14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Dr. Andreja Valič Zver o knjigi »Zmagoslavno leto 1991«

Piše: V. D.

Vabljeni nocoj, v soboto, ob 20.00 uri, k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo z zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver spregovoril o različnih knjigah in projektu obeleževanja 30. obletnice samostojne, neodvisne in suverene države Republike Slovenije, ki ga je koordinirala v okviru Kabineta predsednika vlade Republike Slovenije, se pravi v času prejšnje vlade, ki jo je vodil predsednik SDS Janez Janša.

Glavno pozornost pa bosta sogovornika namenila knjigi »Zmagoslavno leto 1991 – Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenij«. Knjiga je slikovna monografija o dogajanju med 1. januarjem 1991 in 15. januarjem 1992, ko smo si izbrali samostojno, neodvisno in suvereno državo.

Dr. Andreja Valič Zver je zgodovinarka, anglistka in predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Diplomirala in magistrirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, doktorirala pa na mariborski univerzi. Njena doktorska disertacija je bila posvečena vlogi Demosa v času demokratizacije in slovenske osamosvojitve.

Valič Zverova je poleg poučevanja zgodovine sodelovala v številnih državnih in mednarodnih projektih, povezanih z nacionalnim oblikovanjem, družboslovjem, poukom zgodovine in preučevanjem totalitarnih režimov.

Je avtorica in urednica znanstvenih in strokovnih člankov, monografij in izobraževalnih gradiv ter udeleženka in referentka na mnogih mednarodnih konferencah. Bila je med ustanovitelji Društva učiteljev zgodovine Slovenije in v letih od 2004 do 2008 njegova predsednica.

Vodila je šolsko sekcijo Zveze zgodovinskih društev Slovenije, Arhivsko komisijo Republike Slovenije, svet Muzeja novejše zgodovine Slovenije in svet Gorenjskega muzeja v Kranju. Bila je v upravnem odboru Agencije EU za temeljne pravice.

Je članica izvršnega odbora Platforme evropskega spomina in vesti ter Zbora za republiko.

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV, saj bo dr. Valič Zverova komentirala tudi aktualno družbeno-politično dogajanje!

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine