2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Valentin Hajdinjak sedaj že nekdanji šef Darsa – je bilo krivo, da je “njegova” NSi prekršila dogovor s “svobodnjaki” in “masakrirala” Šarca?

Piše: Gašper Blažič

Včeraj pozno zvečer je po medijih zaokrožila novica, da je odstopil predsednik uprave Dars Valentin Hajdinjak, sicer vidni član NSi, ki je doslej sicer prestal vse kadrovske cunamije. A zadnji je bil zanj usoden. 

Z odstopom se je že seznanil nadzorni svet družbe in za pol leta na čelo družbe imenoval člana uprave, pristojnega za področje financ in računovodstva, Davida Skornška, so zvečer sporočili iz Darsa. Dars v sporočilu za javnost razlogov za Hajdinjakov odstop ne navaja, se je pa ta pod plazom kritik znašel po razkritju POP TV 22. oktobra o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, bolje rečeno pri “aferi Snežič“.  Hajdinjak je “podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav”, je za oddajo Odmevi Televizije Slovenije dejal predsednik nadzornega sveta Darsa Andrej Šušteršič. Dodal je, da so naročili forenzično revizijo nekaterih poslov.

Pred tednom dni še ni bilo razlogov za krivdno razrešitev, nato pa…

A očitno velike izbire Hajdinjak ni imel. Če namreč ne bi odstopil, bi bil po vsej verjetnosti razrešen iz krivdnih razlogov. V tem primeru bi bile posledice zanj drastično slabše. Slovenski državni holding (SDH) se je namreč po “aferi Snežič” ločeno sestal z upravo in nadzornim svetom Darsa. Slednjega je med drugim pozval, naj v primeru ugotovljenih kršitev ukrepa s krivdnim odpoklicem s funkcije uprave. Prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič je sicer po seji 26. oktobra zagotavljal, da uprava Darsa v trenutno sestavi deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki jih bodo pregledali pristojni organi, pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Zatrdil je še, da ni razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka.

Hajdinjak je sicer po objavi novinarskih prispevkov kategorično zanikal vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. “Z vso odgovornostjo povem, da nismo prejeli nobene podkupnine, niti centa,” je po poročanju STA poudaril na seji komisije DZ za nadzor javnih financ 27. oktobra. Zagotovil je še, da “nobena preiskava ne bo pokazala nikakršnih aktivnosti trenutne uprave, vezane na ta primer”, in poudaril, da imajo na Darsu ničelno toleranco do nezakonitih in koruptivnih ravnanj. Dan prej so sicer v oddaji Tarča na TV Slovenija razkrili še en primer domnevnega urejanja posla na Darsu v zameno za provizijo.

Kako je po Šarčevem zaslišanju sledila “afera Snežič”, skupni faktor pa je Pop TV

Vendar pa so dejanska ozadja Hajdinjakovega odhoda vendarle nekoliko drugačni. Kot je znano, so z “afero Snežič” vladajoči želeli ubiti dve muhi na en mah: še dodatno javno “popackati” SDS in hkrati disciplinirati NSi, ki naj bi si z delovanjem v državnozborski komisiji za nadzor javnih financ, ko je njen predsednik Jernej Vrtovec (v komisiji so še trije člani NSi) očitno presegel svoja pooblastila z zasliševanjem obrambnega ministra Marjana Šarca zaradi razvpitega vojaškega resničnostnega šova, ki bi slovenske davkoplačevalce stal kar dva milijona evrov. Že zelo kmalu po zaslišanju se je na Pop TV z “afero Snežič” zgodil nov “veliki pok”. Seveda je bilo jasno, da je šlo za maščevanje, saj je bila Pop TV poslovno vpletena v Šarčevo afero z vojaškim šovom kot prejemnik denarja, a ta afera v medijih niti približno ni tako odmevala kot “afera Snežič”.

Politična dimenzija sprememb na vrhu Darsa pa je vidna na kilometre daleč:

Je pa nekaj zagotovo: članu uprave Darsa Andreju Ribiču, sicer Golobovemu favoritu, o katerem je veliko poročal Požareport, so vrata do najvišje funkcije na Darsu na široko odprta. Vendar še ne takoj, kajti za pol leta bo Dars pod vodstvom vršilca dolžnosti Skornška.

Prestal je vse Golobove kadrovske cunamije – do včeraj…

Valentin Hajdinjak je položaj predsednika uprave Darsa prevzel julija 2020, v času vlade Janeza Janše, po predčasnem končanju mandata uprave s Tomažem Vidicem na čelu. Na čelo družbe se je povzpel z mesta podpredsednika NSi, s katerega je nato odstopil, je pa ostal član stranke. Tedanji nadzorni svet Darsa pod vodstvom Pavleta Hevke je poudarjal, da je bilo njegovo imenovanje kljub pretežno politični karieri strokovno. Po lanskem nastopu vlade Roberta Goloba je bil Hajdinjak eden redkih kadrov iz opozicijskih vrst, ki se je obdržal na položaju.

Vodenje Darsa po Hadinjakovem odstopu zdaj za šest mesecev prevzema Skornšek, v upravi pa so še Lidija Kegljevič Zagorc, Andrej Ribič in Rožle Podboršek. V Darsu v današnjem sporočilu niso navedli nadaljnjih postopkov glede popolnjevanja uprave. Statut Darsa sicer predvideva upravo z največ pet člani. Prav omenjena četverica se je prejšnji teden v četrtek sestala v Medvodah na zelo diskretnem sestanku v enem od gostinskih lokalov, seveda brez Hajdinjaka, je poročal Bojan Požar.

Nadzorniki Darsa so na včerajšnji seji obravnavali domnevne nepravilnosti in sprejeli sklep o izvedbi forenzične revizije določenih poslov. Sprejeli so tudi vsebino poročila svojih aktivnosti, ki jih bodo srede poslali SDH. Ta je namreč Dars po razkritju domnevnih nepravilnosti pozval k več ukrepom, o katerih mora Dars redno poročati. SDH bo v vlogi skupščine Darsa predvidoma do konca novembra sprejel ustrezen sklep glede izvedbe ukrepov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine