10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Varnostni svet ZN zavrnil absurdno zahtevo Rusije. Ameriška ambasadorka: Resolucija je temeljila na dezinformacijah, nepoštenosti in slabi veri

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Varnostni svet ZN je v sredo z veliko večino zavrnil poziv Rusije za ustanovitev komisije za preiskavo njenih obtožb o vpletenosti ZDA v domnevni razvoj biološkega orožja v Ukrajini. Rusijo je pri glasovanju podprla le Kitajska, preostale stalne članice so glasovale proti, deset nestalnih članic pa se je glasovanja vzdržalo, poroča STA. Ameriška veleposlanica je dejala, da so trditve Rusije absurdne iz več razlogov. Med drugim tudi zato, ker bi takšno orožje predstavljalo enako grožnjo za evropsko celino in samo Ukrajino kot za katero koli drugo državo.

Rusija je prejšnji teden članom Varnostnega sveta razposlala osnutek resolucije in 310 strani dolg dokument, v katerem trdi, da v bioloških laboratorijih v Ukrajini ob podpori ameriškega obrambnega ministrstva potekajo vojaške biološke dejavnosti. Zatem je pripravila predlog resolucije za preiskavo teh navedb. Namestnik ruskega veleposlanika Dmitrij Poljanski je po glasovanju dejal, da so zahodne države pokazale, da zakon zanje ne velja in jih obtožil kolonialne miselnosti.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield pa je poudarila, da so ZDA glasovale proti, ker resolucija temelji na dezinformacijah, nepoštenosti, slabi veri in popolnem nespoštovanju Varnostnega sveta. Izpostavila je, da Rusija ni predložila nobenih verodostojnih dokazov v podporo lažnim obtožbam in da se s tem strinja velika večina članic ZN. Tudi namestnik mehiškega veleposlanika Juan Manuel Gomez Robledo je dejal, da Rusija ni predložila dokazov za sprožitev preiskave. Dejal je, da ni realno ustanoviti komisije, ki bi poročala v 28 dneh. Komisija pa ne bi mogla biti neodvisna in objektivna, če bi bila vanjo vključena Rusija, ki je ena od strani, vpletenih v oborožen spopad.

Ukrajina ima mrežo bioloških laboratorijev, ki jih podpirajo ZDA in so del pobude Program za zmanjšanje biološke nevarnosti, katere cilj je zmanjšati verjetnost izbruhov smrtonosnih bolezni, bodisi naravnih bodisi povzročenih s strani človeka. Zadeva sega v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je šlo za odpravljanje programov nekdanje Sovjetske zveze. Ameriška veleposlanica je dejala, da so trditve Rusije absurdne iz več razlogov. Med drugim tudi zato, ker bi takšno orožje predstavljalo enako grožnjo za evropsko celino in samo Ukrajino kot za katero koli drugo državo.

Medtem ko se Rusija ukvarja z domnevnim biološkim orožjem, pa so včeraj tuji mediji poročali, da namerava Rusija od Irana kupiti balistične rakete in jih bo verjetno postavila na severno mejo z Ukrajino. Od tam lahko ruske sile streljajo na cilje po vsej Ukrajini, je dejal tiskovni predstavnik poveljstva ukrajinskih zračnih sil Jurij Ihnat in pojasnil, da Ukrajina nima učinkovite obrambe pred takimi raketami. “Teoretično jih je mogoče sestreliti, vendar zelo težko s sredstvi, ki jih imamo na voljo. Imamo zračno obrambo, ne protiraketne obrambe,” je še dejal. Dan pred tem je CNN poročal, da se Iran pripravlja poslati približno tisoč dodatnih orožij v Rusijo, vključno z balističnimi raketami kratkega dosega zemlja-zemlja in okoli 400 brezpilotnimi letali kamikaze Shahed-136. “S pošiljko raket Rusiji Iran ve, da bo napadel naša mesta. Če uči Ruse uporabljati brezpilotna letala, ve, da bodo napadli ukrajinski energetski sektor in izzvali valove beguncev v EU,” je tvitnil svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine