5.5 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Vane Gošnik: Če dobiš za svojo družino npr. 2.000 evrov socialne pomoči, zakaj bi hodil v službo za 700 evrov?

Pogovarjali smo se z varuhom okolja, delegatom (poslancem) in  podpredsednikom prve demokratične skupščine ter nekdanjim predsednikom Zelenih Slovenije Vanetom Gošnikom.

Povprečna temperatura Zemljinega ozračja in oceanov se je v zadnjih 150 letih zvišala za približno 0,67 stopinje Celzija. Napovedi za naslednja leta kažejo na nadaljnji dvig. Posledično nekateri govorijo o globalnem segrevanju, nekateri pri tem tudi močno pretiravajo. Že pred časom ste zapisali, da težko prenašate ekobleferje. Kako je zdaj z globalnim segrevanjem in kdo so ti ekobleferji, so še vedno na površju?

Več desetletij nas globalni provladni mediji prepričujejo, da se Zemlja ogreva in da smo za to odgovorni predvsem ljudje, ki »proizvajamo« CO2. Oboje je kolosalna laž. Tako, kot je bila laž, da se Sonce vrti okoli Zemlje, pa je temu večina stoletja verjela in so zato mnogi končali na grmadi. Dejstvo je, da se naš planet skoraj 20 let, torej od leta 2.000, ne ogreva, če pa že, je to ogrevanje v mejah merilne napake +-0,5 0C, in to kljub povečanim emisijam CO2. A Zemlja se neprestano ohlaja in ogreva, pravzaprav se ogreva le redko. Toplejša obdobja so bila izjeme, večinoma je na planetu vladala ledena doba. Med zadnjim toplejšim obdobjem je planet doživel dve hladnejši  prekinitvi: 70-letni Mounderjev minimum (1650−1720) in 25-letni Daltonov minimum (1800−1825). To nista bili ledeni dobi, toda bilo je hudo, pomanjkanje hrane, bolezni, vojne … In to se nam na žalost obeta prav zdaj. Ne zaradi CO2, temveč zaradi zmanjšane aktivnosti Sonca. 24., 25. in 26. cikel Sončeve aktivnosti (pege) kažejo, da prihaja najmanj hladno obdobje, ki bo trajalo od 20 do 50 let, začne pa se lahko že leta 2023. Na to opozarja tudi NASA s svojimi satelitskimi meritvami. In kaj bo takrat s CO2? Še kako si ga bomo želeli! V našem ozračju ga je le 0,04 odstotka, ljudje pa s svojo dejavnostjo k temu prispevamo samo 4 odstotke. Če njegova koncentracija v ozračju pade pod 150 ppm (danes pribl. 400 ppm – parts per million), življenje na Zemlji ugasne, konec je fotosinteze, fertilizacije, rastline in živali izumrejo, kisika zmanjka. V rastlinjake danes npr. vpihujejo CO2, da dosežejo večji pridelek zelenjave. Torej? CO2 ni strupen, temveč za življenje na Zemlji nujno potreben plin. Prav zato je obdavčitev njegovih izpustov ena največjih zablod, ki razviti svet peha v deinstrualizacijo in energetsko bedo. Razen seveda ZDA, Indijo in Kitajsko, ki se na to norost (pariški sporazum!) požvižgajo in pospešeno gradijo nove termoelektrarne.

Globalno segrevanje naj bi bilo po navedbah nekaterih iz slovenske levice pomemben razlog tudi za dnevne migracije. To naj bi bil po njihovem tudi razlog za množično selitev migrantov z juga proti severu. Se strinjate s takšnimi razlagami o pojavu množičnih migracij, ki vodijo v Zahodno Evropo, del jih seveda ostaja tudi v Sloveniji?

Za to trditev ni nobenega empiričnega dokaza. Nekomu se je zazdelo, da bo videti pameten in je to napisal, vladni mediji pa to navdušeno reciklirajo. Ko pa se ilegalni migranti znajdejo na Velebitu v kratkih hlačah in majicah ter jih pred zmrzaljo rešujejo domači gorski reševalci, seveda previdno utihnejo. Če se bodo uresničile grozeče napovedi o ohlajanju planeta, lahko doživimo celo presenetljiv obrat: zaradi zmrzali, pomanjkanja hrane ipd. se bodo prebivalci držav EU začeli preseljevati v toplejše države, predvsem severne (Maroko), kasneje pa tudi podsharske Afrike. Noro, kajne? Migrantski tok bi se obrnil. Iranci, Afganistanci, Pakistanci, Nigerijci … bi zmrzovali v Evropi ob pomanjkanju hrane, Evropejci pa bi dostojno uživali tam, od koder smo prišli. Se vam to zdi neverjetno? Meni ne! Evropska civilizacija bi sicer propadla, porušili bi katoliške cerkve, uvedli šarijo … Saj ne bi bilo prvič.  Tudi Maji niso vedeli, da jih bo četica španskih osvajalcev kolosalno premagala in uničila.

V Sloveniji se dnevno v povprečju rodi 55 državljanov, umre jih 56. Hkrati se povprečno na dan v Slovenijo priseli 52 ljudi, odseli se jih 48. O teh podatkih je v zadnjih dneh govoril tudi Janez Janša, predsednik SDS, ko je opozarjal na migracije in odhajanje mladih izobraženih državljanov v tujino. Kako vi gledate na to?

Ne dogaja se zarota, temveč načrtno raznarodovanje. Pri naslednjem popisu prebivalstva ne boste več mogli odgovoriti na vprašanje, kakšne narodnosti ste, ker tega vprašanja ne bo, rubriko »narodnost« so ukinili. Statistični urad bo torej odslej poročal, da v Sloveniji živi toliko in toliko ljudi, vendar so vsi glede narodnosti anonimusi. Ni več Slovencev, Hrvatov, Šiptarjev, Iračanov, Afganistancev, Pakistancev …. vsi bodo le državljani Slovenije. Vsi z enakimi pravicami, četudi je Slovenec Janez Novak 50 let marljivo z davki in s samoprispevki gradil ceste, zdravstvene domove, šole, klinične centre, vrtce, stadione …. Toda (ilegalni) prišleki z našo domovino (državo) ne bodo znali upravljati, saj jih tega nihče ni naučil. Tisti, ki to znajo, so se ali se še bodo odselili v Avstrijo, na Irsko, Dansko,  Švedsko, Norveško, v Avstralijo, ZDA … Kanado, ko bo padel smešni Trudeau, in Francijo, ko bo padel smešni Macron. Slikovito: upravnik vašega večstanovanjskega bloka bo Afganistanec, ki ne govori slovensko, pritožili pa se boste na upravno enoto, ki jo bo vodil Pakistanec ali Iranec, ki prav tako ne bosta znala slovensko. Pomagali si boste lahko le na dva načina: ali Google Translate ali pa pobeg iz luknje, ki ste jo včasih imeli za svojo domovino in državo.

Iz sveta prihajajo novice o tem, da se gospodarska aktivnost ohlaja, da lahko pride do nove krize. V Sloveniji pa se vladajoči še kar obnašajo, kot da bo gospodarska rast trajala večno, javno porabo povečujejo, o kakšnem varčevanju in strukturnih reformah ni slišati ničesar. Zakaj je tako?

Ohlaja se tudi v Davosu. Tja so svetovni »frajerji« prileteli s 1.500 zasebnimi letali in razpravljali o ogrevanju planeta (ki ga ni), pri tem sprostili neznane količine CO2 in se spopadli z ogromnimi količinami snega, da so lahko sploh prilezli do mikrofonov. Tako kot npr. Šarec, ki se je pogovarjal z dvema »voditeljema« sveta, Vučićem in Zaevom. Normalen človek ve, da ciklična kriza (ki je imanentna kapitalizmu) prihaja, o tem ni dvoma, vprašanje je le kdaj. Vsak dober gospodar (kmet) ve, da se v času debelih krav varčuje za slabe čase. Toda tem likom je vseeno, kaj bo potem, ko ne bodo več šefi vlad, držav, parlamentov. Dol jim visi. Blaginja državljanov, ki jih po naključju »vodijo«, jih niti najmanj ne zanima.

V gospodarstvu opozarjajo, da na trgu dela ne najdejo dovolj kadrov, čeprav je v evidencah zavoda za zaposlovanje uradno prijavljenih okoli 70 tisoč brezposelnih. Je razlog za to v visokih socialnih pomočeh in se ljudem ne izplača delati ali je to kaj drugega?

Racionalna odločitev. Če dobiš za svojo družino npr. 2.000 evrov socialne pomoči, zakaj bi hodil v službo za 700 evrov? Bodiva iskrena: ne bi vi ravnali enako? Toda kdo to omogoča? Tisti, ki vlada in sprejema zakone.

Ali res lahko migranti, ki k nam prihajajo iz Afrike in z juga, zapolnijo potrebno delovno silo v delu gospodarstva?

Duhovito retorično vprašanje. Seveda lahko. Akrapovič npr. jih nestrpno pričakuje. Prav tako Kemijski inštitut, da o FDV ne govorimo.

Pri migracijskih tokovih mnogi opozarjajo na nevarnost islamizacije Evrope in s tem tudi Slovenije seveda. Ali tudi vi vidite to nevarnost in kako naprej?

Zanimivo je, da smo 50 ali 60 let v Sloveniji mirno živeli z bosanskimi muslimani, čeprav se večinoma niso potrudili naučiti slovenskega jezika. Zdaj se to radikalno spreminja. Šarija prihaja v Slovenijo, tudi »naturalizirani« Bošnjaki se počasi radikalizirajo, počutijo se »močnejši«, vedno bolj so samozavestni. V trgovinah, uradih in nasploh govorijo svoj jezik, Slovenci pa se temu prilagajamo. Nemalokrat sem doživel, da začne Slovenec impulzivno in uslužno uporabljati spakedrano jugoslovanščino.

Vladajoči so proti referendumu o globalnem sporazumu, sprejetem v Marakešu. Menite, da jih je strah odločitve ljudstva in ljudi samih?

Seveda, kaj pa drugega! Kdo v Sloveniji vlada po ustavi? Ljudstvo, ljudje, ki na volitvah podelijo mandat manjšini, da ta 4 leta odloča v njihovem imenu. A ko gre za zelo pomembna vprašanja, imajo pravico odločati neposredno na referendumu. Kot so to storili Britanci in izglasovali brexit. Pravilno rečeno, to pravico bi morali imeti, a nam je bila dejansko odvzeta. Posledice bodo verjetno brutalne.

Stranka Zelenih je v Sloveniji nedvomno potrebna, vendar smo že dlje časa priča razkolu znotraj nje. Kaj je povod za to, kako kot nekdanji poslanec zelenih gledate na to?

Razkola ni več, saj tudi Zelenih Slovenije ni več. To, kar se danes predstavlja kot »zeleni« so surogati. Nobene povezave z izvornimi idejami in dejanji pravih zelenih ni več. Pravi, izvorni zeleni smo se tolkli »na polno«, danes pa ta prostor zasedajo tako imenovane nevladne organizacije, ki jih financira vlada, kar je seveda oksimoron. Financira jih vlada zato in tako, da uslužno molčijo, ko npr. na zavarovanem vodovarstvenem območju zgradijo lakirnico.

V delu gospodarstva obstaja še en problem: to so emisijski kuponi in trgovanje z emisijami. O tem ne vemo veliko, kot predstavnik zelenih to nedvomno poznate, prihajalo naj bi do zlorab, nekateri naj bi s tem tudi veliko zaslužili.

Trgovanje z emisijskimi kuponi je goljufija, s katero bogato služijo predvsem borzni špekulanti. To je dejansko davek na življenjsko pomemben plin, ki ga plačujemo vsi. Šoštanjska termoelektrarna npr. bo kmalu za kupone CO2 plačala toliko kot za gorivo, premog torej. V tem krasnem novem (norem) svetu lahko pričakujemo uvedbo osebnih kuponov za izdihani zrak. Ko boste porabili dodeljeno letno kvoto, vam bodo preostale dve možnosti: da na borzi kupite dodatne kupone ali pa nehate dihati, če denarja nimate.

 

Biografija

Vane Gošnik je rojen leta 1953. Doma je iz Velenja. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil pobudnik številnih civilnih iniciativ. (So)ustanovil je Kino 16, S/tiskarno, ustanovil in vodil Pododbor za varstvo človekovih pravic, (so)ustanovil Šaleško ekološko društvo in občinski odbor Zelenih Velenja. Sodeloval je pri ustanovitvi Zelenih Slovenije, postal njihov podpredsednik ter bil delegat v prvi demokratični republiški skupščini in njen podpredsednik. Po razkolu v stranki je postal predsednik Zelenih Slovenije in jih vodil do leta 1997.

Vida Kocjan

Zadnje novice

Sorodne vsebine