aktualni varuhinji Ilinki Todorovski se bo mandat iztekel 17. januarja. Todorovski se je potegovala tudi za nov petletni mandat. Na glasovanju je prejela 12 glasov, medtem ko so programski svetniki Marici Uršič Zupan namenili 14 glasov.

Uršič Zupanova pa stavi na svojo neobremenjenost z RTVS, saj ne prihaja iz tega javnega zavoda. Tako bo po njeni oceni lažje postavila v srčiko svojega delovanja profesionalnost in najvišje etične standarde. V svojem programu dela je izpostavila neodvisnost, nepristranskost, zaupnost, verodostojnost in dostopnost.

Na seji programskega sveta so naknadno na dnevni red uvrstili tudi glasovanje o nezaupnici predsedniku sveta Cirilu Baškoviču, ki so jo predlagali trije svetniki, saj so ocenili, da Baškovič ne izpolnjuje ustrezno svojih nalog. Nekaj svetnikov je zaradi uvrstitve nove točke dnevnega reda protestno zapustilo sejo. Nezaupnica nato ni bila izglasovana, tako da Baškovič ostaja predsednik. Za nezaupnico je glasovalo 14 svetnikov, 6 jih je bilo proti, eden pa ni glasoval. Nezaupnica bi bila izglasovana, če bi jo podprlo 15 svetnikov, torej večina izmed 29 članov sveta.

Na razpis za varuhinjo, ki je bil objavljen 25. oktobra, se je prijavilo šest kandidatov. Pogoje je poleg omenjenih izpolnjevala tudi Biserka Povše Tašić, ki pa je odstopila od kandidature.

Zadnje novice

Sorodne vsebine